Ivan Hoffman: Šokuje mě, že je Janoušek jako řidič s trestem nespokojený

5. květen 2014

Aspoň před volantem jsme si všichni rovni. Pravidla proto, abychom se na silnici navzájem nepozabíjeli, jsou jasná. Nesoudí se ale Janoušek spíš za to, že je Janoušek?

Opilý podnikatel Roman Janoušek před dvěma lety srazil autem ženu. Těžce ji zranil a chtěl utéct. Teď dostal tři roky natvrdo, ale odvolal se.

„Měl by být spíš šťastný, že dostal jen tři roky,“ myslí si komentátor Ivan Hoffman. „Mohl dostat 10 nebo 18 let. Prostě daleko víc.“

Alkohol a jméno. Polehčující okolnosti?
Hoffman připomíná, že v počátcích automobilismu byl sice alkohol polehčující okolností, ale doba se změnila. Je však trest i tak přiměřený?

„Všichni si dávají pozor, aby jenom proto, že to je Janoušek, mu nebylo ublíženo. Místo toho, aby právě proto, že je to Janoušek, se na něj pohlíželo co nejpřísněji,“ soudí Hoffman.

Čtěte také

„Janoušek má určitě dobré advokáty. Doufejme, že si nemůže koupit i soudce,“ pokračuje komentátor. „Jinak vůbec nechápu, proč se odvolával. Dopadl perfektně.“

Připouští ale, že mohou zaznít i opačné hlasy. „Každý komentátor chce být originální,“ střílí i do vlastních řad, ale „když někdo najede do druhého člověka, protože je na něj naštvaný, protože mu překáží, a ještě o něm mluví těžce rasistickým slovníkem, no tak tam není příliš co spekulovat.“

Obhajoba žádá podmínku za nedbalost
Za úvahu by to stálo, jen pokud někdo naprosto neznámý dostane za stejný čin mnohem menší trest. Třeba právě podmínku, kterou požaduje obhajoba.

„Tam by se potom dalo uvažovat, že se Janouškovi křivdí proto, že je to Janoušek. Ale já myslím, že tato situace zatím nenastala,“ dodává Hoffman se smíchem.

Co se zatím podařilo nové vládě? Bude muset ÚSTR přijmout Hermana zpět jako ředitele? Jaká je pozice bulváru u nás? Poslechněte si v iRadiu.

autoři: iho , zis , rota
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.