Kde roste spotřeba antidepresiv, klesá sebevražednost

14. únor 2014

Spotřeba antidepresiv vzrostla od roku 2003 skoro trojnásobně. Máme ale méně tlumivých a méně návykových léků, říká Cyril Höschl.

Za nárůstem stojí rozšířená indikace. Antidepresiva se totiž ukázala jako účinná i pro léčbu úzkostných stavů nebo nespavosti. Navíc je dnes můžou předepisovat i praktičtí doktoři. Co ale stojí za vzrůstajícím počtem sebevražd? Podle psychiatra Cyrila Höschla se na statistiku díváme špatně. Sebevražednost vzrostla, ale jen vzhledem k letům 2007 a 2008, kdy byla na historickém minimu.

Čtěte také


Nečas si nepomohl, pomohl koalici

O Nečasově kauze si Höschl myslí, že je absurdní. „Celá politika není nic jiného než kompromisy a výměny.“ Absurdní je i myšlenka, že by politici měli sloužit veškerému lidu. Ale kdo je ten lid? Nečasovo jednání sloužilo „tomu lidu, který si přál udržení koalice“. Vždyť ani inkriminovaní poslanci sami si nepomohli, šli na hůře placená místa. „Oni se prostě dohodli na řešení politické situace, která byla patová.“

Čtěte také

Jaký to může mít dopad na současnou vládu i co všechno hraje roli v blbé náladě společnosti a počtu sebevražd, si poslechněte ze záznamu v iRadiu.

autor: Cyril Höschl
Spustit audio