Přepis: Jak to vidí Ivan Hoffmann - 30. září

30. září 2013

S komentátorem Ivanem Hoffmanem jsme hovořili o svatováclavské tradici. Ptali jsme se, jak se orientovat před volbami a jakou roli máme připisovat předvolebním průzkumům. Zajímala nás také situace v Dopravním podniku hl. města Prahy.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Dnešním hostem je Ivan Hoffman, komentátor Deníku a spolupracovník Českého rozhlasu. Přeji, Ivane, do Zlína hezký den.

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu, komentátor Deníku
--------------------
Přeji hezké ráno ze sluncem zalitého Zlína.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak to je krásné. Tady v Praze se také už klube sluníčko. V sobotu jsme si připomněli svatováclavskou tradici, den české státnosti. Jak dnes pohlížet, Ivane, na odkaz patrona českého národa. Čím je pro nás v 21. století?

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu, komentátor Deníku
--------------------
Jsou lidé, kteří dnes říkají, že žádného patrona nebo ochránce nepotřebujeme. Já patřím k těm, kteří si myslí, že mít takovéhoto patrona není naškodu. Nemůže být na škodu. Když se vlastně podíváme na to, jak svatý Václav v našich dějinách fungoval, tak on byl pro některé naše předky vlastně velmi důležitý tím, že zdůrazňoval potřebu morálky ve společenském životě anebo potřebu vzdělanosti a nebyl to tedy jen válečník, byla to i řekl bych, duchovní osobnost a pro někoho bylo důležité to, že byl vzorným křesťanem, ale v takovém přesahu i pro člověka, který nevěří hodnoty jako morálka a vzdělanost, prostě nějaký smysl mají. S Václavem, svatým Václavem, byl vlastně problém, protože se pro někoho stal symbolem, jak to řekl v roce 2000, když se hlasovalo o navrácení svatého Václava do našeho kalendáře, symbolem servility a kolaborace, řekl to tehdejší předseda vlády, dnešní prezident, Miloš Zeman, který se vracel k roli svatého Václava za nacismu, kdy ho nacisté vlastně zneužili jako symbol úplně jiných než za jaké ho měl národ. A to se vlastně s tím svatým Václavem vleče, protože historici se nedovedou úplně shodnout na tom, jakou dělal politiku vůči Německu, na tom, jak zemřel a jakým způsobem vlastně žil, tak kolem svatého Václava vždycky budou prostě kontroverzy a spory a já se znovu vrátím k tomu, dokud je nějaká naděje, že přebývá se svými rytíři v hoře Blaník a je naděje, že se tam suchý dub zazelená a studánka přeteče a pak vystoupí to vojsko na pomoc, tak je to super.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Dosud se svatý Václav z toho Blaníku nevynořil.

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu, komentátor Deníku
--------------------
On se nevynořil proto, protože ty problémy, které máme, jsou podle něj prkotiny, které zvládneme i sami. Stále ještě nebylo tak zle, aby to bylo zapotřebí a já toto vnímám jako důvěru od toho našeho patrona. On nám věří a řekl bych, že ta důvěra zavazuje, že bychom tedy měli dělat všechno pro to, abychom ho nezklamali a své problémy, ty malicherné, drobné řešit.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Stranám včera skončila lhůta pro nápravu případných chyb na kandidátních listinách pro sněmovní volby. Od dnešního dne se budou moci soustředit na volební kampaň. Ve středu dostanou volební čísla, která jim vylosuje Státní volební komise a od 14. října budou moci oslovit voliče prostřednictvím veřejnoprávní televize a rozhlasu. Jak se orientovat, Ivane, před volbami? Na základě čeho si udělat názor?

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu, komentátor Deníku
--------------------
To první, co si musíme zřejmě vždy sami se sebou vydiskutovat je, zda se nám někdo snaží pomoci při rozhodování anebo zda se nás snaží zmanipulovat. Z jedné strany zde máme průzkum veřejného mínění, o které se můžeme opřít, ale víme, že v minulosti se ty průzkumy s volebními výsledky velice rozcházely a to může být dáno různou metodikou anebo nepřesností, anebo tím, že ty průzkumné agentury, což je takové podezření, které se pokaždé objevuje, pracovaly na zakázku a někomu při interpretaci těch výsledků pomohly a někomu naopak uškodily. Pak se můžeme orientovat podle médií, ale tam vlastně pokaždé vidíme stále stejný obraz. Podle takových těch naprosto věcných informací o tom, kdo co slibuje a kdo co plánuje a s kým je ochoten se spojit a s kým ne, tak se pokaždé setkáváme před volbami s komentáři, ve kterých jsou takové dvě věci, které se nám snaží komentátoři říct. Za prvé je to varování před neznámým, to se vždycky opakuje. Dávejte si pozor na ty malé, které přichází, protože nevíte, jací jsou. Už víckrát prostě přišli a pak se z toho vyklubalo něco. Buďto stejně špatného anebo ještě dokonce horšího. Druhá věc je bagatelizace těch malých z toho důvodu, že když je někdo volí, tak rovnou ten jeho hlas propadne. Rozdělí se prostě stejně mezi ty silné, takže se jeho hlas do výsledku voleb nepromítne a když vlastně toto spojíme tyto dvě varování, tak zjistíme, že se nepřímo v těch komentářích lobbuje za pokračování toho, na co se nadává a nejlépe s těmi, na které se nadává. Jinými slovy, média zde podle mě sehrávají takovou medvědí službu, protože zapomenou pokaždé těsně před volbami varovat před setrváním strana, které zde byly u moci a na které se prostě nadávalo, kterým věřila desetina obyvatel. Ty výsledky té jejich politiky jsou strašné, ale jakoby v poslední chvíli nad tím poznaným zlem převáží strach z neznámého a všichni se najednou velmi nenápadně postaví na obranu stran, kterých je potřeba se zbavit. Tak na to je potřeba si dávat pozor a ty komentáře pozorně číst. Já když se dívám na média, tak často jsem nespokojený s tím, že nejsou korektní, vyvážená, ale pak se setkávám s lidmi a to jsou ti zapálení, kteří mají velmi silný názor, mají svoji oblíbenou stranu, a dlouhodobě anebo momentálně se pro některou nadchnou, a těm k mému překvapení naopak vadí, že se média skrývají za jakousi podle nich zbytečnou korektnost, zbytečnou vyváženost a nedostatečně zdůrazňují, že právě ten jejich kandidát, tak jejich strana je to pravé ořechové, je to nejlepší, co by všichni měli mít rádi. Je zde spor o to, jak si vlastně média mají počínat. Já bych byl pro co největší korektnost, co největší nezaujatost a doopravdy o snahu každého jednoho novináře, komentátora, aby ten názor si nakonec vytvářel občan sám, aby si ho vytvářel z celé té plejády těch, kteří kandidují a kteří nám nabízí, že se postarají o správu věcí veřejných.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak takový postoj, co se týče té vyváženosti, tak je zcela v souladu s našimi předvolebními pravidly, protože když zůstaneme u veřejnoprávního Českého rozhlasu, tak to naše motto je právě ta vyváženost abych vlastně byla úplně přesná, tak abych těch pořadech jak zpravodajských, tak politicko-publicistických bylo dbáno právě na tyto zásady, aby nebyl jednostranně zvýhodňován žádný subjekt ani kandidát. Když se vrátím k těm předvolebním průzkumům, jakou roli jim vůbec připisujete? Další možnost je také volební kalkulačka, jakou ta má, jaký je jejich přínos?

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu, komentátor Deníku
--------------------
Volební kalkulačky to není náš výmysl, to je věc, která už mnoho let funguje v mnoha zemích a je to pomůcka, ale její hlavní význam podle mě spočívá v tom, že její konstruktéři, matematici, kteří jí vymysleli, předpokládají, že se občan mezi politickými stranami skutečně rozhoduje, že se doopravdy chce vybrat, že není předem jasno, že ho zajímá, do jaké míry se jeho pohled na svět a jeho odpovědna sadu důležitých otázek kryje s tím, co nabízejí a nebo co vyznávají jednotlivé politické strany. Ten princip je strašně jednoduchý. V dnešní době internetu člověk má před sebou řadu otázek, dává odpovědi, ano - ne. Je jich nějak já nevím dvě tři desítky a na samém konci se mu ukáže, se kterou politickou stranou má největší shodu.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Někdy i to překvapí, že?

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu, komentátor Deníku
--------------------
Ano, je to samozřejmě my jsme si to zkusili oba. Já jsem nakonec byl mile překvapen tím, že pro případ volební účasti vím velmi přesně, které strany nevolit, protože k těm, ke kterým mám určité pochybnosti o nich, ta ty byly všechny seřazeny vzorně v samém konci, ale tam je spíše zajímavé to, že mnoha lidem jako strana, se kterou se nejvíce shodují, vyjde někdo, o kom vůbec netušili, že by ho chtěli volit a dokonce je to strana, se kterou si třeba vůbec nerozumím. Mám kolegu editora, který z té volební kalkulačky před německými volbami, když si tak zkusil, jak by on hlasoval v Německu, vyšla mu strana euroskeptiků, přitom on sám je eurooptimista, tak tam se může stát cokoliv. Tam si může uvědomit, že doopravdy volební kalkulačka není vodítkem. Ona je pomůckou. Ten test se omezuje jen na otázky, na které lze odpovědět ano či ne. Potom ta shoda s programem vlastně neříká nic o důvěryhodnosti strany, protože při té naší politické situaci je důvěryhodnost zásadní, možná dokonce nejdůležitější. Kdo jí zklamal, tak může mít stejný program, ale vím, že ho nesplní, to znamená, my si také musíme dávat otázku, jestli ten dobrý program, který strana má, jestli nám ho nenabízejí diletanti anebo dokonce podvodníci. Takže od kalkulačky volební nemůžeme chtít, aby nám řekla něco, co neumí, ale je to dobrá pomůcka, zajímavá hra. Minimálně proto, že člověk se začne zamýšlet nad tím, jestli mezi těmi stranami je nějaký rozdíl anebo jestli jsou všechny stejné.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Nakonec tady máme široký výběr možností, jak se připravit a správně zvolit podle toho, co každý hledá.

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu, komentátor Deníku
--------------------
Určitě to nejdůležitější, podle čeho bychom se ale neměli rozhodovat, tak to je politická reklama. To jsou všechny ty billboardy, klikající všelijaké nápisy v médiích. To je něco, co je zaplaceno pro to, aby nás zmanipulovalo. Tam prostě žádnou informaci nedostáváme. Těm bych se tedy vyhýbal a kolem billboardů, být odpovědným voličem bych chodil se zavřenýma očima.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Mimochodem řada odborníků si myslí, že strany prosazují ony billboardy právě proto, že zatím neumí komunikovat s voliči na Internetu. Představte si, i tenhle názor jsem zaznamenala. Mimochodem, my jsme, Ivane, přesně před týdnem, rozebírali, jak to vidí triumf Angely Merkelové a její CD. Merkelová, jak víme, vsadila na v podstatě jednoduchý recept. Naslouchá lidem, všem vrstvám společnosti, chápe tu německou mentalitu. Jaké vlastně je hlavní téma nebo témata těch našich letošních voleb předčasných říjnových?

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu, komentátor Deníku
--------------------
Já si myslím, že hlavním tématem bude důvěra v politické strany a důvěra v to, že to myslí vůbec vážně a že do té politiky jdou kvůli tomu, aby udělali něco pro lidi, že tam tedy nejdou, jak jsou často podezíráni kvůli tomu, aby tam udělali v politice něco pro sebe. To je to hlavní, protože pokud jde o ta témata, tak já myslím, že úplně chybně se v některých důležitých problémech ta agenda rozděluje na pravicovou a levicovou, že v zájmu občanů by politici z různých stran měli hledat takové řešení, které pomůže občanům, pomůže všem. To znamená, na odstraňování nešvarů, na to člověk nemá být pravý nebo levý, na to má být rozumný a odpovědný a čestný. To znamená, spíš jde o to, jací politici osobnostně mravně vzdělanostně zde budou spravovat věci veřejné než o to, jaký konkrétně mají program, protože jak říkám, na tom programu paradoxně záleží daleko méně, než na tom, jak se budou chovat.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Po necelém roce skončil Milan Křístek ve funkci ředitele Dopravního podniku hlavního města Prahy. Rezignaci nabídl ke konci listopadu, nicméně již minulý týden ho odvolala dozorčí rada. Pan Křístek si stěžoval na to, že nemá v magistrátních politicích oporu a že čelil řadě politických i podnikatelských tlaků, jak vy tomu, Ivane, rozumíte?

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu, komentátor Deníku
--------------------
Já tady budu velmi stručný. Já se na to dívám z dálky z Moravy a tak nevím, jestli mám výhodu odstupu anebo jestli mám nevýhodu, že nejsem zcela do těch konkrétních věcí ponořen.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Že nemáte opuka.

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu, komentátor Deníku
--------------------
Jako novináři, kteří to sledují přímo v Praze. Ale i z toho vstupu je naprosto jasné, že ti ředitelé se mění obrovskou rychlostí strašně často a rozeznat, který z nich je padouch a který hrdina, je nesmírně obtížné. Jde o podnik, kterým protéká spousta peněz a my nikdy nevíme s jistotou, jestli jsou použity, investovány anebo jestli jsou odkláněny, vyváděny, tunelovány. Obecně tedy platí, že motivace toho, kdo se snaží dostat k penězům, je daleko silnější, než motivace těch, kteří se snaží plýtvání anebo dokonce zlodějině zabránit, to znamená, i zde prostě ten člověk, který chce ten dopravní podnik vysávat, firma, tak je daleko důslednější, řekl bych, pilnější a vytrvalejší než případní dobří ředitelé. Já myslím, že mezi těmi všemi tam určitě byli jeden dva hrdinové, kteří se naopak snažili o slušné hospodaření toho podniku a člověk, který přijde do takové džungle, tak samozřejmě okamžitě je ze všech stran atakován jednak lobbisty, anebo politiky, kteří jsou na ty lidi napojeny, to znamená, tohle to vůbec není jednoduchá manažerská pozice, ve které by člověk mohl získat nějakou prestiž. Naopak tam okamžitě všichni uvažují, jak ho zpochybnit, jak mu naházet klacky pod nohy. A jak tím pádem nepřijít o peníze, které z tohoto podniku obrovského mají. To svědectví právě končícího ředitele je zajímavé, protože on říká, že politici nemají dlouhodobou představu, co chtějí. Že jejich představy jsou zoufale krátkodobé. Navíc se s nimi nedá domluvit, protože jsou z jedné strany podezíraví, furt něco kontrolují a stále někoho posílají, ale vedle té podezíravosti jsou ještě nekompetentní a do třetice nejsou schopni se domluvit politici sami mezi sebou, co vlastně chtějí a on říká, že odchází, protože prostě takhle se nedá pracovat. To je zajímavé svědectví, které je možná důležitější než samotná odpověď, jestli ten poslední byl padouch anebo hrdinou. Spíš vypadá na toho hrdinu.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Asi nenajdeme odpověď na otázku, kdy zavládne stabilita. Mimochodem podle serveru iHned.cz se papírna spojována s podnikatelem panem Rittigem údajně opět pokouší dostat k zakázce, která ji v minulosti zdiskreditovala a to je dodávka jízdenek pro pražskou hromadnou dopravu.

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu, komentátor Deníku
--------------------
A to je naprostá klasika, všichni, kdo v minulosti začali tím, že vykradli nějakou samoobsluhu, tak to už se s nimi povleče celý život a myslím si, že toto je životní příběh právě tohoto lobbisty, který zde rozhoduje anebo rozhodoval v minulosti o zásadním dění v nejsilnější politické straně. To jsou smutné věci.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Pojďme k další kauze a to jsou solární elektrárny na Chomutovsku, ta totiž míří k soudu. Státní zástupce obžaloval deset lidí včetně předsedkyně Energetického regulačního úřadu Aleny Vitáskové kvůli údajnému podvodu s licencemi. Čeho jsme tady svědky kromě tedy nejspíš dotačního podvodu?

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu, komentátor Deníku
--------------------
Kolem toho solárního byznysu se toho napsalo strašně moc a je to věc, která doopravdy hodně lidí štve. Alena Vitásková, ředitelka jednu dobu docela měla image prostě statečné osoby, která s tím něco chce udělat a ještě napravit nějaké škody a nakonec se ukazuje, že ona sama hraje v tomto příběhu takovou smutnou roli. Ona přímo sama je tedy obviněna z toho, že napomohla pokračování jednoho velkého podvodu a celá ta kauza je nesmírně zvláštní a zajímavá a možná stojí za zmínku. Jedná se o údajně podvodné udělení licence pro dvě solární elektrárny, synům jednoho z našich ocelářských magnátů, stalo se to někdy v roce 2010. Čtyři hodiny poté, co jihlavskému licenčnímu odboru Energetického regulačního úřadu skončila pracovní doba, i silvestrovské noci, tak technici vystavili potvrzení, že elektrárny jsou hotové, na licenci mají nárok, ale přitom technici toho úřadu tvrdili opak, že tedy ty elektrárny na dvoumiliardovou dotaci každý rok nárok mít nebuduo. Toto rozhodnutí se potom zkoumalo, protože tam vlastně ta manipulace byla tak průhledná, ta snaha prostě někomu zajistit trvalý a neuvěřitelně dobrý příjem, že se to tedy šetřilo a právě Alena Vitásková je podezřelá z toho, že zastavila řízení, které mohlo odhalit toto pochybení. Jinými slovy, napomohla pokračování toho podvodu. Kolik těch podvodů se událo, to se nikdo nedozví. Udělování těch licencí ve vidině obrovských zisků probíhalo hekticky a bylo ovlivňováno ze všech stran a dodnes je jasné, že polovina majitelů je neznámá. My vůbec nevíme, komu ty elektrárny patří a dokonce ani novela zákona, která byla přijata, měla by v tom sjednat nápravu, nakonec k takovému výsledku nepovede, protože tam je šikovně napsáno, že svou identitu musí prozradit pouze ten, kdo má větší než 10% podíl, to znamená, kdo chce zůstat v anonymitě, tak upraví vlastnickou strukturu a i do budoucna pro nás zůstane neznámý. Jinými slovy, lidé a to mohou být lidé napojeni na různé podnikatelské prostředí,ale i na různé politické strany, kteří věděli, co se chystá, byli blízko ke zdroji, tak v rámci toho solárního byznysu se postarali o obrovské zisky do budoucna, ale ty jsou z kapes občanů daňových poplatníků, to znamená, toto je klasický příklad toho, jak jsou veřejné peníze zneužity a bohužel paní Alena Vitásková v tom hraje spíš tu horší roli. Je to trošku zklamání, protože jednu dobu vypadala jako někdo,kdo se pustí statečně prostě s těmi podvodníky do boje, ale jak se ukazuje, je to složitější.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Mimochodem paní Vitásková ta obvinění odmítá. Považuje je za komplot proti její osobě, a tažení jejímu tažení proti neoprávněným ziskům v solárech. Co vůbec tato obžaloba nebo to obvinění ukazuje, ukazuje nový přístup policie i justice, která posuzuje ten případ jaksi v souvislostech?

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu, komentátor Deníku
--------------------
Vypadá to tak, vypadá to tak, že kdyby se vlastně izolovaně ten její čin posuzoval, tak zřejmě by jí nic nehrozilo, ale všude ve světě a hlavně na západ od nás je běžné, že se hledají souvislosti v mysli a nikoliv jeden konkrétní čin vytržený ze souvislostí, takže toto je doopravdy změna. Takto to u nás v minulosti nefungovalo a je to náznak toho, že se proměňuje i pohled policie i státního zastupitelství a v tomto případě se směřujeme mezi ty civilizovanější země.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Jak se podle vás, Ivane, změnily, respektive naplňují slova o tom, jak zatočíme se solárními barony. Na kolik se Energetický regulační úřad dosud zasadil o postih solárních hráčů?

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu, komentátor Deníku
--------------------
Jsou to spíše řeči než nějaké činy. Ta opatření, která Energetický regulační úřad navrhuje, jsou vesměs bezzubá a ten boj se solárními barony, ten se už prohrál, aby se nově prostě definovala pravidla, to samozřejmě lze, ale velmi těžko se zpětně retroaktivně bude přistupovat ke smlouvám, které někdo podepsal a které byly uzavřeny a tak tato škoda už byla spáchána a aby se napravila, tak jí samozřejmě jí napravit lze, ale nelze ji napravit v rámci systému, který zde máme. To by se musel doopravdy změnit systém a muselo by se říct, že je potřeba i zpětně x let dozadu prokázat jak kdo nabyl majetek a tak dále. Neumím si představit, jak dalece by ta systémová změna musela proběhnout, aby se napravila nejen tato, ale i jiné evidentní křivdy a podvody, které se zde spáchaly, ale vlastně jak spáchaly, oni všichni měli legální krytí, protože všichni ti lidé, kteří zázračně rychle a bezpracně zbohatli, ještě předtím uplatili právníky, advokáty, politiky, aby prostě jim šel zákon na ruku, to znamená tady se kradlo legálně. Tak jak se tohle dá postihnout. Já myslím, že ty solární barony nikdo nikdy nepostihne.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tolik pro dnešek postřehy a komentáře Ivana Hoffmana, spolupracovníka Českého rozhlasu. Děkuji a přeji do Zlína hezký den.

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu, komentátor Deníku
--------------------
I vám hezký den.

autor: iho
Spustit audio