Václav Cílek: Krása Izraele spočívá ve střetávání různých kultur

7. květen 2014

Izrael představuje sociální laboratoř. Totálně odlišný způsob vlády než v sousedním Egyptě vedl k totálně odlišnému výsledku. Izrael jde vstříc svým občanům. Egypt proti nim.

Tel Aviv v překladu znamená Jarní pahorek. Podle geologa a spisovatele Václava Cílka se jedná o jedno z nejzvláštnějších měst, které kdy navštívil.

Před sto lety téměř neexistoval. Pak se začal rozrůstat z malé arabské vesničky. „Ve 30. letech se úžasně rozrostl. Vzniklo tam okolo 3000 funkcionalistických domů ve stylu bauhausu,“ říká.

Architektura jako vyjádření sociální a politické situace
„Městem procházeli architekti z Čech nebo z Vídně a vznikalo malé, krásné a moderní město,“ dodává Cílek. Po roce 1990 se s příchodem bohatých ruských židů Tel Aviv změnil v jakýsi pokus o nový Manhattan.

Dnes je toto izraelské město prorostlé stromy a zelení. To mu dodává pocit čistoty. Přesto je podle Cílka architektura města vyjádřením sociální a politické situace. „Například po úpadku kolonialismu se začala ničit i tehdejší architektura,“ říká.

Izrael Cílkovi připomíná sociální laboratoř. Tedy stát zaměřený na pomoc svým lidem. Naopak sousední Egypt jde proti svým. „Je to důkaz toho, jak různé způsoby vlády na podobném místě vedou k rozdílným výsledkům,“ říká.

Čtěte také

Izrael je třikrát menší než Česká republika a do 20 let tam bude žít stejný počet lidí. Z toho polovinu území státu tvoří poušť.

Boj o vodu
Přesto je Izrael soběstačným státem z hlediska potravy a má nadbytek vody. „To ukazuje, jak velký potenciál může mít česká kotlina. Mnoho věcí jsme ještě nevyčerpaly,“ poukazuje.

Voda v Izraeli přesto vždy byla politickým problémem. Už v roce 1929 chtěli Britové zamezit nárůstu přistěhovalců pro nedostatek vody. „Tehdy si ale neuvědomovali, že při pobřeží bylo možné navrtat velké množství sladké vody,“ říká geolog.

Překročit Jordán
O vodě je zmínka i v novodobých mírových smlouvách s Palestinci i Jordánskem. Řeka Jordán se nachází na izraelských hranicích a národy se o ni musí dělit.

V roce 1965 chtělo uskupení arabských států vymyslet projekt, jak odvrátit všechnu vodu k sobě. „Konflikt nad vodou byl jednou z příčin známé šestidenní války,“ říká Cílek.

Jak izraelci zvládají odsolovat vodu? Jaké je izraelské zemědělství? Jak vidí zákon o Šumavě? Poslechněte si v iRadiu.

Zítra ve čtvrtek 8. května v 8:30 uslyšíte novináře, exilového nakladatele a válečného veterána Bedřich Utitze.

autoři: Václav Cílek , zis , jra
Spustit audio