Zrní – cesta tmou. Dokument o příběhu kapely, cestě na vrchol i hraní v lese

18. prosinec 2016

Úspěšná alternativní kapela se nechala na pět dní odvézt na předem neznámé místo. Tam byli (soustavou jim předem neznámých fyzických, týmových i hudebních cvičení) prozkoumávány a dokumentovány způsoby jejich spolupráce, pevnost jejich vtahů i samotná potřeba a smysl uměleckého sdělení.

Členové dnes už úspěšné alternativní kapely Zrní si dali před 15 lety rituální slib: jednou se budou společně živit hudbou. Autorskou, nepodbízivou a hledající. Dalších 10 let pak jako většina českých kapel mimo mainstream objížděli každý víkend česká města „za pivo a cesťák“. Intenzivně přitom zkoušeli, pokud možno denně, alespoň čtyř až šest hodin.

Po dekádě úsilí přišel zlom. Kapela se hudbou živí, sklízí kritické i posluchačské ohlasy a v roce 2015 dokonce se symfonickým orchestrem za zády předskakovala i svému vzoru, islandské divě Björk. Po 15 letech existence se tak Zrní dostali na vrchol. Ale zároveň se dotknuli i svých limitů. O moc větší přízně publika už v místních podmínkách nejspíš nedosáhnou. A specifický rukopis se lehce může stát klíčem k vlastnímu tvůrčímu okovu.

Poslepu do lesa (vztahů)

Pět „kluků ze Zrní“ dosáhlo Kristových let. Žení se, zakládají rodiny... Kam dál? V jakém stavu přečkalo jejich klukovské přátelství 15 let každodenního soužití, nespočetné krize, obrovské pracovní nasazení i následnou slávu? Kam upínat další ambice: směrem ven k publiku, nebo směrem dovnitř – k uměleckému hledání?

člen kapely Zrní při hře v lese.jpg

Členové kapely se svěřili svému kamarádovi, básníkovi a režisérovi Jakubu Čermákovi a ten je poslepu odvezl na středověký hrad Pirkštejn v Ratajích nad Sázavou. V tomto okamžiku začíná dokument.

Tvroba ve stresových podmínkách

Zprvu především fyzické a psychologické zkoušky a omezování jednotlivých smyslů byly postupně doplňovány a provazovány speciálními hudebními cvičeními. Mikrofon tak dokumentoval (za krajního fyzického, emočního i tvůrčího vypětí) vznik 12 zcela nových skladeb.

kapela Zrní v akci.jpg

Ty kapela na závěr pobytu zahrála tajně sezvanému publiku. Ani o chystaném koncertu ovšem do poslední chvíle nevěděli. Ve stresových podmínkách byly až na dřeň zkoušeny a prozkoumávány vzájemné vazby, ponorky i schopnosti spolupráce jednotlivých členů.

kapela Zrní, vznikají nové písně.jpg
autor: Jakub Čermák
Spustit audio