Opravdovou změnu nejen v politice Václav Cílek čeká až po dalším zhoršení

12. listopad 2013

Alternativy v politice i v životě, to byl jeden z motivů rozhovoru s předním českým geologem a filozofem Václavem Cílkem.

Dotkli jsme se i souboje dvou velmocí antického světa - Kartága a Říma, z něhož plyne mnoho poučení i pro 21. století. A nejen to.

Jak se Václav Cílek dívá na včerejší propuštění poslance Davida Ratha z vazby? "Já o tom opravdu moc nevím. Domnívám se ale, že kdybych se já ocitl v podobné situaci, tak bych těm lidem opravdu říkal, já na vás jednoho dne řeknu vše co vím. Taky si opravdu myslím, že není nevinný, ač samozřejmě soud ještě neproběhl. Ale je to můj názor."

Volby v Česku
V době voleb byl Václav Cílek na Slovensku a tak měl reakce našich sousedů tzv. z první ruky. "Možná je zajímavá reakce lidí, kteří se mě opravdu ptali, co to tam doma děláte? Vždyť u vás je to ještě horší než u nás. A nebylo jich málo. Slováci to hodně vnímají z toho pohledu, že volby u nás vyhrál Slovák Babiš. A nebylo jich opravdu málo."Domnívám se, že ekonomické podmínky jsou rozdany tak, že až tak během pěti let dojde k mobilizaci sil. Já mám opravdu rád malé ale tradiční politické strany. Zároveň si myslím, že enviromentalisté a křesťané patří do evropské politické kultury. Opravdovou změnu nejen u nás ale čekám až po ještě dalším zhoršení podmínek. A neříkám to opravdu rád. Lidi mají různé myšlenky, politické strany jsou velmi často složeny z lidí, kteří, vzhledem ke své osobnosti a vyhraněnosti názorů se ale bohužel nejsou schopny uvnitř dohodnout. To byla třeba ODA."

Zásah ČNB
"Co mě ale opravdu znepokojilo byl krok České národní banky, která zasáhla na devizovém trhu proto, aby se ceny v Česku nedostaly do území deflace a obyvatele neohrozila dluhová spirála. Opravdu nejsem žádný odborník a hodně jsem se díval, co se děje. Ale já to beru tak, že když Baťa udělal boty z domácí krávy a prodával je u nás, tak nás nějaký vývoz nebo dovoz moc nezajímal. Dnes ale je naše ekonomika hodně závislá na dovozu. Ale tímto krokem jsem přišel o 5 % svého majetku! Opravdu si myslím, že jde o inflační proces, který má dlouhodobě za úkol zlikvidovat zadlužení evropských států, kdy to zaplatíme postupně úplně všichni ze svých peněz."

Začátek nové doby?
"Já mám pocit, a je to vidět nejen u nás, že lidé a vše kolem nás kmitá podle toho, jaký tlak je na nás vyvíjen. A ono je to možná dobře. Jsou lidé, kteří jsou pohřebníky staré doby, jsou ale také lidé, kteří jsou naopak porodníky doby nové. Všichni tušíme, že se něco blíží ke konci, sledujeme rozpad. A to třeba i v té politice. Měli bychom se ale soustředit na i budoucnost," dodal Václav Cílek.


Chcete se našeho hosta na něco zeptat? Pak svůj dotaz napište na e-mail: jaktovidi@rozhlas.cz.

RNDr. Václav Cílek CSc.
Publikoval asi 300 odborných článků, kolem 400 esejí. Spolupracoval na zhruba třiceti knižních titulech, z nichž nejznámější jsou "Krajiny vnitřní a vnější" (Dokořán 2002). Přednášel na několika vysokých školách (FF UK, FHS UK, AVU, FAVU aj.).

"Jak to vidí" vysíláme od pondělí do pátku vždy v čase od 8:30 do 9:00 hodiny.
(Přepis pořadu najdete na našich stránkách následující den, zvukový záznam do hodiny po odvysílání.)

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: Václav Cílek
Spustit audio