Temná byla noc, temnější byl den... Nebyla jen Anne Franková: příběh židovského chlapce Otty Wolfa

8. květen 2016

Otta Wolf se s rodiči tři roky ukrýval před nacisty v Tršicích na Olomoucku. A psal si deník. Právě deník a výpovědi pamětníků tvoří kostru dokumentu. Radka Kvasničková se vydala přímo do Tršic a natáčela všude tam, kde se Wolfovi skrývali. Jsou příběhy, které by neměly být zapomenuty.

Příběh rodiny Wolfů začíná v létě v 1942, kdy jako tisíce jiných židovských rodin dostali předvolání k transportu. Wolfovi ale příkaz neuposlechli a ukryli se v lese v Tršicích na Olomoucku. Nakonec se tam ukrývali až do konce války. Pomáhali jim místní a nikdo je za celou dobu okupace nezradil.

Po celou dobu si Otta Wolf den co den zaznamenával do deníku všední starosti rodiny. Spolu s výpověďmi pamětníků a ukázkami z Ottova deníku autorka dokumentu rekonstruovala takřka neuvěřitelný příběh osobní odvahy obyčejných lidí z malé vesnice i vytrvalosti a víry v lepší budoucnost jedné židovské rodiny.

V kategorii audiovizuální žurnalistiky získal dokument Novinářskou cenu 2012. Porota udělila čestné uznání za sugestivní zpracování jednoho životního příběhu šoa s přihlédnutím k originálnímu využití rozhlasových vyjadřovacích prostředků. Dokument uvádíme u příležitosti výročí konce 2. světové války.

autor: Radka Kvasničková
Spustit audio