Přepis: Jak to vidí Jan Petránek - 10. října

11. říjen 2013

Komentátor a publicista Jan Petránek komentoval aktuální dění na Blízkém východě a věnoval se i udílení Nobelovy ceny za mír.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Dobrý den a dobrý poslech přeje Zita Senková. Dnešní pozvání do pořadu Jak to vidí přijal publicista Jan Petránek. Já vás vítám, dobrý den.

Jan PETRÁNEK, publicista
--------------------
Dobrý den, hezký čtvrtek pro všechny posluchače.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Zítra budeme znát nositele Nobelovy ceny za mír. Mezi letošními kandidáty je například 16letá Pákistánka, běloruský disident, sir Nicholas Winton, nominován mimochodem i na základě iniciativy studentů Gymnázia Open Gate a také ruský prezident Vladimir Putin. Podle jeho podporovatelů svým jednání v syrském konfliktu měl zabránit dokonce třetí světové válce. Co o tom soudíte?

Jan PETRÁNEK, publicista
--------------------
Nerad dávám Nobelovy ceny míru politikům, to se neosvědčilo. Už v samotném případu Obamy, kdy to dostal takříkajíc jako foršus, lidově řečeno. A tohlecto si myslím, že Putin vůbec nemá šanci. Spíš ta dívenka Malalaj, která je krásná a která sama o sobě už je dost zhodnocena, protože když jí teroristi chtěli, a podařilo se jim, ustřelit jí kus hlavy, tak místo lebeční kosti má veliký plát, buď je to z platiny, nebo z takového vzácného kovu, aby jí to fungovalo. A zatím je skvěle vidět, jakým způsobem ona, když se dokázala zotavit, i když jí málokdo předpovídal, že by to vůbec přežila, tak jak se vyjadřuje, je skvělá.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Dívka se mimochodem dostala také mezi finalisty Sacharovovy ceny, tu udělí Evropský parlament právě dnes. Tam je jedním z těch laureátů potenciálních i Edward Snowden.

Jan PETRÁNEK, publicista
--------------------
No, tak nemyslím si, že by Edward Snowden mohl projít, protože tady je veliký odpor proti tomu, aby někdo, kdo byl vlastně špión, dostával hned takovouhle cenu. Ale zajímavé je, že do Moskvy právě včera večer nebo dneska v noci na Šeremeťjevo přímo z New Yorku přiletěl Lon Snowden, čili tatínek, který chtěl dokonce hned se setkat se synem, ale syn nebyl na letišti a když přítomní novináři žádali, aby si s ním aspoň telefonem hned popovídal, což by znamenalo, že se dá i lokalizovat, kam vlastně volá, tak to odmítnul, že je to příliš soukromá záležitost. Poděkoval Putinovi, poděkoval tatínek tedy Snowdena i celé ruské veřejnosti za to, že se zastali jeho syna. Tak to bude mít zajímavou, zajímavý vývoj.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Mimochodem, jak vidíte tedy tu roli Vladimira Putina v tom syrském konfliktu? Co byste mu připsal jako plusové body?

Jan PETRÁNEK, publicista
--------------------
No, tak především nebyl to on, ale byli to stratégové z celého světa, kteří řekli: Tady vojenský úder neprojde, protože v té době, kdy se rozhodovalo, zda jít do válečné akce nebo ne, tak už se navzájem víc než se syrskou vládou praly některé ty frakce rebelů, odbojářů, džihádistů navzájem. No a v té chvíli bylo to něco, já bych to viděl jako dohodu mezi Kerrym a Lavrovem. Čili mezi ministry zahraničních věcí Ameriky a Ruska. Napřed to řekl Kerry, že by snad bylo nutné především zlikvidovat chemické zbraně. Ty chemické zbraně už dneska jsou ve třech fázích. První fáze bylo zničit prostory, zařízení, kde se to může z komponentů vyrábět jako chemická zbraň. Druhá věc je odstranění samotných a musíme si říci, že je to především v podobě šrapnelů, které se vystřelují minomety anebo i dále mířícími zbraněmi, to by bylo potřeba. Ale nikdo neřekne, jestli bude možné, aby se to stihlo do 1 roku. A především myslím, že tady už je otázka: Jak si zajistit, aby nepokračovaly boje v oblastech, kde bude nutné ty chemické zbraně buď likvidovat, nebo aspoň odvézt někam jinam? Tady je důležité si připomenout, že na rozdíl od Libye, která je hodně prašná a kde byla zatím velice aktivní ta organizace, co měla likvidovat a taky z větší části zlikvidovala chemické zbraně, tak tam to bylo obtížné. Sýrie má kamenitou poušť, kde by se daly vydělit určité prostory, které by byly pod kontrolou mezinárodní, kde by se to dalo zničit. Jiná věc je, že by to bylo možné dopravit do Livady nebo do Tartúsu a odtamtud Latakia v Tartusu, odkud by se to dalo odvézt. Ale samozřejmě ta konvence o chemických zbraních zakazuje, aby se to třeba házelo někde do moře. Čili ...

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
To má svá pravidla, že?

Jan PETRÁNEK, publicista
--------------------
... jistě, to je myslím 17. článek té konvence, která to zakazuje nějakým způsobem, kde by to ničilo životní prostředí. Tak tohle to jsou problémy.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Mimochodem před 40 lety vypukla válka mezi Izraelem a arabskými zeměmi. Egypt, Sýrie, takzvaná Jomkipurská válka. Před 20 lety v Moskvě zase vyvrcholil vnitrostranický konflikt, ten hrozil přerůst v občanskou válku, v Sýrii, o které jsme hovořili, tam už dobré přes 2 roky umírají civilisté. V jaké fázi se nachází Blízkovýchodní mírový proces, pane Petránku?

Jan PETRÁNEK, publicista
--------------------
No, já bych řekl, že tady si náš prezident Miloš Zeman přímo řekl, aby byl doslovně velice dobře informován z těch nejlepších zdrojů. To znamená z izraelských zdrojů. A nevím, jestli se taky dozvěděl, když dneska, dneska v půl čtvrté ráno, kolik je to, to je pár hodin, byl unesen libyjský ministerský předseda dvěma zakuklenými ozbrojenci, aniž by obsluha nebo bezpečnost hotelu, je to v Tripoli, hotel Corintia, tak, aby něco udělali. A tento libyjský představitel, ten Alí Zajdán, ten se snažil o to, aby už přestaly rozbroje v samotné Libyi. Vemte si, že dneska je 10. 10., to je datum, které mně nemůže vymizet z paměti, protože 10. dne, 10. měsíce neboli října v roce 2010, před 3 roky byl ještě na výsluní Kaddáfí a ten tehdy předsedal celoafrickému shromáždění, dokonce arabsko-africkému a slíbil tam 90 miliard dolarů. Říkal, z naší společné kapsy, ale myslel tím, že především on má tyhle ty rezervy, na rozvoj afrického kontinentu, tam se taky Kaddáfí prohlašoval za největšího Afričana, největšího Araba, největšího muslima a největšího ochránce lidských práv, no, tak aspoň to čtvrtý mu, by mu bylo dost těžko uvěřit, ale důležité bylo, že v ten okamžik vlastně si podepsal rozsudek smrti, neboť se rozčílily staré koloniální mocnosti, Francie, Anglie, no a jak to dopadlo, to všichni víme.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Vidíte tady tedy nějakou souvislost s Izraelem? To asi ne.

Jan PETRÁNEK, publicista
--------------------
No, tak především arabské země by hrozně rády ten Izrael, kdy už ne smetly do moře, což se už dneska nedá, není to vůbec košér to takhle říkat, tak aspoň ho tak znemožnit, aby to byla marginální součást teritoria. A to se nepovede. Protože Putin sám říká: Neexistuje lépe vyzbrojená mocnost než je Izrael. No, Izrael, kolik má, 6, 7 milionů obyvatel a proti němu stojí 150 milionová arabská převaha. Tady je nutné skutečně říci, že Izrael nedosáhl dosud dohody s Palestinci, protože svět, a to počínaje západní Evropou, nebo dneska Evropskou unií a Amerikou, málo dokázal tlačit na arabský svět. A arabský svět nemůže být docela dobře dotlačen, dokud je to naftová velmoc. Ta je důležitější než život 6 milionového národa a státu Izrael.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Jen krátce se vrátím k těm výrokům prezidenta Zemana o možném přesunu v budoucnu naší ambasády v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma. Myslíte si, že se dalo očekávat, že jeho slova budou tolik v tom arabském světě rezonovat, byť je korigoval?

Jan PETRÁNEK, publicista
--------------------
Já bych řekl, že skoro nerezonovala. Tady se jenom pár velice křiklavých listů a médií vzbouřilo. Jinak to všichni arabští státníci vzali s pokrčením ramen. To je příliš mnoho bouře ve sklenici vody. Zeman chtěl, a taky to řekl, proč máme platit veliké peníze za to, když k vládě, která sídlí v Jeruzalému, musíme se obracet z takové dálky jako je Tel Aviv? To je opravdu marginální záležitost a nelze, abychom my nebo svět byli rukojmími Palestinců, kteří sami nejsou jednotni. Vždyť jedna vláda je v Gaze, druhá je na západním břehu. A ty se mezi sebou nikdy nedohodnou. A my se budeme každé zvlášť z těhle těch složek Palestinců ptát, co jiný smí vůči absolutně suverénnímu státu jako je Izrael a suverénní, nebo aspoň si to pořád myslíme, že Česká republika je suverénní? Já si to myslím.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Určitě. Prezident také hovořil s izraelským protějškem Perézem o politice Evropské unie vůči teroristům, kterou považuje za podobně chybný přístup, jakým byla ve 30. letech minulého století politika ústupků západních mocností vůči nacistickému Německu. A prohlásil: S teroristy se nevyjednává, nýbrž bojuje. Co si o tom myslíte?

Jan PETRÁNEK, publicista
--------------------
No, je to něco, podívejte, v tomhle tom myslím, že není možné říci, že se Zeman mýlil. Je nutné mít velice tvrdé postoje, především vůči těm, kteří dneska chtějí stále víc a víc rozněcovat nepokoje. To, co se v poslední době dělo, mě samotného udivilo a bralo mi to dech. Vždyť vezměte si, že v samotné Libyi jsou dneska takové poměry, že není možné zajistit bezpečnost většiny země. Ta Libye nic nevyhrála svržením Kaddáfího v bezpečnostním a zahraničně-politickém objemu. Odtamtud byly vyloupeny stovky malých arzenálů a ty se přesouvaly až na ten střední východ a syrská válka je vlastně nejmíň na polovinu důsledkem toho, co se dělo v Libyi. Důležité je, že dneska egyptská armáda pochopila o co jde a vzala moc do vlastních rukou. Jenom takoví populisti, které najdeme velice často v Evropské unii, jsou, že křičí na egyptskou armádu, že je antidemokratická. Ale Muslimské bratrstvo není nic jiného než velice dobře s úsměvnou tváří maskovaná teroristická struktura. A tady egyptská armáda, myslím, ke spokojenosti všech, kteří v arabském prostředí aspoň trochu demokraticky smýšlejí, tak vědí, o co jde.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Přesto ale to Muslimské bratrstvo má hodně stoupenců.

Jan PETRÁNEK, publicista
--------------------
No samozřejmě, vždyť je to taky organizace ...

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
A vyhrálo volby.

Jan PETRÁNEK, publicista
--------------------
... ale, když byste vzala Muslimské bratrstvo a vzala to od Pákistánu přes Írán, přes všechny emiráty, přes všechny arabské země až do Afriky, tak uvidíte, že v každé zemi to Muslimské bratrstvo má jiné vedení, částečně jinou ideologii a že je to velice rozbité. Jako kdybyste chtěla po Evropě mapovat, kde jsou jaké křesťanské struktury. Je to něco úplně jiného v každé zemi.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Jakou má tedy, pane Petránku, budoucnost země jako Libye, kde se nepodařilo do dnes obnovit bezpečnost? Napjatá situace je v Egyptě. V Libyi zase zpět koluje velké množství zbraní.

Jan PETRÁNEK, publicista
--------------------
Víte co, jestli budou posluchači, jestli je budou zajímat moderní zprávy z Libye, tak existuje Libya Herald, deník, který já si s potěšením čtu, také jsem si dneska v půl páté ráno už přečetl o tom, jak byl unesen libyjský ministerský předseda, jak je těžké dostat těžbu nafty v Libyi nad 700 tisíc barelů denně, protože jsou tam stávky, jaké jsou poměry v Benghází, tak to je všechno možné si přečíst na Libyan Heraldu. Řekl ...

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Nebo si vás, promiňte, poslechnout.

Jan PETRÁNEK, publicista
--------------------
Já bych to ...

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Vy mu to zprostředkujete.

Jan PETRÁNEK, publicista
--------------------
... nemohl stihnout všechno převyprávět všech 12 článků, které jsou takové zásadní, které jsou už dneska ráno na Libyan Heraldu. Důležité je, že Libyjci vědí, že cesta k demokracii by měla být nejlépe zvládnutelná právě v Libyi, kde ten arabsko-islámský fanatismus byl nejmenší. A teďka je ovšem ta situace taková, že Libyi ovládají desítky různých klanů a neexistuje centrální moc. Ostatně, když je možné z hotelu Corintia v Tripoli unést ministerského předsedu a on nemá zajištěnou vlastní bezpečnost, co si o té situaci máte myslet.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Do čela americké centrální banky s obrovským vlivem míří první žena Janet Yellenová. Byla dosud to sféra vlastně, to bankovnictví, ve které ani v Americe feminismus příliš nepronikl.

Jan PETRÁNEK, publicista
--------------------
No, já bych neřekl. Když se podíváte na to, kolik významných žen je v Mezinárodním měnovém fondu, kolik žen figuruje ve Světové bance, no tak v samotném FEDu, neboli Centrální americké bance, byl Bernanke 8 let, teďka odchází, ale celých těch 8 let byla paní Yellena, ona je Janička a Lousička, Janet, tak je to nesmírně sympatická dáma s obrovskou teoretickou, bych řekl, zásobou vědomostí. Kdo se podívá třeba jenom na Internet, tak se nestačí divit, kolik odborných prací udělala. Samozřejmě ona už je jmenována nebo nominována Obamou, aby něco provedla s tou situací, která je ve Spojených státech. To nejdůležitější je, že se v Americe začala rozjíždět rotačka a tisknou se nové stodolarové bankovky s mnohem lepším způsobem obrany proti padělkům, neboť stodolarovky se nejvíc padělaly v celém světě, takže to, co dneska bude navršeno, jako to množství dolarů nově tištěných, se dá částečně maskovat tím, že se vymění bankovky, které už jsou zastaralé, ale to nejdůležitější asi je, že Amerika stojí před něčím, čemu se říká finanční Armagedon. Zhroutí se americké hospodářství? Protože za pár dní, když se nedohodnou, a já bych měl říci, že dneska odpoledne už se prvně sejde Obama s představiteli republikánů, bude jich 18 a už se křičí, že jich pozval příliš, že čím víc je hlav, tím méně je možné se dohodnout. No, ale vraťme se k paní Yelleně, to je žena, které republikáni nejvíc vyčítají, kdybych to měl říct jednou větou, že ať je inflace, hlavně když by byla i zaměstnanost. A tohle jí republikáni nechtějí příliš schválit. Ale přesto si myslím, že schválená bude, protože 8 let byla bezprostředním zástupcem Bernankeho a dělala za něj dvě třetinu jeho práce. Pokud se dá věřit Los Angeles Times.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Patřila také mezi ekonomické poradce Billa Clintona. Kam tedy povede ekonomiku? Říká se jí, že je to vlastně holubice mezi jestřáby.

Jan PETRÁNEK, publicista
--------------------
No, to ano, to ona byla skutečně za Clintona byla, jestli si dobře vzpomínám, předsedkyní Sbor ekonomických poradců. A když Clinton předával Bushovi mladšímu prezidentský úřad, tak byly Spojené státy největším věřitelem ve světě. Dneska jsou největším dlužníkem a komu dluží, 1 trilion dolarů Číně. A Čína se ptá: Bude Amerika schopná nám zaplatit? Když potom budou křičet třeba američtí veteráni. Ale my potřebujeme svůj žold, my potřebujeme svoji penzi. Jaké budou priority, kdyby byl takzvané defauld, kdyby byla tady úplně prázdná pokladna. Amerika je na těžkém rozcestí. Co se vlastně stalo? Pořád se mluví o tom, že když se hádal Kongres, protože ten schvaluje rozpočet, vždycky šlo o to, co bylo v rozpočtu. Teďka poprvé v dějinách Ameriky jde o to, že se jedné politické straně z těch dvou, které se střídají v Americe u vesla, nelíbí zákony, které už byly přijaty a chtějí je zničit. To je ovšem útok na samu podstatu současného dosavadního amerického systému. A to je nesmírně nebezpečné, protože tady by mohla Amerika spadnout do tak velkých problémů mezinárodně-politických, že ty finanční by převládly a nechci být takový pesimista, jako abych citoval třeba malajskou tiskovou agenturu, protože v Malajsku se scházeli teďka nejdůležitější světoví ekonomičtí, to je takzvaná Shangri-La konference, a tam se říkalo, no, tak co, je to Armagedon, je to konec, je to začátek, je to konec civilizace a začátek třetí světové války?

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Začátek konce.

Jan PETRÁNEK, publicista
--------------------
Začátek konce? To je strašně nebezpečný. Já bych to naprosto nepodceňoval a tady by bylo potřeba, aby Evropská unie, když už ve světě není jiný bych řekl protivážný element, říct Američanům: Jestli se nedomluvíte, tak americká hegemonie může snít o tom, že bude pokračovat ve světě.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Takže ten americký takzvaný shutdown, jak zní pojmenování té současné situace, by mohl být předehrou k mnohem většímu dramatu.

Jan PETRÁNEK, publicista
--------------------
Ale především Amerika ztrácí jakoukoliv důvěryhodnost, jako někdo, kdo by mohl vytvářet to, co kdysi Obama slíbil, nový světový pořádek. Toto je pouze starý světový chaos.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Vlastně kvůli té rozpočtové nouzi prezident Obama neodjel na dva summity. Jednak Rady pro hospodářskou spolupráci Asie a Tichomoří, APEC ani na summit Sdružení zemí jihovýchodní Asie, ASEAN. Co důležitého, pane Petránku, promeškal? Byť tam teda měl svého zástupce.

Jan PETRÁNEK, publicista
--------------------
Jéje, tak to bysme potřebovali další hodinu na tohlecto. Samozřejmě tam se sešli v tom APECU, neboli asijsko-pacifickém ekonomickém fóru pro spolupráci, tam se sešli představitelé států a ekonomik, které představují 52 % světa. No, tak to je samozřejmě převažující síla. A tam tedy přijel Kerry místo Obamy a Putin tam řekl, já chápu, že tedy já mít takové problémy, jako má kolega Obama, tak bych taky nikam nejel. Ale důležité je, že kromě toho, že se tam především říká, jak utvořit na této opačné straně Zeměkoule z našeho hlediska, zónu volného obchodu, která by snížila bariéry vzájemného obchodu a zároveň vytvořila možnost velkého financování, investice pro tento prostor, což by bylo zřejmě tak důležité, že by Amerika sama už ustupovala ze světové slávy. I když ona je vlastně jedna ze tří mocností, Čína, Amerika a Japonsko, mohl bych přihodit ještě asi Jižní Koreu, které dělají počasí právě v tom asijsko-pacifickém prostoru. Počasí politické ani tak ne, jako spíš finanční a hospodářské.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Jaká by byla, alespoň krátkodobá předpověď toho politického počasí?

Jan PETRÁNEK, publicista
--------------------
Já bych řekl, že je důležité, že tam třeba řekli Japonci a Rusové, že se sejdou v listopadu na další jednání o možné mírové smlouvě, tady ty Kurilské čtyři ostrovy, Habomaj, Šikotan, Etorofu a Kunaširi, tak ty samozřejmě, ty Rusko nevrátí a Japonsko je chce, ale bude nutné to nějak obejít. Další věci jsou samozřejmě, že Čína bude chtít svým způsobem diktovat možnosti vzájemného obchodu v celém tom prostoru.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Budeme v rozhovoru pokračovat. Pokud se nepletu 22. října.

Jan PETRÁNEK, publicista
--------------------
Budu se těšit.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Bude mě těšit. Jan Petránek, publicista, host dnešního vydání. Zítra přivítám Petra Robejška, politologa a ekonoma. Hezký den všem přeje Zita Senková. Na slyšenou.

Jan PETRÁNEK, publicista
--------------------
Na shledanou.

autor: Jan Petránek
Spustit audio