Stačí jen trošku stisknout... Tělo oběti vrah celý den vozil v autě

Mělo to vypadat jako znásilnění. Kriminalisté proto nehledali jen vraha, ale i motiv. Zprvu netušili, že proti nim stojí mimořádně psychicky odolný pachatel.

Účinkují: Václav Knop, Jaroslav Plesl, Antonín Hardt, Antonie Talacková, Ivan Jiřík, Ivan Řezáč, Anna Theimerová
Připravili: Bronislava Janečková a Vladimír Matoušek
Zvuk: Petr Šplíchal
Režie: Dimitrij Dudík
Premiéra: 11. 4. 2018

Odpoledne 10. srpna 1996 našli houbaři v lese u Kněží hory mezi Soběšicemi a Útěchovem ženské tělo. Mrtvola ležela na břiše, kolem hlavy a prsou už bylo plno larev a hmyzích vajíček. Musela tam ležet asi týden. Na sobě měla jen kalhotky a punčocháče. Ani doklady se nikde poblíž nenašly.

Sexuální devianti

Pitva ukázala, že žena byla uškrcená. Oděrky na těle staršího data ale ukazovaly, že tělo bylo na Kněží horu dopraveno až nějakou dobu po smrti. Místo nálezu tak nebylo místem činu. Věk oběti patolog určil na 25–35 let, přesněji to vzhledem ke stupni rozkladu nešlo.

Major Zdeněk Kurdiovský a kapitán Kamil Horák ale mezitím zjistili, že se od 6. srpna pohřešuje 43letá matka od dvou dětí. Její popis, až na věk, odpovídal oběti. Žena navíc vypomáhala na Lince důvěry a v minulosti jako sociální pracovnice často přicházela do styku se sexuálními devianty.

Znásilnění, nebo peníze?

Pitva sice nepotvrdila znásilnění, ale i tak kriminalisté prověřovali vytipované devianty se vztahem k oběti nebo k místu nálezu těla. Postupně se ale více zaměřili na soukromého psychoterapeuta, se kterým žena pracovala na grantovém projektu. Muž na projekt dostal grant 300 000 korun.

Ukázalo se, že v rámci projektu odjela oběť na stáž do Anglie. Její pobyt uhradil Onkologický ústav s tím, že peníze dostanou zpět, jakmile přijde dotace. Jenže když pak došlo na placení, začal podezřelý dělat mrtvého brouka. A právě 6. srpna se s ním měla oběť kvůli tomu potkat...

Téměř jistota

Kriminalisté tedy odebrali pachové stopy podezřelého z jeho auta. Mezitím se díky starším rentgenovým snímkům podařilo ztotožnit oběť s pohřešovanou sociální pracovnicí. Klíčové bylo zjistit rozpory ve výpovědích podezřelého.

On sám totiž přiznal, že se měl se ženou 6. srpna setkat. Tvrdil ale, že nepřišla. Jenže policisté si uvědomovali, že jako psychoterapeut se bude umět mimořádně dobře ovládat, bude kličkovat a vraždu patrně nepřizná. I tak na něm prý byla patrná čím dál větší nervozita.

Den ji vozil v autě

Nakonec se podezřelý přiznal, že ženu v hádce a afektu chytil pod krkem. Když zjistil, že žena nedýchá, svlékl tělo a naložil ho do auta. Dojel k její kanceláři a předstíral, že na ni čeká. Druhý den ráno odvezl manželku týmž autem do práce a teprve pak jel do lesa odklidit mrtvolu.

Pytel s oblečením a osobními věcmi oběti, který měl také v autě, hodil až po dalších dvou dnech do kanálu, kde je skutečně kriminalisté našli. Během soudního procesu pachatel dobře uplatnil svou profesi. Projevil velkou lítost a vinu se snažil přenést na oběť.

Mimořádně nízký trest

Uváděl, že psychickým nátlakem se dostal do situace, kdy nebyl schopen vnímat následky svého jednání. Krajský soud v Brně mu tedy vyměřil mimořádně nízký trest 8,5 roku vězení. Vrchní soud v Olomouci mu ale v odvolacím řízení trest zvýšil na 10 let ve věznici s ostrahou.

autoři: Bronislava Janečková , rota
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.