Žena dvou tváří. Případ „Pražského Maigreta“

Mnohaletá frustrace, traumata a sebeobětování. Když povinnosti pominuly, pocit nenaplněného života a ujíždějícího vlaku. I v oblasti intimního života. To se jí nakonec stalo osudným. Vyšetřování vedl legendární šéf pražské kriminálky.

Účinkují: Vlastimil Zavřel, Petr Borovec, Marika Procházková, Ladislav Špiner, Hana Seidlová, Kateřina Fixová, Robert Jašków, Petr Křiváček
Scénář: Bronislava Janečková a Radek Galaš
Režie: Vít Vencl
Zvuk: Petr Šplíchal
Natočeno: 2016

Dcera našla zavražděnou 59letou Alžbětu Farkašovou doma 27. dubna 1972. Zlomeniny žeber a stopy násilí na celém těle svědčily o tom, že pachatel nejspíše klečel Farkašové na hrudníku, ucpal jí ústa kapesníkem a uškrtil ji. Překvapením bylo sperma v pochvě.

Nešlo o znásilnění

Vyšetřování vedl legendární pplk. JUDr. Karel Kalivoda. V 60. až 80. letech šéf pražské kriminálky, kterému se přezdívalo Pražský Maigret. Jeho tým zjistil, že Farkašová s manželem Vojtěchem prováděli před válkou ilegální činnost.

Farkaš skončil v koncentračním táboře. Farkašová žila pod falešným jménem a ukrývala se s dětmi až do konce války. Chvíli žila v horách s partyzány… Ukázalo se, že po válce a ještě i v důchodu žila velmi „intenzivním“ sexuálním životem (násilné povahy). Její děti o tom nevěděly. Nechtěly vědět.

Neznámá tvář maminky

Při prohlídce bytu zemřelé kriminalisté našli osm kalendářů, které Farkašové sloužily jako telefonní seznamy za posledních osm let. Bylo v nich hodně čísel, hlavně mužských kontaktů. U čísel byla většinou jenom křestní jména nebo přezdívky: King Kong, stavitel, pruďas, Honza, vojáček…

S kamarádkou Martou Satoriovou provozovala Farkašová i skupinový sex. Společně pak další tři kolegyně z práce (všechny nad 50 let) zatáhly do prostituce v bytě Farkašové. Ta sama pak vystupovala v roli pasáka. Její adresáře obsahovaly stovky kontaktů. Ne nutně na „přátele“, ale i na opraváře nebo taxikáře. A všichni museli být prověřeni.

Zdánlivě rychlé vyřešení

Už pět dní po vraždě měli kriminalisté ve vazbě prvního podezřelého: jejího dlouholetého sexuálního partnera, násilníka. Při výslechu se choval nevěrohodně, zamotával se do odpovědí. Přiznal, že se ve 13 léčil na psychiatrii. Na rukou měl oděrky, na oblečení stopy po čištění krve.

Bohužel u krve na oblečení nebylo možné zjistit krevní skupinu. Pro nedostatek důkazů tak byl propuštěn. Vyslechnuto bylo celkem 13 svědků a dalších 60 osob. Satoriová byla odsouzena za kuplířství, pátrání po vrahovi Farkašové ale bylo 29. září 1972 zastaveno.

Znovuotevření případu

Nový podezřelý se objevil až o 6 let později. Josef Nováček. V poznámkách Farkašové vystupoval jako Ing. Hugo Rosák. Byl potřetí ženatý a vůči prvním ženám použil násilí. Alibi na noc vraždy mu ale potvrdila manželka. Vyšetřovaní tedy bylo definitivně zastaveno.

autoři: Bronislava Janečková , rota , Radek Galaš
Spustit audio

Související