Josef Baxa: Naše společnost je dost konfliktní

14. duben 2014

Předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa nevyslyší SOS volání ministryně spravedlnosti Válkové. Na nové Strategii pro obnovení důvěry ve výkon spravedlnosti spolupracovat nebude.

„Není rolí soudců, aby byli součástí takovýchto týmů. Justice by měla být partnerem této komise, ne však její přímou součástí,“ říká Baxa.

Jedním z možných řešení problémů v justici by podle Baxy bylo zřízení nejvyšší rady soudnictví. Ta by mohla zmírnit problémy, které vznikají častým střídáním ministrů a absencí dlouhodobější koncepce v justici.

„Rada by přinesla kontinuitu a kompetenci, nebyla by to instituce závislá na tikotu volebních hodin,“ vysvětluje předseda Nejvyššího správního soudu.

Čtěte také

Je podle něho nutné přenést odpovědnost na soudní samosprávu v takové míře, v jaké ji budou soudci schopni unést. „Může se vytvořit model, kdy členové rady budou nominováni vládou, parlamentem, ale může tam být přítomna i širší právnická obec. Je samozřejmě možná také účast veřejnosti, mohla by do práce takového orgánu přinést jiný pohled,“ uzavírá Baxa.


Nefungují zde neformální právní autority

Poruchy, které dnes v justici vidíme, podle Baxy vyplývají z toho, že justice není správně řízena. Nedělá se údajně vše pro to, aby fungovala na všech stupních, ať už jde o samotné soudy nebo soustavu státních zastupitelství.

Společnost je podle něho poměrně konfliktní a větší roli by tak při řešení sporů mohly hrát i mimosoudní orgány, např. mediátoři nebo rozhodci. „Stát však nemůže rezignovat na to, co je mu z podstaty vlastní, tedy výkon spravedlnosti. Role soudu je nezastupitelná, bavme se ale o tom, co všechno k soudům přichází a jak to zpracovávají,“ doplňuje.

Co si Josef Baxa myslí o případech týkajících se Romana Janouška nebo Opencard? Co si slibuje od nového policejního prezidenta? A je ještě v lidských silách číst obsáhlé soudní spisy? Poslechněte si v iRadiu.

autoři: zis , ert
Spustit audio