Vzdělanost dětí v Guinei sice roste, ale chudoba se odstraňuje pomaleji než vzdělanost

6. srpen 2013

Humanitární pracovník Tomáš Pivoda nás zavedl do Guinei. Na podrobnosti se ptala Zita Senková.

Vzdělanost?
Záleží na vrstvách obyvatelstva. Tomáš Pivoda k tomu říká: "My pracujeme zejména s dětmi. Některé nemohou chodit do školy a jsou vlastně negramotné, jsou skupiny, které se do škol dostanou a dokáží pak číst a psát. U chudých lidí je opravdu negramotnost velká."
Rodiny v Guinei jsou velmi početné, rodiny mají nejméně tři ale spíše více dětí. "Oficiálně mají třeba jen dvě, ale ve skutečnosti je jich výrazně více. Často si také berou děti svých příbuzných, které vychovávají. Pokud se jim podaří studovat, tak rodina v nich vidí naději v to, že je později zaopatří."

Školství
Školy zde existují od základních, po lycea až vysoké školy. "Možnosti tedy existují, není jich samozřejmě tolik jako v západním světě, ale jsou. Ale problém je samozřejmě s tím, že i když vystudují, tak mají často problém najít zaměstnání."
Tomáš Pivoda se věnuje také adopci na dálku. "Na podzim vždy vybereme vysvědčení adoptovaných dětí a ty pak posíláme adoptivním rodičům."
Otevřeli i knihovnu, kdy u počátků vzniku byl Jiří Smoljak. A tak knihovna dostala byla pojmenována po Járovi Cimrmanovi. "Jim to sice nic neříká, ale podrobně jsme jim vysvětlili, oč jde. Cílem je, aby co nejvíce dětí získalo vzdělání. Vzdělanost sice roste, ale chudoba se odstraňuje pomaleji než vzdělanost, což je spojeno právě s následnou nezaměstnaností."

Audiozáznam zde najdete do hodiny po odvysílání, přepisy ale tentokrát nenabízíme.

Zajímaví hosté nám od pondělí do čtvrtka vyprávějí své zážitky s cest a okořeňují tak vysílání Dvojky špetkou exotiky.
Každý pátek nás pak Pavel Kudrna zve na Výlety po zemích českých, moravských a slezských.
Přejeme krásné léto ve společnosti Dvojky Českého rozhlasu a (nejen) cestovatelského pořadu Jak to vidí.

E-mail pořadu: jaktovidi@rozhlas.cz.

Spustit audio