Krize se nedá naplánovat

22. srpen 2015

V únoru 2013 zabil muž ve Frenštátě pod Radhoštěm šest lidí, tři malé děti. Petra Ďásková a její Krizové centrum v Ostravě případ řešily celý následující rok. Jak pomoct i obětem zasaženým nepřímo?

Šedesátník Antonín Blažek tehdy dlouhodobě vyhrožoval svým sousedům zabitím. Bezdůvodně si na ně často stěžoval na policii. Stejně jako si pak stěžoval na policii samotnou.

Obecně byl velmi problémový, nikdo ale jeho výhružkám nevěřil. Bohužel svá slova myslel vážně. V noci ze 16. na 17. února 2013 nechal explodovat bytový dům, ve kterém bydlel.

Sám se chtěl smrti vyhnout. Zdržel se ale tím, že zabarikádovával dveře ostatních bytů, aby sousedé nemohli uniknout. Na místě nakonec také sám zemřel.

Čtěte také

Hned druhý den po tragédii se zaměstnanci Krizového centra vydali do Frenštátu. Společně s dalšími organizacemi pomáhali lidem zasaženým přímo i nepřímo.

Co výbuch zničil v lidech
Monitoring okolí ukázal, že v sousedních domech bydlí třeba o samotě žijící důchodci, kteří se nyní bojí vyjít ven. Nebo lidé, kterým se nedávno stala osobní katastrofa. Ta pak v kombinaci s výbuchem způsobila jejich neschopnost začlenit se do normálního života.

Po celý rok byla Petra Ďásková v kontaktu s lidmi postiženými frenštátskou katastrofou. Zorganizovala také bohoslužbu. Bezprostřední setkání se smrtí a pozůstalými je pro ni vždy těžké. Svou práci ale miluje a ví, že ji lidé potřebují.

Unikátní Krizové centrum
Původně Petra pracovala jako zdravotní sestra v psychiatrické léčebně. Jejíma rukama prošli i drogově závislí.

V roce 2005 založila Krizové centrum v Ostravě. Širokým spektrem svých služeb se stalo jediným svého druhu v celé České republice. Má totiž jak ambulantní příjem, tak lůžkovou část. A když je potřeba, zaměstnanci vyjíždí ke katastrofám do terénu.

V dokumentu můžete slyšet také výpověď starostky Frenštátu Zdeňky Leščišinové. Ta katastrofu loňského roku nesla velmi těžce také proto, že Frenštát je malé město a ona oběti tragédie osobně znala.

Rozhlasový dokument Krize se nedá naplánovat připravila pro cyklus Dobrá vůle Tereza Reková. Dramaturgie a režie pořadu Lenka Svobodová. Mistr zvuku Jitka Kudrumová.

Poslouchejte na Dvojce v sobotu 22. srpna 2015 od 18:30 na Dvojce. Nebo pak až do 22. září 2015 v iRadiu.

autor: Tereza Reková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.