Ilona Švihlíková: Na pracovním trhu se rozmáhá pohrdání manuální prací

9. duben 2014

Nezaměstnanost sice klesla, ale bez práce je stále přes 600 000 lidí. Především mladí a starší 50 let. Jsme už ve stavu, kdy skutečně vezmeme jakoukoli práci?

Za problémem s nezaměstnaností stojí několik faktorů jako například špatná kvalifikace, nízká jazyková vybavenost a také špatná struktura ekonomiky. „Zasaženo bylo třeba stavebnictví, které má normálně tendenci nasávat velké množství pracovní síly,“ říká Ilona Švihlíková.

Počet nepracujících lidí se v březnu snížil na 8,3 %, mnoho lidí však stále hledá práci. „Problém je především v disproporci. Je velmi nízký počet nově vypisovaných míst. Naše ekonomika je v současném stavu prostě negeneruje,“ hodnotí současný stav.

Zachrání nás Amazon?

„Vidíme, že se nám nedostává technických oborů v tom počtu, co bychom potřebovali. Může to souviset s prazvláštním trendem pohrdání manuální prací,“ myslí si Švihlíková.

Problému s nezaměstnaností by podle Švihlíkové pravděpodobně nepomohla ani plánovaná akvizice společnosti Amazon u Brna. „Chápu, že to je 1500 nových pracovních míst, ale musíme si uvědomit, že ta firma má katastrofální sociální pověst a téměř vykořisťuje své zaměstnance.“ Je to podle ní důkaz našeho propadu v mezinárodní dělbě práce.

Vyšší minimální mzdou proti pracující chudobě

Začíná růst sektor pracující chudoby. Ministryně práce proto navrhuje zvýšit minimální mzdu na 9000 Kč. „Minimální mzda je u nás opravdu velmi nízká, a to i v rámci Evropské unie. Má až deformační charakter, protože tím, jak je nízká, jsou nízké i odvody. Státu tak unikají významné finanční zdroje,“ říká ekonomka.

„Zároveň je tu skupina lidí, kteří sice mají práci, ale vydělávají tak málo, že z toho nejsou schopni pokrýt základní životní náklady,“ myslí si.

Mají důchodci pracovat místo mladých lidí? Má se stát postarat o horníky v Dole Paskov? Řeší stát sociální bydlení? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: zis , Ilona Švihlíková , jra
Spustit audio