Na dosah ruky. Skutečné případy zdravotníků-narkomanů z 50. let

V roce 1955 vyšla odborná studie Boj proti zneužívání omamných jedů. Ukázala, že se drogy kromě nočních podniků zneužívají také v lékárnách a zdravotních střediscích… Svědčí o tom skutečné případy zdravotníků-narkomanů z 50. let.

Účinkují: Marek Holý, Zdeněk Maryška, Ladislav Frej, Ivan Řezáč, Miroslav Táborský, Filip Kaňkovský, Jiří Štěpnička, Jiří Knot, Tomáš Pergl, Petr Šplíchal, Jiří Litoš
Scénář: Bronislava Janečková a Vladimír Smejkal
Režie: Dimitrij Dudík
Zvuk: Petr Šplíchal
Natočeno: 25. května 2016

Metody zneužívání opiátů lékaři a lékárníky v 50. letech byly dost podobné: rozkrádání zásob, recepty pro neexistující osoby, nahrazování morfinu v ampulích destilovanou vodou. Tehdy navíc neexistoval žádný policejní útvar specializovaný na drogy, a tak případy řešila kriminálka jako rozkrádání majetku.

Opiový zákon

Jeden „drogový“ zákon tu ale byl: tzv. opiový zákon. Zavedl se po druhé světové válce (meziválečný boj s drogami mapují naše případy Bílý jed nebo Prodavači snů). Podle opiového zákona se musel přesně evidovat příjem a výdej léků obsahujících omamné látky (Dicodin, Spasmalgin, Methadon, Methedrin…).

Doklady si lékárna uschovávala po dobu pěti let. Podobné záznamy musela (a stále ještě musí) vést i zdravotní střediska a léky s omamnými látkami v ordinacích a nemocnicích musejí být uzavřené a dostupné jen osobám, které s nimi pracují.

Skutečné případy

Například při vyšetřování případu morfinistky bylo v roce 1954 zjištěno, že kupovala 1 g morfia za 700 korun od pracovníka lékárny. Ten sám získával morfium machinacemi v záznamech nebo ze starých vyřazených léčiv, které nebyly důsledně zničeny.

Policejní spis výše zase ilustruje případ mladého lékaře, který byl kvůli machinacím s léky odsouzen na 6 měsíců podmíněně (klikněte pro zvětšení). V 50. letech se totiž řešila pouze léková závislost. V současnosti je drogová kriminalita daleko sofistikovanější. A o to sofistikovanější jsou i postupy policie.

autoři: Bronislava Janečková , rota , Miloš Vaněček
Spustit audio

Související