Ivan Hoffman: Volby nejsou soubojem celebrit, ale politických programů

9. září 2013

Komentátor Ivan Hoffman nám vysvětlil svůj názor na předvolevní kampaň, na vztah prezidenta a SPOZ a dotkli jsme se i ročnímu neslavnému výročí aféry s otráveným alkoholem v Česku. Ptal se Václav Žmolík.

Ivan Hoffman konstatoval, že podle průzkumů je dnes lidmi práce politika ceněna jen o něco málo víc, než práce uklízečky. "Důvod, proč se chtějí dostat do sněmovny, je tak jediný, velký plat, který je samozřejmě výraznější, než u uklízečky. Souboj, kde a kdo z politiků kandiduje je jistě mediálně zajímavý, ale mě to nechává chladným. Volíme, resp. měli bychom volit, ne podle tváří, ale podle toho, co od politiků chceme. S kým uděláme smlouvu, kterou koneckonců zaplatíme ze svých daní. Rozhodování by mělo být o programech politických stran, o tom, co nám slibují, a to bez ohledu na to, jakou tvář strany seženou. Podle mě to není boj celebrit."

Souboje politických lídrů
Velké politické strany mají podle Ivana Hoffmana plno vnitřních problémů. A jak se dívá např. na souboj předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky a Ivana Haška o první místo na jižní Moravě? "U Michala Haška mě překvapuje, že kandiduje ve všech volbách, ač nemůže sedět na deseti židlích. Pro mě je to signál kádrové nouze. Každá strana by přece měla vychovávat nové tváře a ne stále používat stejné figury. Hašek už byl všude a tolikrát, že opravdu nevím, jak to může stihnout."Jak se dívá na krátkou kampaň, která nás čeká? "Prospěje to všem. Politici neutratí hodně peněz a lidi mine velká masáž. Navíc tak malé strany mají větší šanci soutěžit s těmi velkými a mohly by přinést reprezentativnější zastoupení ve sněmovně, než tomu bylo dosud a to by nám mohlo pomoci."

Miloš Zeman a SPOZ
Co Ivan Hoffman říká na názory některých politologů, podle kterých budou nadcházející volby pokračováním těch prezidentských? "Politici bohužel počítají s tím, že veřejnost je povrchní, o politiku se nezajímá a rozhoduje se až v poslední chvíli. Což mch. z průzkumů opravdu vyplývá. Politici tak spoléhají na politický marketing a kampaň. Hlubší přemýšlení o tom, co chci od státu, na to pochopitelně v této časové tísni nebude prostor."Zvýhodňuje Miloš Zeman jednu ze stran, tedy SPOZ? Co si myslí Ivan Hoffman? "Je jasné, že když se Miloš Zeman stal prezidentem, tak na něm média nenechala nit suchou. A když si uvědomil, jak je osamocen, tak zjistil, že jedinými jeho přáteli jsou SPOZ, jsou jediní, kteří jej pochválí. A on se tak spontánně a kde může, zase na oplátku pěkně zmíní o SPOZ. Tato strana splnila svůj smysl, tím, že byl zvolen prezidentem a dnes už nemá důvod jej nabízet. A nic jiného nabízet nemůže. Nemá jasné ukotvení, jediné co má je Miloš Zeman. Já tedy k tomu nejsem až tak kritický."
A dohady, podle kterých všichni tvrdí, že prezident má být nadstranický? "Je to sen, který u nás nikdy neplatil. A Miloš Zeman rozhodně není a nebyl jiný, než např. Václav Klaus."


Ivan Hoffman
(* 27. listopadu 1952, Martin, Československo) je bývalý slovenský písničkář, fotograf a samizdatový vydavatel časopisu Fragment-K. Nyní český novinář, žurnalista, moderátor a rozhlasový komentátor Dvojky Českého rozhlasu.

Jak to vidí vysíláme od pondělí do pátku vždy v čase od 8:30 do 9:00 hodiny. Přepis pořadu najdete na našich stránkách následující den, zvukový záznam do hodiny po odvysílání.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: iho
Spustit audio