Milan Slezák: Afghánci šli k prezidentským volbám navzdory výhrůžkám smrti

10. duben 2014

Volební účast jako u nás. Ale za podmínek naprosto nesrovnatelných. Kdo by šel k volebním urnám, když Tálibán vyhrožuje násilím?

„Tálibán řekl, že je proti volbám. A že kdo se jich zúčastní, bude považován za národního zrádce a zrádce víry. A jako takový bude zlikvidován,“ připomíná komentátor Milan Slezák.

Přesto je úspěch famózní, i když výsledek ještě neznáme. „Kdo šel k volebním urnám, je svým způsobem hrdina.“ A to do karet Tálibánu hrálo i neuvěřitelně špatné počasí ve volební den.

Čtěte také

V prvním kole se dostavilo 58 procent oprávněných voličů. „To jsme my měli při druhém kole prezidentské volby. V jiných podmínkách,“ připomíná Slezák. „A Amerika jako vzor demokracie a účasti na veřejné správě naposledy koncem 60. let.“


Pomoc zahraničních vojsk, byť někdy problematická, letos končí

Vysoká volební účast je navíc nezpochybnitelným důkazem silného mandátu, ať už vyhraje kdokoli. Tento rok totiž Afghánistán opustí zahraniční jednotky, které současný režim ochraňovaly. Další režim musí stavět na něčem jiném, měl by proto mít legitimní základ.

„Do druhého kola určitě postoupí dva z těch tří nejsilnějších kandidátů. A ať vyhraje kterýkoli, nebude to pohroma ani pro tuto zemi, ani pro svět,“ myslí si Slezák. „Afghánci dali jasně najevo, že odmítají výhrůžky Tálibánu a že jim není lhostejné, jak se bude jejich země dál vyvíjet.“

Co si Milan Slezák myslí o volbách v Maďarsku? Co by znamenala federalizace Ukrajiny? A jaká je součastná situace ve Rwandě, 20 let po genocidě? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: msl , zis , rota
Spustit audio