Richard Hindls: Slovensko na tom určitě není lépe než my

1. duben 2014

Podle Eurostatu Slovensko v roce 2013 mělo 9. nejvyšší hospodářský růst v EU. Znamená to, že za Slováky zaostáváme?

„Určitě ne. Oni ty sedla a vrcholy mají hlubší než my,“ interpretuje data Richard Hindls. „Slovensko dokonce v těch tučných letech mělo v jednom čtvrtletí 14% růst HDP. To neměl nikdo. Dokonce ani Čína ne.“

Od dob rozdělení naší republiky Slovensko podle Hindlse prochází výraznějšími cykly než Česko. „Po těch 21 let mělo vyšší tempa růstu, a když se potom nedařilo, tak ten propad byl samozřejmě vyšší.“

Čtěte také

V současnosti se Slovensko pere s velkou nezaměstnaností. „Zhruba každý sedmý člověk je tam nezaměstnaný a 70 % nezaměstnaných je bez práce už více než rok.“ Slovensko má také velké rozdíly v hospodaření jednotlivých regionů.


Nespokojenost lidí rozhodla prezidentské volby

To všechno se mohlo podle Hindlse promítnout do vítězství podnikatele Andreje Kisky v prezidentských volbách: otázka hospodaření státu a životní úrovně lidí. Samozřejmě vedle „pseudokumulace funkcí“.

„Premiér Fico byl suverénním vítězem všech možných i nemožných voleb. Trošku bych čekal, že ten jeho konečný zisk bude větší. On byl nakonec poražen poměrně výrazným způsobem,“ přiznává Hindls.

Co si Richard Hindls myslí o českých daních? Proč mluvíme o nekvalifikovaných ve školství? Je u nás v pořádku výše důchodů? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: Richard Hindls , zis , rota
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.