Kardiochirurg Jan Pirk by souhlasil s předčasnými volbami

26. červen 2013

Přednosta kardiocentra IKEM Jan Pirk byl hostem moderátora Václava Žmolíka.

Jak známý kardiochirurg vnímá současnou politickou situaci?
Co si myslí o jejím dalším vývoji nebo co všechno viděl v Izraeli?

Co říká na vládu odborníků? Co na to občan Jan Pirk?
"Myslím si, že se Miloš Zeman chová přesně tak, jak se dalo předpokládat. Těšil se na tu funkci 10 let a teď si to užívá. Je to dominantní osobnost a určitě se nechce spokojit jen s funkcí kladeče věnců. To jsme přeci všichni věděli. Chová se tak, jak je mu vlastní. Podle jeho rozhodnutí teď mají vládnout profesionálové, ne úředníci. Podle mě to je trochu urážka současných politiků navíc někteří z nich byli už v minulých vládách. To tedy ani tehdy nebyli profesionálové?"

Volby?
Podle Jana Pirka jsou předčasné volby jediným řešením, ač to nese riziko, že řada rozpracovaných zákonů se nestihne projednat. "Já jsem byl doslova nadšen z výsledků posledních sněmovních voleb a pak tak trochu zklamán koaličními spory. Samozřejmě, že předčasné volby vše nezachrání a naštěstí je náš průmysl nezávislý na aktuální vládě, jede si po svých kolejích. A také je skoro jasné, že se budou střídat vlády, které šetří a které rozhazují. A kdyby se nekradlo, a to ve všech vládách, tak by tady bylo rozhodně líp. Premiér Nečas byl jeden z nejlepších premiérů, které jsme dosud měli. Víte, já vždy říkám, kam čert nemůže, tam nastrčí ženskou. Samozřejmě, že se ale celá ta aféra musí vyřešit. Tím to neomlouvám."

Izrael
Jan Pirk se před nedávnem vrátil z cesty v rámci zdravotnické mise, kde navštěvovali různá zdravotnická zařízení a dostali se také k návštěvě místních památek. "Veškeré místní nemocnice jsou elektronicky propojeny a není tak problém rychle zjistit výsledky vyšetření z jiné nemocnice. Např. CT dělá laborant, který snímky posílá do centra, kde sedí vysoce kvalifikovaní odborníci, kteří snímky popisují a výsledky posílají i do těch malých nemocnic. Také mě zaujalo, že dokážou postavit, během pár hodin, velikou nemocnici s intenzivní léčbou. Ta lůžka vyjedou ze stropu. A také není tak úplně pravdou, že by se Izraelci nestarali o nemocné z Palestiny. Já sám jsem viděl, že byl na umělé srdce napojen nemocný Palestinec."

Dotazy pro Prof. Jana Pirka můžete psát (již např. dnes) na mail: jaktovidi@rozhlas.cz.

Prof. Jan Pirk
* 1948 Praha
V současné době je přednostou Kardiocentra IKEM, a to již od roku 1995. Od roku 1991 je také přednostou Kliniky kardiovaskulární chirurgie IKEM.
Začínal (1972 - 1974) jako sekundární lékař chirurgického odd. Nemocnice Nymburk. Chirurgem na Klinice kardiovaskulární a transplantační chirurgie IKEM byl v letech 1974 - 1990. V letech 1983 – 1984 byl na výměnné stáži v oboru srdeční chirurgie na Ochsner Med. Foundation v New Orleans (USA), v letech 1990 - 1991 byl konzultantem na odd. chirurgie Odense Univ. Hosp. Dánsko.
Profesorem chirurgie se stal v roce 2000, je atestovaným lékařem hned několika oborů, a to jak chirurgie, tak kardiochirurgie a cévní chirurgie.

"Jak to vidí" vysíláme od pondělí do pátku vždy v čase od 8:30 do 9:00 hodiny. (Přepis pořadu najdete na našich stránkách následující den, zvukový záznam do hodiny po odvysílání.)

Václav ŽMOLÍK, moderátor
--------------------
Společně se mnou už je ve studiu také můj dnešní host, známý kardiochirug a přednosta Institutu klinické a experimentální medicíny IKEM profesor Jan Pirk, vítám vás.

Jan PIRK, přednosta kardiocentra IKEM
--------------------
Dobrý den, já bych to jenom upřesnil, já nejsem přednosta IKEM, já jsem přednosta kardiocentra IKEM, ředitelem IKEM je Aleš Hermann.

Václav ŽMOLÍK, moderátor
--------------------
Tak takhle je to úplně přesně. Prezident Miloš Zeman, to je to téma, kterému se budeme věnovat, nikoliv IKEM, včera nepřekvapil. Opravdu, jak už předtím naznačoval, jmenoval vládu odborníků, která nejspíše nezíská důvěru Poslanecké sněmovny a dost možná nás dovede k předčasným volbám. Reakce politiků už jsme zaznamenali, i komentátoři se vyjádřili, co na to občan, jak říkával jeden kolega. Co na to občan Pirk?

Jan PIRK, přednosta kardiocentra IKEM
--------------------
Já si myslím, že pan prezident se chová přesně tak, jak se dalo předpokládat. Pro mě to není vůbec žádným překvapením. Pan Miloš Zeman se na tu funkci těšil 10 let a myslím si, že si ji teďka užívá.

Václav ŽMOLÍK, moderátor
--------------------
Co si myslíte o Zemanových slovech, že budou vládnout profesionálové, nikoliv amatéři?

Jan PIRK, přednosta kardiocentra IKEM
--------------------
Já myslím, že to je trošku urážka politikům, i když také o některých já mám kritické mínění, ale přesto oni jsou také odborníci, takže ono se nedá říct, že do teďka vládli amatéři a teď budou vládnout profesionálové, protože navíc řada z těch jmen byly v předchozích vládách, takže byly v předchozích vládách, tak byli to amatéři nebo byli to profesionálové v těch předchozích vládách.

Václav ŽMOLÍK, moderátor
--------------------
A byli to odborníci anebo politici?

Jan PIRK, přednosta kardiocentra IKEM
--------------------
Ano.

Václav ŽMOLÍK, moderátor
--------------------
Rozhodnutí pana prezidenta vás nepřekvapilo. Nicméně vy sám si myslíte, že se měl nebo mohl rozhodnout jinak? Pravda, vy jste na prezidenta nekandidoval.

Jan PIRK, přednosta kardiocentra IKEM
--------------------
Jéžiš, to se mě neptejte. Takže mohl se rozhodnout. Mohl se rozhodnout vždycky když je rozhodovací proces, tak je víc variant, takže se mohl rozhodnout. Jinak já osobně si myslím, že řešením jsou předčasné volby, i když to vnese to riziko to, že řada těch zákonů, které jsou rozpracovány, daly by se stihnout ještě do konce těch předčasných voleb, ale já, který jsem byl velice nadšený výsledky předchozích voleb, tak musím říci, že do značné míry to pro mě bylo zklamáním, potom ta práce té pravicové koalice v tom, že se tam většinou řešily koaliční spory a nejsem si jist, jestli ta změna volebního zákona tak, aby vítěz bral všechno a prostě mohl řídit tu zemi určitým směrem, byť s ní nemusíme všichni souhlasit, ale jedním směrem a nemusel řešit pořád nějaké ústupky a tak dále, jestli není lepší.

Václav ŽMOLÍK, moderátor
--------------------
Mimochodem, co se týče té vlády v demisi, která tady vlastně dovládla jmenováním premiéra, komentátorka Jana Havligerová v deníku E15 o ní napsala zhruba toto: "Navzdory všemu byl kabinet Petra Nečase docela dobrou vládou, určitě nejlepší za posledních 10 let." Vaše hodnocení je tedy odlišné?

Jan PIRK, přednosta kardiocentra IKEM
--------------------
Úplně ne. Já si myslím zvláště, že premiér byl jeden z nejlepších premiérů, kterého jsme kdy měli, ale jak se říká, kam nemůže čert, tam nastrčí ženskou. Takže to dopadlo tak jak to dopadlo. Ale já si myslím, že jinak je to čestný mužský. Ale mně vadilo skutečně to, že se tam často řešily ty vnitrokoaliční spory, místo bych řekl dělné práce.

Václav ŽMOLÍK, moderátor
--------------------
A tak vidí tedy Petra Nečase a jeho vládu profesor Jan Pirk. Jak vnímáte tu kauzu,respektive její další vývoj, která vládu smetla?

Jan PIRK, přednosta kardiocentra IKEM
--------------------
To je věcí vyšetřovacích orgánů a já myslím, že jen bych chtěl říct, aby nezapomněli občané na to, že tyhle ty kauzy se vyskytují u všech politických stran, které kdy byly u moci po revoluci, takže není to jen otázka pravicových stran, ale i levicové strany mají podobné kauzy, takže abychom na to nezapomínali.

Václav ŽMOLÍK, moderátor
--------------------
Vraťme se k panu prezidentovi. Miloš Zeman se během krize v koaliční vládě chopil iniciativy, tak hodnotí situaci u nás v České republice zahraniční noviny. Svým záměrem jmenovat úřednickou vládu třeba podle slovenského deníku SME, nakročil k poloprezidentskému systému. Vidíte to podobně, že se prezident snaží získat jakoby více moci pro svůj úřad?

Jan PIRK, přednosta kardiocentra IKEM
--------------------
Jistě, pan Miloš Zeman je velká osobnost, bezpochyby je lídr nejen postavou, ale je dominantní a určitě se nechce spokojit s funkcí kladače věnců, ale to jsme věděli. A on se tak chová, takže tomu říkám, to není překvapení, on je určitě velká osobnost a chová se tak jak je mu vlastní.

Václav ŽMOLÍK, moderátor
--------------------
A k těm volbám, o kterých jste se už zmínil, že vy jste vlastně preferoval ty předčasné volby do Poslanecké sněmovny. Věříte, že vyřeší ty problémy, které v současné době tahle země řeší?

Jan PIRK, přednosta kardiocentra IKEM
--------------------
To já si nejsem, to si netroufám říct, ale určitě by to posunulo někam věci. Ono naštěstí průmysl jde víceméně nezávisle na tom, co říkají politici, to je jediné štěstí. Myslím si, že ty vlády v našich zemích se střídají, ty vlády, které šetří, a tím jak šetří, tak je lidi nemají rádi, tak pak přijde zase vláda, která bude štědře rozhazovat a pak se ukáže, že takhle to nejde, tak pak zase přijde vláda, která začne šetřit, aby něco našetřila, aby po ní mohla zase přijít vláda, která bude rozhazovat.

Václav ŽMOLÍK, moderátor
--------------------
Co se týče toho předpokládaného vývoje ekonomiky, tak je pravda, že už se hned včera objevily reakce, že jmenování nového premiéra ekonomiku vlastně nějakým způsobem zvláště nepoznamená, ale co se týče toho šetření, na to bych se vlastně rád zeptal. Říkám si, jakoby se ve všech těch aférách z těch posledních dnů a týdnů, ztratilo právě to memento, se kterým ta odstupující vláda vlastně nastoupila a totiž, že utrácet je možné jen to, na co člověk či vláda má, že tu a tam se musí šetřit, myslíte tedy, že podobné úvahy už nejsou na pořadu dne, takže se může utrácet v příštích letech?

Jan PIRK, přednosta kardiocentra IKEM
--------------------
Já si myslím, že se nemůže utrácet, protože se dostaneme do situace jako je Řecko a další země a mně fascinuje v Řecku to, jak oni protestují na to,že už nemůžou žít na dluh a jsou hrozně na to rozzlobeni. To prostě nejde. Já si myslím, že stát může hospodařit tak jako každá rodina. Jestliže budu vydělávat 40 tisíc korun měsíčně, tak nemůžu chtít utrácet 60, to donekonečna nejde, takže to si musí občané uvědomit, že prostě bez toho to skutečně nejde.

Václav ŽMOLÍK, moderátor
--------------------
A myslíte si, že si to občané uvědomí a myslíte si, že bude teď mít někdo odvahu jim to případně nabídnout, aby šetřili?

Jan PIRK, přednosta kardiocentra IKEM
--------------------
Ne, nebude mít odvahu, protože by nevyhrál volby. Nebude mít odvahu jim to říct. A víte, já si pořád myslím, že řada lidí tady žije v tom, co jsme byli vychováváni v době před rokem 1989, že všichni máme stejné žaludky, že všichni máme stejné potřeby, tudíž máme mít všechny stejné peníze a že málo kdo se dokáže smířit s tím, že podnikatel, který vybuduje velkou továrnu a dává práci třeba 500 až 1000 lidem, za ně také nese zodpovědnost a tudíž za to také musí mít větší příjem. A neuvědomují si, že když ten podnikatel nebude tak dobrý, tak oni přijdou o práci a závidí mu ty jeho větší příjmy, to jeho větší nasazení a s tím se ještě řada lidí nedokáže smířit, takže to je, v tom já vidím určité nebezpečí.

Václav ŽMOLÍK, moderátor
--------------------
Co se týče těch slibů, tak je pravda, že i německá kancléřka Angela Merkelová představila volební program CDU a CSU s mnoha lákadly pro ty levicovější voliče a média se ptají, kde je ta konzervativní Merkelová. Volby v Německu se blíží.

Jan PIRK, přednosta kardiocentra IKEM
--------------------
Ano, to já jsem také četl, to je prostě, víte tak jako novinář je placený hodnocený od šéfredaktora za to, kolik se prodá výtisků, nikoliv na to, jestli je to skutečně pravda, co v těch novinách je napsáno, tak politik samozřejmě se snaží o to, aby byl zvolen znovu, že to je to k tomu patří. I když na druhou stranu musím říct, že prostě to rozkrádání veřejného majetku je skutečně trestuhodná věc a že kdyby každý, se hospodařilo tak jako kdyby hospodaří podnikatel ve svém podniku, takže by těch peněz bylo asi mnohem, mnohem víc.

Václav ŽMOLÍK, moderátor
--------------------
Já bych možná ještě podotkl k tomu Řecku. Možná trošku zapadla zpráva, že v jakýsi ekonomický hodnoceních Řecko spadlo mezi rozvojové nebo rozvíjející se země.

Jan PIRK, přednosta kardiocentra IKEM
--------------------
No, toto nebezpečí tady je. V naší západoevropské nebo severoatlantické civilizaci toto nebezpečí je, že skutečně ty dynamicky se rozvíjející ekonomiky Dálného východu zejména, tu naší odumírající společnost převálcují.

Václav ŽMOLÍK, moderátor
--------------------
Tak to vidí i můj dnešní host, který se před nedávnem vrátil z Izraele, proč tam byl a co tam viděl, tak o tom také budeme mluvit. Jak jste se měl v Izraeli?

Jan PIRK, přednosta kardiocentra IKEM
--------------------
V Izraeli jsem se měl, má už jsem tam byl poněkolikáté, báječně. A vždycky se tam člověk dozví strašně zajímavé nejen historicky, ale i ze současnosti věci. Vždycky je tam něco, co se člověk dozví ještě z té historie před dvěma tisíci lety, strašně zajímavé věci.

Václav ŽMOLÍK, moderátor
--------------------
Takže byste nesouhlasil s posluchačem, který nám byť tedy nepodepsaný, napsal: O Izraeli už toho víme dost.

Jan PIRK, přednosta kardiocentra IKEM
--------------------
Já si myslím, že toho víme dost málo.

Václav ŽMOLÍK, moderátor
--------------------
Proč jste tam vlastně jel?

Jan PIRK, přednosta kardiocentra IKEM
--------------------
Já jsem tam jel v rámci delegace, kterou pořádá smíšená Česko-izraelská obchodní komora, a je to tématický, byla to zdravotnická mise, kdy jsme navštěvovali nejrůznější zdravotnická zařízení a také jsme měli čas vidět některé historické věci, které patří k naší civilizaci, které zvláště, protože dřív jsme o tom mnoho nevěděli, protože já si myslím, že to musíme dohánět.

Václav ŽMOLÍK, moderátor
--------------------
V jak kondici je izraelské zdravotnictví a jak by dopadlo srovnání našeho, které je velice dobře znáte a my také jako pacienti, a toho izraelského?

Jan PIRK, přednosta kardiocentra IKEM
--------------------
Já nemohu generalizovat to, si netroufám, ale musím říct, že je to tak jako většina věcí v Izraeli nesmírně racionálně udělané. Je tak racionální, třeba veškeré nemocnice jsou propojeny elektronickou sítí, takže získat jakékoliv vyšetření pacienta z kterékoliv jiné nemocnice není problém. Nejsou zbytečně zaměstnávání odborníci. Jenom bych zmínil jednu věc, vyšetření CT, tedy počítačovým tomografem, to udělá zkušený laborant, k tomu není potřeba, aby tam seděl lékař a ze všech těch nemocnic se ta vyšetření elektronicky posílají do jednoho centra, kde sedí skupina skutečně dobrých odborníků, kteří to popisují a jejich práce je jen to popisovat a pošlou to nazpátek do té malé nemocnice, takže to je kvalitně popsané a tak to je jedna věc, takže je to racionální, a potom tam jsou věci, které my nepotřebujeme, zaplaťpánbůh, ale v Izraeli musí fungovat, takže my jsme třeba byli v jedné dětské nemocnici, kde je vstupní hala, takové atrium a tam nám ten provádějící řekl: No, tak z tohoto atria během 30 vteřin je 14 lůžková jednotka intenzivní péče pro děti. A my jsme říkali, jak je to možné. A on říkal, No tady se otevře strop a z toho stropu sjedou postele, které jsou vybavené, připojené na všechna zařízení. V Haifě je obrovská nemocnice, kde mají fotografie, jak je arabští teroristé chtějí bombardovat a jak se netrefí, vždycky když to bouchne naštěstí někde jinde. Tam jsou velikánské garáže a během 10 dní z těch garáží je 2500 lůžková nemocnice, takže to jsou věci, které mi zaplaťpánbůh nepotřebujeme a je to strašně racionální.

Václav ŽMOLÍK, moderátor
--------------------
Stále jsou připraveni na útok. Nicméně co se týče té racionálnosti toho zdravotního systému v Izraeli, jak to že to tak je: zdravotnictví je státní nebo jak je organizováno?

Jan PIRK, přednosta kardiocentra IKEM
--------------------
Ano, většinou je státní, ale i soukromé, je tam, jsou tam všechny možnosti a to státní třeba, víte mluví se o Palestincích z pásma Gazy, já jsem tam viděl, že izraelské zdravotnictví se špičkově stará i o Palestince. Já jsem tam například viděl pacienta z Palestiny, který byl připojen na umělé srdce, přestože neplatí žádné nemocenské ani sociální pojištění. Oni jim tam dodávají vodu, elektřinu, to všechno dává tam Izrael, takže není to pravda, že by je tam jen terorizoval. On se musí bránit a skutečně jsem tohle to viděl, že tam občan z pásma Gazy byl připojen na to umělé srdce, když to potřeboval.

Václav ŽMOLÍK, moderátor
--------------------
Já se ještě vrátím k té racionalitě toho zdravotnického systému. Když člověk vidí něco podobného ve světě, tak si vždycky říká: Jak to, že to někde jde a u nás to nejde?

Jan PIRK, přednosta kardiocentra IKEM
--------------------
To je otázka na pana ministra.

Václav ŽMOLÍK, moderátor
--------------------
Na kterého?

Jan PIRK, přednosta kardiocentra IKEM
--------------------
Teď bude nový pan ministr a možná že tam vlastně pan ministr Heger je vůbec první ministr zdravotnictví, který nebyl odvolán. On skončil proto, že skončil premiér, jinak myslím si, že všech těch 30 nebo kolik bylo těch ministrů, já vím, že všichni byli odvoláni před skončením mandátu.

Václav ŽMOLÍK, moderátor
--------------------
Což zní poněkud marně, když to takhle povíte, pane profesore. Zdá se, že Izrael vás překvapil i tentokrát hlavně mile. Nicméně stihl jste vidět i nějakou odvrácenou část tamějšího života?

Jan PIRK, přednosta kardiocentra IKEM
--------------------
Na to jsem neměl mnoho času. Musím říct, že jsem tam viděl v Jeruzalémě asi dva žebráky, ale to vidíme v Praze taky, já bych řekl jednu, co aspoň tak jak jsem koupil, tak prodávám, velice zajímavou věc o Herodovi. Herodes, jak známo, tak za prvé, že Kristus se narodil šest let před naším letopočtem, protože Herodes zemřel 4 roky před naším letopočtem. Takže tam došlo k chybě výpočtu. A on jak se vraždění neviňátek pravděpodobně je zcela výmysl, protože jeden jeho životopisec, který ho neměl rád, jeho současník napsal jeho životopis a tam vyjmenoval všechna a on byl skutečně krutovládce, všechny jeho i menší prohřešky tam v tom životopise jsou, ale o vraždění neviňátek tam nebylo napsáno. Ale na druhou stranu on byl jeden z největších stavitelů té doby, mimo jiné postavil Cesareu, což byl velikánský přístav a tam byly sportovní hry. Zajímavost je, že údajně tak jak jsem slyšel, v těch starých hrách byl oceněn vavřínovým věncem pouze vítěz. A Herodes zavedl to ocenění prvních tří, což se dochovalo do dneška. A podle toho, co já jsem slyšel, tak je to zásluha Heroda.

Václav ŽMOLÍK, moderátor
--------------------
Tak to jsou vlastně Herodovy medaile, co rozdáváme.

Jan PIRK, přednosta kardiocentra IKEM
--------------------
Prosím vás, já nejsem historik, ale tak nám to původce, tamní průvodce nám to říká.

Václav ŽMOLÍK, moderátor
--------------------
Je pravda, že se také spekuluje o tom Kristově narození, o jeho smrti, o letopočtu, tak doufejme, že nebudeme měnit náš letopočet.

Jan PIRK, přednosta kardiocentra IKEM
--------------------
Asi ne, asi by to byl problém.

Václav ŽMOLÍK, moderátor
--------------------
Asi by to byl problém všechna ta data z historie se učit znovu. Profesor Jan Pirk je hostem na Dvojce. Teď jsme tak trochu předznamenali naše prázdninová Jak to vidí, protože ta budou od příštího týdne právě cestovatelská. Dostal jsem takový úpěnlivý dotaz na vás, pane profesore, od našeho posluchače Petra Skácela z Rájce Jestřebí, otázka, která se stále vrací a byť není právě teď aktuální, tak ten dotaz je tak úpěnlivý, že tu otázku položím. Z jakého vážného důvodu prý souhlasíte s posouváním hodin dvakrát ročně?

Jan PIRK, přednosta kardiocentra IKEM
--------------------
Já osobně mně osobně to nedělá žádný problém, protože upřímně řečeno, když jdu do divadla, tak jdu spát třeba o třičtvrtě hodiny později. Když mám noční službu. Nedávno jsem transplantoval a končili jsme v pět ráno, takže já s tímhle tím a říkám si, že lidé nechodí přeci spát přesně každý den úplně stejně, takže mi to nevadí. Když by se mělo zrušit posunování času, já bych byl pro to, aby zůstal trvale letní čas, protože mně se strašně líbí ty dlouhé letní večery, kde ještě je světlo, kdy si člověk může užít třeba, i když není sportovec, tak může sedět na zahrádce venku u skleničky vína nebo s přáteli a v zimě se stejně vstává za tmy. Tak jestli bude ta tma o hodinu déle, to už nevadí. Čili pokud by lidé řekli, že dobře, zrušíme přesouvání času, já bych byl trvale pro letní čas.

Václav ŽMOLÍK, moderátor
--------------------
Říká profesor Jan Pirk, naši posluchači také reagují na náš rozhovor o novém premiérovi a odstupující vládě. Píše vám kupříkladu Marie z Brna, která reaguje na to naše povídání o utahování opasků. Píše: Lidé byli kolikrát ochotni utahovat si opasky, ale to by si je museli utahovat i ti, kteří je k tomu vyzývají. Ono doporučovat vodu a pít víno rozhodně nepůsobí dobře. Tato vláda vůbec není šetrná. Schodek státního rozpočtu stále roste a když vezeme v úvahu všechny ty předražené zakázky, tak to není vůbec o závisti,ale o naštvanosti na ty, kteří si z nás občanů dělají legraci. Podepsaná paní Marie z Brna.

Jan PIRK, přednosta kardiocentra IKEM
--------------------
Ano, já s vámi souhlasím, já jsem to říkal, kdyby se nekradlo, tak by těch peněz bylo dost, ale jak jsem říkal, tyhle ty korupční aféry vznikly na každé vládě, ať to byla levá nebo pravá vláda. Takže v tom je asi ten problém, není problém v té pravicové vládě. Je to problém obecně.

Václav ŽMOLÍK, moderátor
--------------------
Zaznamenejme také nějakou dobrou zprávu. Zastupitelé Prahy 10 na svém jednání schválili rezervační smlouvu s Karlem Scheienpflugem na koupi vily po bratrech Čapkových. To se poslouchá hezky.

Jan PIRK, přednosta kardiocentra IKEM
--------------------
Ano, já si myslím, že to je strašně moudré rozhodnutí, protože už vidím, jak by z toho, kdyby k tomu Praha 10 nepřistoupila, jak by z toho vznikl nějaký McDonald nebo nějaká jiná atrakce, takže já si myslím, že to je velice moudré rozhodnutí a je vidět, víte, já si vůbec myslím, že ta komunální politika je pro nás normální občany mnohem a mnohem důležitější, než ta takzvaná velká politika, protože mě mnohem víc vadí, že jsou rozbité silnice, po kterých se nedá jezdit, než kdo je velvyslancem v Bratislavě.

Václav ŽMOLÍK, moderátor
--------------------
Je také pravda, že na tu komunální politiku občan daleko lépe dohlédne.

Jan PIRK, přednosta kardiocentra IKEM
--------------------
Ano, protože ho to mnohem víc trápí. Mnohem víc ho to trápí a je pro něj důležité, jestli ta starostka nebo ten starosta v té obci se stará, aby ta obec byla v pořádku, aby měl to, co potřebuje pro svůj denní život než ta velká politika, to já si myslím, že tak je a že gratuluji zastupitelům Prahy 10 k tomu kroku.

Václav ŽMOLÍK, moderátor
--------------------
Já ještě dodám, že ten dům si bratři Čapkové nechali postavit v letech 23 až 24 podle návrhu architekta Ladislava Machoně a teď se tedy snad dočkáme, že v něm bude čapkovské muzeum podobně jako na letním bytě Karla Čapka a Olgy Scheinpflugové Ve Strži.

Jan PIRK, přednosta kardiocentra IKEM
--------------------
Já si myslím, že jsou všichni tři tedy bratři i paní Scheinpflugová jsou takové osobnosti, které si to zcela určitě zasluhují.

Václav ŽMOLÍK, moderátor
--------------------
Tak se tam případně potkáme, pane profesore.

Jan PIRK, přednosta kardiocentra IKEM
--------------------
Ano.

Václav ŽMOLÍK, moderátor
--------------------
A hlavně také s našimi posluchači, s posluchači Dvojky, kteří právě teď poslouchali, jak to vidí kardiochirurg Jan Pirk. Já vám děkuji, pane profesore za návštěvu na dvojce a těším se ještě předtím, než se potkáme v té vile bratří Čapkových, někde jinde na viděnou a na slyšenou.

Jan PIRK, přednosta kardiocentra IKEM
--------------------
A posluchačům hezké léto.

autor: Jan Pirk
Spustit audio