Richard Hindls nesouhlasí s oslabením koruny

3. prosinec 2013

Jak prof. Richard Hindls hodnotí devizovou intervenci a její dopady? Hrozí Česku deflace?

Mnozí se kvůli nákupům dárků na Vánoce opět zadluží, jak se nevystavit neúnosnému riziku? Bojí se snad lichváři přísnějších zákonů?

Devizová intervence

Debata kolem devizových intervencí ČNB neutichá. Umělé oslabení koruny vyvolalo rozruch nejen v laické, ale i odborné veřejnosti. Co si o tomto kroku myslí ekonom R. Hindls? „Nemyslím si, že takový krok byl vyloženě nutný a úplně s tím nesouhlasím. Zhoršení kurzu koruny oproti euru nepřinese nějak významný zvrat ve spotřebě domácností s dlouhodobou účinností. Tomu já osobně nevěřím." Analytici ovšem argumentují tím, že ihned po oznámení rozhodnutí se lidé vydali nakupovat bílou elektroniku. Názor komentátora je ovšem takový, že tento trend je v předvánočním čase naprosto běžný.

Deflace v Česku

Hrozí u nás deflace? To je prý velmi zajímavá věc. R. Hindls vysvětluje trend tím, že u nás máme tendence často měnit daňová pásma podnikatelům, nejraději prý těsně před koncem účetního období, to nám jde dobře. Odhady jsou ale vždy takové, že všechny obdobné změny, např. vyšší daň z přidané hodnoty nebo rozmělnění jednotné daně, povedou k vyšší inflaci. Nakonec se ovšem ukazuje, že k ničemu takovému v podstatě nedochází: „V roce 2010-11 jsem patřil k těm, kteří inflaci očekávali, ale čísla nakonec prokázala, že např. chování domácností v období změn daňového pásma, nebylo nijak poznamenáno. Inflace se od té doby stále pohybuje na přijatelné hodnotě 1 až 2 % a my nejsme vystaveni až takovému tlaku, jakým je deflace." Za vším prý stojí neustála snaha ČNB o rozhýbání ekonomiky, která se bohužel ne vždy zcela daří s náležitým efektem.

Prof. Richard Hindls
Vystudoval statistiku na VŠE, jako pedagog na VŠE začal působit v roce 1974. Od roku 1992 je vedoucím katedry statistiky a pravděpodobnosti VŠE. Za zmínku stojí i to, že je také výborným klavíristou s početnou interpretační diskografií (LP, MG, CD), která pochází z jeho mladších let, a až do současné doby je rovněž aktivním sportovcem.

"Jak to vidí" vysíláme od pondělí do pátku vždy v čase od 8:30 do 9:00 hodiny. (Přepis pořadu najdete na našich stránkách následující den, zvukový záznam do hodiny po odvysílání.)

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: Richard Hindls
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.