Taková obyčejná věc - provaz

14. červen 2015

Táhne se naším životem už odnepaměti. Pomocí provazů se staví i bourá. Provaz přináší život, ale i smrt. Prostě provazy a provázky, motouzy i lana, špagátky nás provázejí. A stojí za to se o nich něco dozvědět.

Pomocí porodních provázků se narodilo mládě, které by bez pomoci světlo světa nespatřilo. Bez provazů byl nemyslitelný život na vsi: i povříslo je specifický provaz.

Rybářský provázek, to je pořádné lano, pořádný pomocník při výlovu rybníka. Koneckonců co je to síť? Zase ten provázek. A provazec? Stará míra, která vešla i třeba do názvů ulic.

Výroba se prakticky nemění

K našim zemím patří provazy konopné nebo lněné. Ty sisalové nebo kokosové přišly až později. Stejně jako další exotické materiály. Naopak výroba provazů se v průběhu let mnoho neměnila.

Ruční pohon nahradila transmise, ještě později motory, ale ten princip zůstal stejný. Jako když babička splétá šňůrku do čepice svého vnoučka. Železniční drezínu znáte, ale drezína byl i stroj na výrobu provazů.

Jediné muzeum provazů

Můžete ho vidět v jedniném Provaznickém muzeu u nás: v Děštné u Jindřichova Hradce. O vznik muzea se zasloužil Karel Klik. Poslední potomek slavného provaznického rodu Glücků – Kliků, kteří v Deštné stáčeli provazy více než 220 let.

Dnes dekorace?

A provazy v 21. století? Přírodní materiály nahradily materiály umělé, které jsou pevnější, odolnější, možná lehčí. Ale ten přírodní provaz, ten je tady pořád. V klasické podobě nebo třeba i jenom jako dekorační doplněk v našich moderních domech.

A jestliže dříve měl každý kluk v kapse kousek provázku „pro strýčka příhodu“, dnes nosí mladí lidé speciální ozdobný náramek, který ale v nouzi poslouží jako dva metry dlouhý provaz. Tak co, je provaz jenom ta obyčejná věc?

Poslechněte si záznam dokumentu v audioarchivu iRadio.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.