Erik Best: Pokud se Barack Obama rozhodne zaútočit na Sýrii, pak teprve poznáme, co je to krize

11. září 2013

Jak vidí kampaň před podzimními předčasnými volbami americký novinář, působící v Česku, Erik Best? Jak to vypadá před volbami v Americe a zaútočí prezident Barack Obama na Sýrii?

Předčasné volby
Erik Best se domnívá, že nás v předčasných volbách čeká hodně zajímavá kampaň. "Ale myslím si, že nás čeká i nějaké to překvapení. Bude hodně důležité, aby pravice přesvědčila své voliče, aby vůbec přišili k volbám. Dnes si totiž všichni myslí, že už je rozhodnuto a vyhraje levice."Co bude podle Erika Besta tématem podzimních voleb? "Asi to bude otázka, kam bude stát dál směřovat, jestli chceme mít prezidentský stát nebo ne, jestli budou ve vládě i zástupci komunistické strany nebo ne. Přečetl jsem si zatím jen program ČSSD a ten je zcela normální, standardní, který se dal očekávat. Problém bude asi se zveřejňováním majetku bohatých. Je ale otázka, zda to sociální demokraté myslí vážně nebo ne. Ale pokud chtějí jen rozdělit společnost, tak to vnímám negativně. Chápu, že s tím mohou mít podnikatelé a třeba vlastník činžovního domu v Praze problém."

Srovnání kampaně v ČR a USA
"Nejprve je třeba říct, že předčasné celostátní volby v Americe vůbec nejsou možné, což vlastně znamená, že kampaň probíhá jinak. Je kontinuální a vůbec nekončí. Americká politická kampaň je proti Česku tak 10krát negativnější. Je třeba říct, že kampaň vždy zaplní televize, kde jsou velmi negativní a útočné reklamy, předvolební spoty. Politici je využívají opravdu hodně a jen minimálně najdete reklamu pozitivní."

Budou USA útočit na Sýrii nebo ne?
"Jde o obrovský problém. Jsme v situaci, kdy celý svět, americký senát a kongres stojí proti Baracku Obamovi. Je potřeba říct, že si Amerika musí uvědomit, že její pozice už není taková, jaká byla dříve. Není možné provádět zahraniční politiku, která není v zájmu např. Číňanů. A ti už se vyslovili, že jsou proti útoku. Pokud se prezident přesto rozhodne zaútočit, tak značně poklesne jeho důvěryhodnost, a to nejen uvnitř země. A teprve poté svět pozná, co je to finanční krize. Nejhorší opravdu bude, pokud se rozhodne proti mínění lidu, senátu i kongresu."

Erik Best dále hovořil o zprávě o konkurenceschopnosti Česka, o plánovaných protestech na Ostravsku a stavu OKD. To už si ale poslechněte sami v audiozáznamu.

To na náš známý e-mail: jaktovidi@rozhlas.cz.

Erik Best
Je vydavatelem denního anglického zpravodaje Fleet Sheet, mezi jehož odběratele patří řada významných společností působících na českém trhu. Na počátku roku 2001 začal rovněž vydávat bezplatný e-mailový bulletin Final Word, krátký denní komentář k hlavním ekonomickým a politickým tématům, které hýbou Českou republikou.

Jak to vidí vysíláme od pondělí do pátku vždy v čase od 8:30 do 9:00 hodiny. Přepis pořadu najdete na našich stránkách následující den, zvukový záznam do hodiny po odvysílání.
Moderuje Václav Žmolík.
Autorka textu: Věra Luptáková

autor: Erik Best
Spustit audio