Ztrácíme puls! Dokument o současném stavu českého zdravotnictví

21. červen 2015

České nemocnice: stále rostoucí administrativa, nepatrně se zvyšující platy doktorů a čím dál populárnější odchody lékařů za hranice. Především do Německa a Rakouska. Přesná data i subjektivní výpovědi doktorů a zaměstnanců nemocnic.

Zdravotnictví u nás patří k jednomu z nejdiskutovanějších témat. Debaty se stále točí kolem toho samého: srovnání se zahraničím, přesčasy a přetěžování doktorů.

Nemocniční sekretářky

Kolik hodin lékařům zabere administrativa? Proč ministerstvo zdravotnictví nenavýší počet doktorů nebo alespoň nepřesune vyřizování administrativy na vyučené sekretářky? Co všechno musí doktoři své práci obětovat? A co by naopak svému povolání mohli dát navíc?

Tyto a další otázky se zřejmě jednou za čas objeví v mysli každého. Pacienti jsou nespokojení a na služby v nemocnicích si mnohdy stěžují. Jak to ale vidí doktoři? Jsou spokojeni ve své práci? Mají dostatečnou motivaci v ní pokračovat? Co je tu drží anebo naopak táhne do zahraničí?

Radovan Hranický působí jako praktický lékař, báňský, pozemský i letecký záchranář, a v horské službě

Pohledem praktiků

Radovan Hranický pracuje jako praktický lékař ve Vratimově. Ale taky jako báňský záchranář na dolech v Moravskoslezském kraji, horská služba v Beskydech a záchranář jak při pozemních, tak při leteckých zásazích v Ostravě.

Na nejpalčivější otázky odpoví primář radiodiagnostického oddělení Nemocnice Na Homolce, profesor Josef Vymazal. Od roku 2014 působí navíc jako náměstek pro zdravotní péči na ministerstvu zdravotnictví.

Známé osobnosti i obyčejní zaměstnanci

Profesor Rajko Doleček působí ve zdravotnictví přes šedesát let

Vedle něj uslyšíte také známého endokrinologa, diabetologa a odborníka na zdravou výživu, profesora Rajka Dolečka. V Česku se proslavil zejména svým televizním pořadem Nebezpečný svět kalorií a později také Tak už dost.

V pořadu se objeví také specialista na poranění kolenního kloubu a sportovní traumatologii doktor Jiří Demel, tiskový mluvčí Fakultní nemocnice v Ostravě Tomáš Oborný, neurolog Tomáš Vodvářka. Anebo paní Irena, jejíž manžel před pěti lety odešel za prací do Německa.

Poslechněte si záznamy ostatních dokumentů v audioarchivu iRadio.

V záchranářství je důležitá práce v týmu
autor: Tereza Reková
Spustit audio