Synáček. Kam až může zajít láska matky k synovi?

Ze začátku to vypadalo jen jako série krádeží cenných obrazů ze zámků a galerií. Ale pak případ dostal úplně jiné rozměry. Detektivové dokonce luštili i tajné písmo.

Účinkují: Jaroslav Plesl, Ivan Řezáč, Václav Knop, Ivan Jiřík, Kryštof Nohýnek, Růžena Merunková, Anna Theimerová, Antonie Talacková
Připravili: Bronislava Janečková, Miloš Vaněček
Zvuk: Petr Šplíchal
Režie: Dimitrij Dudík

Při vloupání do státního zámku v Rájci nad Svitavou 13. ledna 1960 se ztratilo šest obrazů, přičemž čtyři z nich byly velmi cenné. Pachatel do zámku pronikl hlavním vchodem. Použil paklíč. A na místě nezanechal žádné stopy.

Šlo už o druhý případ krádeže obrazů v kraji. V září 1959 byly jen ze 30 km vzdáleného zámku v Jaroměřicích ukradeny rovněž čtyři obrazy. Nového případu se ujali vyšetřovatelé npor. Milan Karásek a npor. Miroslav Opravil z vyšetřovacího odboru VB v Brně.

Komplic s pifkou

V policejním archivu objevili ještě jeden podobný případ, který se stal poměrně nedávno: odcizení Dürerova portrétu muže. I když se obraz nikdy nenašel, pachatel Pavel Trnka byl za zločin odsouzen. A momentálně podmínečně propuštěn.

Shodou náhod se ale zrovna dostal znovu do vazby. Kvůli vloupačce do hospody v opilosti. Protože měl podmínku a hrozil mu vysoký trest, rozhodl se spolupracovat. Policie tak šla brzy po jeho možném komplicovi z předchozích vloupaček Otakaru Kunátovi. Trnka na něj měl evidentně pifku.

Podivná místnost

Kunát byl v tu dobu ale kvůli schizofrenii hospitalizován v psychiatrické léčebně. Jeho matka, bývalá učitelka, ho na policii obhajovala a omlouvala, přičemž o něm pořád mluvila jako o „synáčkovi“. V léčebně ale policie zajistila několik podivných zpráv, které si s ní Kunát vyměnil.

Při domovní prohlídce u jeho matky mezitím policie objevila místnost s malým lehátkem s pouty, důtkami a maskovanou pozorovatelnou. Případ se podivně rozrůstal. Ukázalo se, že Kunát v matčině bytě znásilňoval dívky, které tam nalákal pomocí inzerátu na manekýnky.

Dopisy blázna

Na případu tak začalo spolupracovat i mravnostní oddělení. Původní vyšetřovatelé dál pátrali po ukradených obrazech. Zlom v pátrání přinesl až Trnkův zápisník. Objevili v něm kontakt na Trnkovu i Kunátovu bývalou milenku Karlu Synkovou z Karviné. Ta potvrdila, že si u ní Trnka nějaké věci schoval. Nevěděla jaké.

Když policisté nahlédli do pečlivě zabaleného balíku, objevili všech šest obrazů ze zámku v Rájci. Chybělo tedy najít zbývající lup, včetně nejcennějšího Dürerova obrazu. K tomu dopomohlo rozšifrování Kunátových vzkazů z léčebny. Ukázalo se totiž, že se s matkou domlouvá na ukrytí ukradených předmětů.

Objev polštáře

Pátralo se tedy v okruhu jejích známých, protože ona sama synovi šifrovaně napsala, že už jsou věci bezpečně ukryty mimo dům. Vyšetřovatelé brzy objevili její bývalou kolegyni, v jejímž sklepě si Kunátová cosi odložila. Ve velkém polštáři pak našli právě Dürerův portrét.

A později také pistoli a falešný pas s Kunátovou fotografií i kradené obrazy z Jindřichovic i z Kroměříže... Pavel Trnka nakonec dostal 12 let. Otakar Kunát osm let. U jeho matky Zdeny Kunátové vzhledem k jejímu stáří a srdeční chorobě šel soud hluboko pod sazbu a uložil jí dva roky.

autoři: Bronislava Janečková , rota , Miloš Vaněček
Spustit audio

Související