Zvací dopis pro vojska Varšavské smlouvy byla zrada

7. únor 2014

Člověk se v životě mýlí, ale měl by to vždy přiznat, apeloval Václav Malý při vzpomenutí na Vasila Biľaka.

Nedávné úmrtí Vasila Biľaka znovu otevřelo téma zvacího dopisu. Biskup Malý striktně odmítl koukat na něj dvojím pohledem. „Tito lidé nereprezentovali vůbec smýšlení obyvatel Československa,“ řekl. „A konkrétně tento člověk byl zlý a neměl ani odvahu říci: Já jsem se v něčem mýlil.“ Tuto schopnost naopak ocenil u Milana Šulce, člena týmu hlasatelů rádia Svobodná Evropa.


Výkonnost je modlou současnosti

Povzdychl si nad přístupem českých médií. Nad jejich podléhání vnějším tlakům a nepřipravenost k diskusi. Připomněl také, že už i na olympiádě se myšlenka solidarity vytrácí. Sportovec je dnes „tovar na zisk“. „Pořád se bičovat nad své síly? K čemu to v životě je?“

Václav Malý působil mezi lety 1980–1986 jako topič v pražských hotelích, později jako lampář a uklízeč v Metrostavu. Byl také mluvčím Charty 77 (1981–1982) a v roce 1989 se stal mluvčím Občanského fóra. Na přelomu let 1990 a 1991 byl duchovním správcem kostela sv. Gabriela, potom do roku 1996 farářem v kostele sv. Antonína v Holešovicích. V roce 1996 jmenován kanovníkem Metropolitní kapituly u sv. Víta a 3. prosince 1996 ho papež Jan Pavel II. jmenoval titulárním biskupem marcelliánským a pomocným biskupem pražským.

Podrobnější přehled, včetně kulturních tipů Václava Malého, získáte ze záznamu v iRadiu.

autor: Václav Malý
Spustit audio