Azurové pobřeží uchvátí svým světlem

29. srpen 2013

Průvodkyní byla Štěpánka Strouhalová, která nás pozvala na riviéru Francie, do Nice. Ptala se Zita Senková.

"Neuvěřitelné barvy moře a světlo, to je to, co vás rozhodně zaujme a doslova osvětlí," řekla dnes Štěpánka Strouhalová, která se zde usadila a žije. Azurové pobřeží bylo inspirací pro nejednoho světového malíře, a to jak v minulosti, tak dnes.

Běžný život na Azurovém pobřeží
Každodenní život má samozřejmě svá negativa i pozitiva. "Mezi negativa patří velká přehušťenost, tedy hodně lidí na malém místě. Takové parkování v Nice je ve srovnání s Prahou je výrazně horší. Což je asi pro nás málo představitelné, přitom jsou situace, kdy se opravdu musíte nějak přepravovat.""Jih Francie je velmi kosmopolitní část země, což je dáno velkým množstvím bohatých lidí, kteří si zde kupují letní apartmány. Ale je to místo, kde se dá pořídit dovolená i s tenkou peněženkou."

Kdo přišel první s opalováním
Podle legendy to byla Coco Chanel (1883 - 1971), která se procházela po slunečních plážích a vymýšlela nové druhy parfénu. Lidé si toho všimli a začali dělat to samé. Další legenda tvrdí ale zase něco jiného. Kdo ví, každopádně, naši předci se sluníčka báli a novodobé tmavší zbarvení pleti je moderní až v poslední době.

Audiozáznam zde najdete do hodiny po odvysílání, přepisy ale tentokrát nenabízíme.

Zajímaví hosté nám od pondělí do čtvrtka vyprávějí své zážitky s cest a okořeňují tak vysílání Dvojky špetkou exotiky.
Každý pátek nás pak Pavel Kudrna zve na Výlety po zemích českých, moravských a slezských.
Přejeme krásné léto ve společnosti Dvojky Českého rozhlasu a (nejen) cestovatelského pořadu Jak to vidí.

E-mail pořadu: jaktovidi@rozhlas.cz.

Spustit audio