Eduard Stehlík: Na Krymu bych nemluvil hned o studené válce. Ale ochladilo se

12. březen 2014

Všechny státy přehodnocují bezpečnostní strategii vzhledem k potenciálnímu vývoji situace na Krymu. Dochází ke změnám vízové politiky, NATO zintenzivňuje spolupráci s Ukrajinou.

„Nechci srovnávat Vladimira Putina s Hitlerem, ale z některých jeho výroků mě mrazí,“ uvedl debatu o krymské krizi vojenský historik Eduard Stehlík. Zdůrazňuje zájem Ruska o vojenské základny skrytý za pomoc rusky mluvícím obyvatelům Krymu.


Rusko má stejné zájmy jako ostatní

Ostatní státy mají stejné ambice. „Ale prosazují je jinými, diplomatičtějšími prostředky,“ říká historik na adresu vojáků jednotně oblečených a jednotně vyzbrojených, kteří se vydávají za domobranu.

Zpravodaj ČRo: Kdo kontroluje ukrajinské základny na Krymu? V Jevpatoriji je to záhada

Dnes si připomínáme 15. let od vstupu do NATO. Zároveň však v sobotu 15. března uplyne 75 let od okupace ČR nacistickým Německem. Nemůže mít krymská krize podobné vyústění, pokud se do ní zapojí celý svět? „V současné chvíli si nedovedu představit, že by NATO zasahovalo na Krymu. Mělo by to nedozírné následky.“

Má smysl znovu otevřít projekt raketové základny na území ČR? A jak si jinak Česko vede jako člen NATO? Poslechněte si ze záznamu v našem iRadiu.

autor: Eduard Stehlík
Spustit audio