Erik Best: Vidíme oligarchizaci nejenom Ukrajiny, ale celé východní Evropy. Dokonce i Česka

27. květen 2014

Volby do Evropského parlamentu u nás vyhrála strana oligarchy Babiše. Volby na Ukrajině vyhrál oligarcha Porošenko. A USA zatkli oligarchu Firtaše, aby práskal na Putina.

„Málokdo byl vítězstvím Porošenka překvapený,“ myslí si Erik Best. „Západ se najednou rozhodl, že nový ukrajinský prezident je prozápadní.“

Americký novinář připomíná, že Petro Porošenko volby vyhrál také s tím, že je schopný se domluvit s Ruskem: „Mění politické strany i velmoci podle toho, co je pro něj výhodné. A je jen otázkou času, kdy zase změní postoj a bude více proruský.“

Čtěte také

Skepticky vidí i Porošenkovu první prezidentskou návštěvu Dombasu. „Jak se tam chce dostat, když ho tam nenávidí?“

Celé ukrajinské volby považuje Best za „tak trochu fiktivní“: „Pan Porošenko bude jenom dočasným prezidentem a můžeme očekávat další vývoj na Ukrajině.“

Kontakty s Janukovičem a Firtašem
Zajímavá jsou i kontaktky současného ukrajinského prezidenta. Bývá spojován s lidmi, jako je Janukovič nebo Firtaš.

Například Firtaš sám velice vydělává na tom, co se na Ukrajině děje. V minulosti byl i u toho, když Tymošenková podepsala „slavnou“ dohodu o plynu s Ruskem.

Putinův práskač a vražda z Kremlu?
Firtaše nedávno zatkla americká FBI ve Vídni. Chtějí po něm, aby práskal na Putina. Aby jim pomohl rozplést jeho obchodní síť.

„Je to naivní představa. Protože když si člověk musí vybrat, jestli má sedět ve vězení, nebo jestli zemře kvůli tomu, že si někdo v Rusku objedná jeho vraždu, tak si myslím, že ta volba je jasná,“ soudí bez okolků Best.

O čem vypovídá nízká účast ve volbách do EP? Mají být volby povinné, jak chce prezident Zeman? Jakou roli hraje na Ukrajině břidlicový plyn? Poslechněte si v iRadiu.

autoři: zis , Erik Best , rota
Spustit audio