Milan Slezák: Evropa opravdu potřebuje razantní reformy

13. červen 2014

Kdo bude předsedou Evropské komise? Kam Evropa vůbec kráčí? A jaké aktuální spory se dnes vedou v kuloárech?

Až donedávna byl horkým kandidátem na předsedu Evropské komise bývalý premiér lucemburské vlády Jean-Claude Juncker. Milan Slezák soudí, že dnes už velké šance nemá.

„Juncker je velmi zkušený politik. Byl nejdéle sloužícím premiérem v Evropské unii. Zná se prakticky s každým, kdo v EU něco znamená nebo znamenal.“

Průvodce, nebo reformátor
Eurozónu dokázal provést ekonomickou krizí. Dnes ale naléhavě potřebuje reformy. A ty prý nemůže udělat ten, kdo ji na rozcestí dovedl.

Podle Milana Slezáka a kuloárních informací nemá dnes už podporu ani německé kancléřky Angely Merkelové nebo premiéra Spojeného království Davida Camerona. Ten teď navíc sám musí čelit útokům stále silnějších britských euroskeptiků.

Lucemburčan Jean-Claude Juncker

Politici pravého středu EU věří, že krize může být překonána pouze ve chvíli, kdy Evropa nebude vytvářet pouze zvláštní záchranné fondy.

„Merkelová a Cameron tvrdí, že z dlouhodobého hlediska může EU růst pouze tehdy, pokud bude vyrábět konkurenceschopné zboží. Tím se třeba odlišují od francouzského prezidenta nebo od české vlády.“

Kdo bude silnější?
Důležitý je i dlouhodobý spor o moc. Má ji mít více sílící Evropský parlament? Ten má dnes, díky Lisabonské smlouvě, daleko víc pravomocí.

Navíc podle komentátora dobře víme, že v některých státech je opravdu malá volební účast. „Psychologicky pak tito poslanci nemají stejný mandát jako v zemích, kde byla účast větší.“

Nebo má v Evropě převažovat názor vůdců jednotlivých národních států? Ten se pak prosazuje na Národní radě či na summitech.

Kdo je tedy dnes kandidátem č. 1 na post předsedy Evropské komise? Může to být žena? Jak po 25 letech hodnotí dopad masakru na čínském náměstí Nebeského klidu? Poslechněte si v iRadiu.

autoři: lup , msl , zis
Spustit audio