Kultura by měla přesvědčit, že je užitečná

29. leden 2014

Kultura by měla dostat jedno procento ze státního rozpočtu. Generální ředitel České filharmonie David Mareček doufá, že se to vládě podaří prosadit. Jak uvedl v rozhovoru se Zitou Senkovou, kultura by pak měla vládu přesvědčit, že je užitečná.

Ministerstvo kultury čeká tvorba koncepce kulturní politiky. V Evropě sponzoři kultury existují, ale v daleko menší míře a role státu je tak silnější. Proto je důležité, aby se ke kulturní politice stát hlásil. David Mareček okomentoval také investice do umění, které jsou náročné na znalosti. Je dobře, když vlastníci a investoři nenechají umění zavřené v trezoru, ale vystavují ho nebo v případě hudebních nástrojů umožňují hudebníkům, aby na ně hráli.

Přenosy oper v kinosálech jsou dobrá alternativa

David Mareček podpořil nový trend, přenosy oper v kinosálech. Živému zážitku se nevyrovnají, ale málokdo si může dovolit vstupenky do špičkových operních domů, které stojí pět až šest tisíc korun. Příští týden se bude natáčet Dvořákova Rusalka. Přenosy oper často natáčí kameramani ze sportovních utkání, kteří mají největší postřeh.

MgA. David Mareček PhD.
je od února 2011 generálním ředitelem České filharmonie, do té doby byl ředitelem Filharmonie Brno, učitelem hry na klavír Konzervatoře Brno, dříve pak dramaturgem, zástupcem ředitele a učitelem hry na klavír a dějin a literatury klavíru, korepetice.

"Jak to vidí" vysíláme od pondělí do pátku vždy v čase od 8:30 do 9:00 hodiny. (Přepis pořadu najdete na našich stránkách následující den, zvukový záznam do hodiny po odvysílání.)

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: David Mareček
Spustit audio