Výhybka. Dokument o životě mladých na ulici

20. březen 2016

Jsou mladí, inteligentní, práceschopní, relativně ještě silní, ale přesto žijí na ulici. Proč si takovou existenci zvolil? A měli vůbec na výběr? Nahlédněte v dokumentu Kateřiny Jungové do osudů tří mužů. On-line jen do neděle 17. dubna 2016.

Je jim mezi 18 a 26 a nemají vlastní domov. Život na ulici je často zvláštně přitahuje. Nabízí svobodu bez povinností. Mohou se kdykoli sebrat a odjet do ciziny, na výlet, jít na party, zfetovat se… Na druhou stranu ale ztrácí soukromí, někdy i sebeúctu. Jsou sužováni nemocemi, parazity, závislostmi...

Po určité době se motivace k cestě z ulice obtížně hledá. I bez peněz si totiž dokážou opatřit všechno, co k životu potřebují. Vytvářejí si vlastní komunity, bydlí ve squatech, potulují se po městech, spí v noclehárnách, na nádražích nebo letištích.

Osobní výpověď tří mužů

Z natáčení dokumentu výhybka

Protagonisty dokumentu jsou tři mladí muži, kteří už několik let žijí na ulici. Mluví o svých rodinách, současném životě, o svých názorech na peníze, na vztahy, na bezdomovectví i na Boha.

Osobní výpovědi Jakuba, Alberta a Michala jsou v dokumentu prokládány reportážními pasážemi o obstarávání jídla, tabáku a bydlení ve squatu poblíž jednoho z pražských nádraží.

Výjimečný dokument na vlnách Dvojky

Dokument Kateřiny Jungové vznikl díky autorčině práci v rámci volnočasových aktivit nízkoprahového denního centra Naděje pro mladé lidi bez stálého bydlení. Během šesti měsíců se zde měla možnost setkávat s různými klienty centra a průběžně nahlížet do jejich nelehkých osudů.

Z natáčení dokumentu Výhybka

Vysíláme ho na Dvojce v rámci březnového cyklu Rozhlasové hry a dokumenty nové generace z Vltavy. Můžete v něm slyšet práci autorů, kteří hledají možná trochu jiná témata, jiný způsob zpracování, jiný pohled, než jste na Dvojce zvyklí. To vše v dramaturgii Gabriely Albrechtové.

Dokument můžete v Archivu pořadů poslouchat jen do neděle 17. dubna 2016.

autor: Kateřina Jungová
Spustit audio