V Mexiku najdeme úžasné spojení mayských památek a krásné přírody

27. srpen 2013

Průvodkyní byla cestovatelka Jitka Šnobrová. Ptala se Zita Senková.

Jitka Šnobrová žila nějakou dobu v Mexiku, zejména v Mexiko City. Vadilo ji něco, na co si nebyla schopna zvyknout? "Nezvykla jsem si na dlouhé cestování např. do práce. To běžně trvalo až dvě hodiny. To bylo pro mě opravdu neskutečnou ztrátou času."

Díky Cortésovi se na Cozumelu konala v 16. století první katolická bohoslužba v Mexiku

Vyspělost země?
Mexiko má být podle amerického prezidenta Baracka Obamy dnes moderní zemí, která se dokázala zbavit chudoby. Je to opravdu tak? "Nemyslím si, že je to dokonalá a moderní země. Lidé tam stále řeší svůj vztah k USA, kde opravdu existuje vzájemná nevraživost. Země má co dohánět. Má sice velký lidský potencíál a velké zásoby nerostných surovin, ale stále je co dohánět."

Chiapas
V mexickém Chiapas byla Jitka Šnoblová dvakrát. "Je to podle mě nejhezčí stát. Najdeme tam spojení mayjských památek a krásné přírody. Je tam velmi zajímavá skladba obyvatelstva. Potkat se můžeme s lidmi, kteří o sobě tvrdí, že jsou potomci dávných Mayjů. Máte tam tak možnost poznat, jak tam žijí, nebo kdysi žili, místní lidé. Místní kultura je zachována také v dalších místech tropických lesů. Je velmi zaímavé sledovat mísení místního náboženství s křesťanstvím. V kostele, který byl plný mechu a větviček jsem viděla obětování slepice nebo vajec. Bylo to hodně zajímavé."

Audiozáznam zde najdete do hodiny po odvysílání, přepisy ale tentokrát nenabízíme.

Zajímaví hosté nám od pondělí do čtvrtka vyprávějí své zážitky s cest a okořeňují tak vysílání Dvojky špetkou exotiky.
Každý pátek nás pak Pavel Kudrna zve na Výlety po zemích českých, moravských a slezských.
Přejeme krásné léto ve společnosti Dvojky Českého rozhlasu a (nejen) cestovatelského pořadu Jak to vidí.

E-mail pořadu: jaktovidi@rozhlas.cz.

Spustit audio