Počasí se radikalizuje, říká geolog Václav Cílek

23. leden 2014

Do Česka dorazila zima. V lednu nic neobvyklého – co však nezvyklé je, je její pozdní nástup. A protože se v posledních letech tak trochu zdá, že tradiční rozdělení ročních období na jaro, léto, podzim a zimu přestává platit, není divu, že právě počasí bylo jedním z témat, nad nímž se na Dvojce zamýšlel geolog Václav Cílek. „Počasí se radikalizuje,“ shrnuje v rozhovoru se Zitou Senkovou.

Bouře, hurikány, povodně. V posledních letech jako bychom o nich slýchali a četli stále častěji. Jak Václav Cílek upozorňuje, nejde jen o naše zdání. „Jde o dlouhodobý klimatický trend, který souvisí s chodem arktické oscilace,“ vysvětluje.

Začalo to podle něj kolem roku 2005 – a má-li Václav Cílek pravdu ve své prognóze, počasí se v následujících desetiletích jen tak rychle nezlepší. Podobná období totiž podle něj většinou trvají třicet až čtyřicet let.

„Máme poměrně reálnou šanci, že počasí, které jsme měli v uplynulých několika letech, bude dalších dvacet třicet roků pokračovat,“ říká. „Je to statistika. Neznamená to žádnou katastrofu, musíme na to však být připraveni.“

Nepropadejte panice

Být připraveni – tak to je možná něco, co se snáze řekne, než udělá. Jak totiž Václav Cílek upozorňuje, připravit se na skutečnou klimatickou krizi je opravdu těžké. „Možnost krize totiž vytěsňujeme a většinou nevěříme, že k ní opravdu dojde,“ říká.

Důvod k panice však podle něj zatím není. „Česká republika má nadprůměrně dobrou infrastrukturu – odolnost elektrické sítě je u nás podstatně vyšší než na mnoha místech USA. Navíc jsme poměrně daleko od moře. Dokonce i hodně silné bouře z Atlantiku zeslábnou dřív, než k nám dorazí.“

RNDr. Václav Cílek CSc.
Publikoval asi 300 odborných článků, kolem 400 esejí. Spolupracoval na zhruba třiceti knižních titulech, z nichž nejznámější jsou "Krajiny vnitřní a vnější" (Dokořán 2002). Přednášel na několika vysokých školách (FF UK, FHS UK, AVU, FAVU aj.).

"Jak to vidí" vysíláme od pondělí do pátku vždy v čase od 8:30 do 9:00 hodiny.
(Přepis pořadu najdete na našich stránkách následující den, zvukový záznam do hodiny po odvysílání.)

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: als
Spustit audio