Zvyklosti jsou tmelem k utěsnění ústavních skulinek, řekl dnes Josef Baxa

16. září 2013

Předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa hovořil o chápání institutu imunity politiků, o ústavních zvyklostech v Česku a také o právu a vymáhání práv lidí.

"Zvyklosti jsou v životě člověka zcela přirozené, když ale přidáme slovo ústavní, jde už o jednání, chování, jednotlivců či úřadů ve stejných situacích. To proto, aby ústavní systém fungoval. A 20 let je dost dlouho na to, aby tady ústavní zvyklosti byly zavedeny. Ústava je tady proto, aby se vládnutí trochu ztěžovalo, a někdy se ukazuje, že je politikům docela těsná," řekl Josef Baxa.

Ústava nemá řešit každodenní situace
"Politici také někdy dokonce říkají, že to ústava neuvozuje, neumožňuje, tak si můžou dělat, co chtějí. Další ji pak chtějí dopsat. Zvyklosti jsou tmelem k utěsnění skulinek! To ale neznamená, že existuje-li malá skulinka, tak tam hned strčím botu. Vždy bude ústava strohá a situace, které nepředvídá, je potřeba doplnit rozumným ústavním chováním, tedy tak, aby tím byly zavedeny zvyklosti. Je potřeba se podrobit existujícím pravidlům a neměnit je i třeba za situace, kdy bych měl politickou sílu ji změnit, což v konečném důsledku znamená vláda práva. Ústava, ani každý zákon, nemůže řešit každou drobnost, kterou život přinese."

Imunita a její omezení?
"Imunita by měla být omezena doslova na kost. Imunizovat znamená vyjmout člověka z obecné platnosti rovnosti před zákonem. Mít imunitu neznamená, že se budu chovat zcela bez zábran a má být omezena pouze na nevyhnutelné oblasti. Nemá se ale týkat úplně celého života poslance nebo senátora."
Mělo by tedy jít jen o imunitu spojenou s výkonem funkce omezenou jen na verbální projevy v Parlamentu? "Podle mě by to mělo být omezeno pouze na výkon jejich činnosti v místě, kde probíhají schůze, kde pronášejí třeba i silné výroky, kde hlasují. To je v pořádku. Všechno ostatní by do imunity patřit nemělo."

Dotazy na Josefa Baxu směřujte na mail: jaktovidi@rozhlas.cz.


Josef Baxa se v roce 1998 stal prvním náměstkem ministra spravedlnosti a byl jím až do roku 2002, pracoval postupně pro Otakara Motejla, Jaroslava Bureše i Pavla Rychetského. Účastnil se v letech 2000-2001 příprav a prosazení velké novely trestního řádu, založení Probační a mediační služby a v letech 2001-2002 tvorby nového institucionálního a procesního rámce správního soudnictví.
V lednu 2003 jej prezident republiky Václav Havel jmenoval předsedou Nejvyššího správního soudu, jímž je do současné doby. Jako soudce je na tomto soudu mimo jiné předsedou rozšířeného senátu a redakční rady Sbírky rozhodnutí.

"Jak to vidí" vysíláme od pondělí do pátku vždy v čase od 8:30 do 9:00 hodiny. Přepis pořadu najdete na našich stránkách následující den, zvukový záznam do hodiny po odvysílání.
Moderuje Zita Senková; autorka textu Věra Luptáková.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: Josef Baxa
Spustit audio