Politika je koňský handl

14. únor 2014

S Ivanem Hoffmanem o nové ombudsmance, o zatčení Iva Rittinga, lustračním zákonu i olympiádě v Soči.

„Politika je stále do značné míry obchod, vyjednávání,“ říká Ivan Hoffman, „a proto je zvolení Anny Šabatové obudsmankou malým politickým zázrakem.“ Šabatová má podle něj pro danou pozici jak kvalifikační, tak morální předpoklady. Její disidentská minulost však může vadit lidem, kteří jsou u moci. „Lidé jako ona jsou špatným svědomím pro ty, kteří byli za totality lhostejní.“

Čtěte také


Politici to prostě přehnali

Hoffman vítá možnost konečně otevřeně hovořit o vztazích mezi politiky a podnikateli a tyto vztahy rozkrývat. O Ivo Rittigovu a jemu podpobných mluví jako o pokušitelích, kteří politikům říkají, že „život není jen zastupovat občany, život je také golf“. „Tenhle typ veksláka, kmotra, je důkazem, že se něco stalo špatně. Tito lidé měli po roce 89 zůstat na okraji.“

Čtěte také

Opačný vztah má Hoffman k lustačnímu zákonu. „Jsem odpůrcem toho, aby se neustále prodlužovala jeho platnost.“ Lidé, dotčení lustračním zákonem, jsou prý většinou obětí režimu. Měla by jim být po určité době dána možnost, aby se polepšili, vysvobodili z minulosti.


Olympiáda jako vzpoura vůči teroristům

Hoffmanovi by se líbilo, kdyby se alespoň letní olympiáda vrátila k původnímu duchu a do míst, odkud vzešla. Zároveň se ale ukazuje, že je nutné ji dělat tam, kde je silná armáda a bezpečnostní opatření. „Velká koncentrace televizních kamer přiláká spoustu deviantů. Šance na publicitu zvyšuje možnost teroristického činu,“ myslí si.

Čtěte také

Záznam rozvoru si můžete kdykoliv poslechnout v našem iRadiu.

autoři: iho , rota
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.