Tajemství černého kufříku. Případ podvodného prodeje pražského nádraží překvapuje drzostí pachatele

Někdejší Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality obvykle neřešil případy plné honiček, vražd a napětí. Jeden z případů, který vyšetřovatelé řešili v roce 2008, ale vyčníval drzostí hlavního pachatele.

Účinkují: Svatopluk Schuller, Kamil Halbich, Otakar Brousek ml., Ivan Řezáč, Michal Zelenka, Tomáš Topfer, Marek Holý
Vypráví: Jan Rabas
Připravili: Bronislava Janečková, Jan Rabas
Zvukový mistr: Radek Veselý
Zvukové efekty: Petr Šplíchal
Režie: Dimitrij Dudík
Premiéra: 19. 1. 2022

Míša, jak si nechával říkat, byl už jednou trestaný. Trest odnětí svobody za majetkové podvody ho ale příliš nenapravil. Naopak v něm během 30 měsíců pobytu ve vězení uzrál plán na pomstu. A pěkně troufalý.

Pořídil si černý kožený kufřík a elegantní oblek, aby mohl jako majitel nově založené společnosti Openmax se sídlem na Dominikánských ostrovech reprezentovat svoje podnikatelské záměry. Do svého podvodu ale neváhal zatáhnout největšího českého dopravce České dráhy.

Využít příležitost

České dráhy právě bouraly Nákladové nádraží Žižkov a místo něj hodlaly vystavět nové logistické centrum. Pozemky za Prahou a prostředky od zahraničního investičního fondu se zavázal získat právě Míša.

Nákladové nádraží Žižkov

Spolu se svými kumpány se začal vydávat za pracovníky vedení Českých drah. V ruce při tom měli falešné dokumenty, které opatřili padělanými razítky a podpisy zástupců Českých drah.

Obsah kufříku

Na počátku roku 2009 se jim díky tomu podařilo uzavřít se zahraničním investorem smlouvu o půjčce ve výši 250 milionů eur. Zaměstnanci české banky se ale začaly zdát podezřelé závratně vysoké směnky, jež měly za půjčku ručit, i to, že za České dráhy vystupovala zcela neznámá logistická firma. A tak se na policejní služebně rozdrnčel telefon.

Případu se ujal pplk. Jan Rabas z Národní centrály proti organizovanému zločinu spolu s plk. Václavem Němcem. 

Skutečné vedení Českých drah se od směnek a smlouvy ihned důrazně distancovalo. Na scénu byl povolán znalec z oboru písmoznalectví. Brzy se také objevil další důležitý svědek. A spolu s ním i šance nahlédnout do Karáskova kufříku pěkně při činu...

autoři: Bronislava Janečková , opa
Spustit audio

Související