Řecku by návrat k původní měně nepomohl. Jeho dluhy jsou v eurech

9. leden 2014

Přivítali jsme rektora Vysoké školy ekonomické v Praze Richarda Hindlse a probírali s ním ekonomické vyhlídky na příští rok. Hodnotili jsme také ten uplynulý a hovořili také o EU a Řecku.

Pro a proti
Ekonomické vyhlídky jsou u nás i v Evropě relativně příznivé. Ovšem proto, že ekonomika už nemá kam padat, jak dodávají jízlivé hlasy. Jak to vidí profesor Richard Hindls? „Říká se, že vždycky může být hůř, ale snad to tak černě nevypadá. Rozdíly budou poměrně veliké. Začalo se dařit americké ekonomice a zdá se, že je to ona, která tu bublinu sfoukne. Vidíme, že i Německo a další země se daly do pohybu. V základních údajích ale můžeme vidět i negativní stránky, jako je například nezaměstnanost.“

Řecké dluhy a drachma
Ptali jsme se také na eurozónu a zajímalo nás, jestli by zadluženému Řecku nepomohl návrat k drachmě. „Když se tato země dostala finančně nejníže, tak se o této variantě hovořilo. Já sám jsem toho názoru, že by to příliš nepomohlo, nehledě na technické náklady spojené s transferem. Řecko by se z dluhových pastí nevymanilo, protože dluhy jim zůstávají. Ty by v evropských bankách zůstávaly pořád v euru, jen by se násobily jiným koeficientem.“

Prof. Richard Hindls
Vystudoval statistiku na VŠE, jako pedagog na VŠE začal působit v roce 1974. Od roku 1992 je vedoucím katedry statistiky a pravděpodobnosti VŠE. Za zmínku stojí i to, že je také výborným klavíristou s početnou interpretační diskografií (LP, MG, CD), která pochází z jeho mladších let, a až do současné doby je rovněž aktivním sportovcem.

"Jak to vidí" vysíláme od pondělí do pátku vždy v čase od 8:30 do 9:00 hodiny. (Přepis pořadu najdete na našich stránkách následující den, zvukový záznam do hodiny po odvysílání.)

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: Richard Hindls
Spustit audio