Zahrádkářův rok. Časosběrný dokument o českém fenoménu

29. listopad 2015

Český zahrádkář proti všem! Proti nepřízni počasí i zvůli developerů. Skutečný člověk 21. století versus Čapkův ideál z knihy Zahradníkův rok.

Před 90 lety (v roce 1925) napsal Karel Čapek první z textů knihy Zahradníkův rok: Jak se zakládají zahrádky. Český národ je totiž národem zahrádkářů. Český zahrádkářský svaz vznikl v roce 1957 a dnes má 160 000 členů.

V roce 2014 se konal 1. sněm ČSZ, na kterém se jeho předsedou (nejmladším v historii) stal Stanislav Kozlík ze Skalky u Hodonína. Dal si za cíl prosazení zahrádkářského zákona.

Budeme mít zahrádkářský zákon?

Měl by zahrádkáře zbavit strachu z nevypočitatelných změn územního plánu a z dravosti developerských firem. Aby mohli na vesměs pronajatých pozemcích hospodařit s delší perspektivou.

K tomu má co říci i Martin Ander ze Strany zelených, náměstek primátora města Brna pro územní plánování a rozvoj, životní prostředí, zemědělství, vodní a lesní hospodářství a projekt zdravého města. Zahrádky do zdravého města patří, protože přispívají k biodiverzitě, zlepšují životní prostředí i klima.

Srdeční záležitost

Autorka pořadu se stala členkou ČZS v roce 2014. Pronajala si pozemek v zahradní kolonii na Žlutém kopci v Brně. Ve stráni přímo nad starobrněnským pivovarem vedle areálu starobrněnského augustiniánského opatství, kde otec genetiky, opat J. G. Mendel, podnikal svoje pokusy s hrachem. Měl tu i meteorologickou stanici, založil včelín a zalesnil svahy nedalekého Špilberku, aby měly včely kam létat.

Natáčení se Stanislavem Kozlíkem v Kyjově

Sousedem ze zahrádky se jí stal Otakar Halbich, důchodce a amatérský zahradník. Tato dobrá duše kolonie autorce od počátku poskytuje rady a pomoc, bez níž by jako začátečnice neobstála. Neboť, jak píše Karel Čapek: „Zahradník se nerodí ze semene, výhonku, cibule, hlízy ani štupru, nýbrž vzniká zkušeností, okolím a přírodními podmínkami.“

Letošní sezóna byla v Brně charakteristická mimořádným letním horkem a téměř absolutním nedostatkem srážek. Jak tento boj s nepříznivými podmínkami skončil? Více v časosběrném dokumentu, jehož režie se ujal Radim Nejedlý, rovněž zahrádkář.

Poslední únorový den
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.