Roman Vehovský cestoval sedm let jen s tím, co se vešlo do batohu

22. srpen 2013

Ve čtvrtek jsme se od 8:30 vydali do světa s netradičním cestovatelem Romanem Vehovským. Ptala se Zita Senková.

Stopem do Austrálie
Cestoval dohromady 7 let! "Původně jsem se chtěl stopem dostat do Austrálie. To byl cíl cesty se kterým jsem začínal. Chtěl jsem si stopnout jachtu. To, než jsem se do Austrálie dostal mi nakonec trvalo rok. Celých 12 měsíců pak žil a pracoval v Austrálii, kde si na farmách našetřil na letadlo do Asie, a tu jsem pak sedm let střídal s Austrálií."

K cestování stačí málo: rozhodnout se
"Vždy jsem měl pocit, že cestovat je výsadou těch nebohatších, se zlatou kartou a se sponzory v zádech. Nakonec jsem zjistil, že se stačí rozhodnout a udělat ten krok, tedy zabalit si batoh a zavřít za sebou dveře. Ze školního atlasu jsem si vytrhl pár stránek a vydal se na cestu. Nakonec to bylo 7 let jen s tím, co se mi vejde do batohu. "

Bezpečnost
"Většinou jsem spával venku. V přírodě není problém si kdekoli ustlat, problém byl ve větších městech, kdy jsem spal v parcích a ještě se musel přikrýt větvičkami. Horší bylo, když pršelo. To jsem musel musel najít opuštěná místa. Všude jsem s sebou nosil dva spacáky, zimní a letní. A v případě, že jsem se necítil bezpečně jsem jeden vyplnil oblečením a tak jsme byli dva. Na ruku jsem si připevnil pepřový spray. Pro případ. Taky jsem si nachystal plechovku s nití, která, pokud do ní někdo zavadil, tak zařinčela a já byl hned na nohou."

Individuální turistika je něco jiného
"Když je člověk sám, tak se k němu i místní chovají jinak. Málokdo totiž osloví skupinu turistů, ale jedince ano. Což bylo trochu problematické třeba v Indii, kdy mě ráno někdo objevil a v tu chvíli jich tam byly desítky.Při autostopu se mi mnohokrát dostávalo pozvání na čaj, na přespání, na kus řeči. Byl jsem v neustálém kontaktu s pohodovými lidmi."

V kolika zemích nakonec byl?
"Nemám spočítané přesně, kolik zemí jsem navštívil. Asi to bylo pár desítek. Vědomě jsem se vzdal luxusu a pohodlí a tím se mi dostalo možnosti vidět svět jinak, než běžný turista. Když jsem třeba Indii navštívil podruhé, vybral jsem si pár destinací a tam pak trávil třeba týden, dva. A nasával tak místní atmosféru."


Audiozáznam zde najdete do hodiny po odvysílání, přepisy ale tentokrát nenabízíme.

Zajímaví hosté nám od pondělí do čtvrtka vyprávějí své zážitky s cest a okořeňují tak vysílání Dvojky špetkou exotiky.
Každý pátek nás pak Pavel Kudrna zve na Výlety po zemích českých, moravských a slezských.
Přejeme krásné léto ve společnosti Dvojky Českého rozhlasu a (nejen) cestovatelského pořadu Jak to vidí.

E-mail pořadu: jaktovidi@rozhlas.cz.

Spustit audio