Petr Robejšek: „Nejsme s Řeckem na jedné lodi, dokonce nejsme ani ve stejné skupině lodí“

8. leden 2014

Hostem pořadu byl po 8:30 hodině politolog Petr Robejšek. Hostitelkou mu byla moderátorka Zita Senková.

Povídali si především o významu řeckého předsednictví v Evropské unii i stavu této země, o vstupu Lotyšska do eurozóny, která tak má již 18 členů. Zajímal nás také názor hosta z Hamburku na pracovní omezení v rámci Unie i sílící nálady vůči přistěhovalcům.

Řecká plavba v čele EU

Řecko se už popáté v historii ujalo předsednictví v čele EU. Přestože se jedná o formální záležitost, ostatní členské státy jsou v očekávání a zaznívají i kritické hlasy, zdali je dobré postavit do čela unie právě zemi, která je již několik let v soustavné recesi: „Evropská unie by se měla v tuto chvíli zabývat především skutečnými tématy, kterým se vyhýbá – což je zejména eurokrize a nekonkurenceschopnost jihu Evropy, kde převládá zaostalý a přebujelý finanční sektor. Umím si představit, že by toto téma mohla otevřít velká ekonomika jako např. Francie, Německo nebo Velká Británie, ale to se s největší pravděpodobností nestane.“ Řecko si v rámci svého předsednictví zvolilo jednoduché logo, které symbolizuje loď s napnutými plachtami. Jsme prý na jedné lodi a chceme společně plout ke sjednocení Evropy, což ovšem podle P. Robejška není pravda, protože moderní a funkční plavidla vypadají zcela jinak. Určitě nejsme na jedné lodi, dokonce prý nejsme ani ve stejné skupině plavidel.

Situace na jihu

Jak se ale Řecku vede doopravdy? Informací z medií se nedostává, a abychom si mohli udělat reálný obraz, je prý nutné „přemýšlet za roh“. P. Robejšek komentoval současnou situaci v zemi slovy: „Situace státu se nejenom ve statistickém odhadu, ale i v reálném životě vůbec nezměnila a víceméně se zhoršuje s každým rokem, kdy recese trvá. Musíme počítat tedy s tím, že se v dohledné době ani nezmění.“ Nezaměstnanost členského státu EU je velká, ovšem největší problém tkví prý v tom, že se do země neimportuje, což se údajně promítá do celkové životní úrovně, která už je beztak nízká. Jedním z řešení by podle komentátora mohlo být, aby se země vrátila k vlastní měně. Konkurenceschopnost s eurem prý není dosažitelná, přesto důsledky takového kroku by byly stále velmi drastické.

Řecká krize

Dr. habil. Petr Robejšek
Dosavadní kariéra:
• studium na Karlově univerzitě v Praze;
• studium na univerzitě Hamburk;
• 1982-1998 vědecký pracovník, Mezinárodního institutu pro politiku a hospodářství
• habilitace pro politické vědy;
• 1998-2007 ředitel Mezinárodního institutu pro politiku a hospodářství, Haus Rissen v Hamburku;
• od července 2007 nezávislý poradce pro strategické otázky

"Jak to vidí" vysíláme od pondělí do pátku vždy v čase od 8:30 do 9:00 hodiny. (Přepis pořadu najdete na našich stránkách následující den, zvukový záznam do hodiny po odvysílání.)

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: Petr Robejšek
Spustit audio