Vražda svůdného Itala. Do Čech jezdil za sexem, a vědělo se to o něm

Lázeňské procedury nebyly to jediné, co k nám Itala na vozíku táhlo. Lákaly ho hlavně místní slečny, které mu tu na konci 90. let dělaly společnost.

Autorka projektu: Bronislava Janáčková
 
Účinkují: Otakar Brousek ml., Simona Postlerová, Martina Hudečková, Anna Theimerová, Václav Knop, Adam Ernest, Jitka Jirsová
Připravili: Jitka Škápíková a Vladimír Matoušek
Zvuk: Petr Šplíchal
Režie: Dimitrij Dudík
Natočeno: v roce 2017

V prosinci 1998 přijel do lázní v Luhačovicích 62letý italský občan Paolini Montineli. Jezdil sem pravidelně několikrát do roka. Naučil se dokonce i obstojně česky.

Trpěl myopatií, která se projevuje postupným omezováním svalové činnosti horních a dolních končetin. Poslední rok se mohl pohybovat jen s pomocí elektrického vozíku. I přes svůj hendikep byl stále přitažlivý.

Husté šedivé vlasy, jemné rysy, jasné modré oči za brýlemi s tenkou obroučkou… Budil dojem intelektuála nebo sympatického učitele. Zdání ale někdy klame. Do Čech jezdil za sexem, a vědělo se to o něm. Dokud ho nenašli na pokoji mrtvého.

Pachatel nebyl zrovna opatrný

Byl skoro nahý, v louži krve. Kolem těla se povalovaly rozházené věci a střepy z rozbité láhve. Podle rány na hlavě bylo zřejmé, že se jedná o vraždu. Smrt podle znalců nastala před více než 24 hodinami.

V pokoji scházela peněženka oběti, peníze a platební karta. Na místě činu se ale našlo i několik stop. Pachatel nebyl zrovna opatrný.

Na hlavě oběti byly zjištěny tržně zhmožděné rány v počtu více než šesti. Rozsáhlá fraktura lebky po opakovaných úderech pevným předmětem vedla k zhmoždění mozku a k následné smrti. Za pravým uchem a levým pravým lalůčkem jsou patrny krevní podlitiny. Na pravé horní končetině oběti byly nalezeny podlitiny a fraktury článků prstů svědčící o možné sebeobraně.

pitevní zpráva

Na hrdle rozbité skleněné láhve se našly otisky prstů. V pravé ruce oběti ulpělo několik delších světlých vlasů. Na novinách na podlaze se našel otisk dámské boty a v tratolišti krve ležel zlatý přívěšek ve tvaru slona. Pachatelka za sebou zamkla.

Kdo je Aneta?

Na nočním stolku se také našel lístek s textem: „Poli, dojdu v 21 hodin. Nachystej si prachy, bude sex. Aneta.“ Podle lidí z penzionu mohlo jít asi o 20letou blondýnku s vlnitými vlasy až k ramenům, na jedné ruce sádru...

autoři: Jitka Škápíková , rota , Vladimír Matoušek
Spustit audio