Sport by se neměl míchat s politikou, uvažuje nad hokejovým MS Ivan Hoffman

12. květen 2014

Sport je válka mírovými prostředky. Taky jde o hrdost, ale neteče krev. Přesto pořádání velkých akcí v problematických zemích vzbuzuje i jiné než válečné emoce.

Proti Bělorusku byly před čtyřmi lety obnoveny sankce za pronásledování opozice a zneužívání justičního systému. Teď mu celý svět fandí kvůli pořádání MS v hokeji.

„Pořádání sportovních akcí má smysl kdekoli právě proto, že je to protiváha tomu špatnému,“ myslí si komentátor Ivan Hoffman.

Hokejistům se v Bělorusku líbí
„Zajímavý paradox je, že v Bělorusku, kterému se zřejmě oprávněně vytýká deficit demokracie a lidských práv, se hokejistům líbí.“

V Bělorusku na ně totiž čekají nabyté tribuny. Bělorusové totiž chodí i na zápasy jiných týmů, než je ten jejich. To je naprosto odlišná situace od MS v demokraticky nezpochybnitelném Švédsku.

Našlapané Potěmkinovy tribuny?
„Je tam prostě příjemná sportovní atmosféra,“ zdůrazňuje komentátor. „Na to samozřejmě lze namítnout, že možná na ty zápasy chodí hodně lidí proto, že to dostanou na povel. Ale to bysme se museli zeptat přímo jich,“ dodává spíš posměšně.

Připomíná v této souvislosti hlasy, které zaznívaly proti pořádní olympiád v Číně nebo v ruském Soči. „Zeptejte se těch, o které jde hlavně! Sportovců, kteří tam mezi sebou soutěží. Zjistíte, že vlastně právě v těch zemích, kde bychom si mysleli, že se to konat nemá, se ta akce vydaří nejlíp.“

Umíme ocenit mír? Proč prezident Zeman nešel na banket na ruskou ambasádu? Má být Ukrajina nezávislá? A potřebujeme vlastní armádu? Poslechněte si v iRadiu.

autoři: iho , zis , rota
Spustit audio