V severní Keni vám žízeň uhasí i esemeska

1. červenec 2014

Válka o vodu. Noční můra západní civilizace není v severní Keni neobvyklá. Do boje proti ní vytáhl i africký mobilní operátor.

Keňa je země velká asi jako Francie. Jih je zelený, šťavnatý. Sever jde spíše do žlutých barev. Je to region vyprahlý, semiardní.

V závislosti na aktuálních podmínkách tam čas od času dorazí opravdu velké sucho. „A to pak jdou veškeré mírové vztahy mezi etniky stranou,“ popisuje režiséer a fotograf Jan Svatoš.

„Je tam málo zdrojů, které dokážou uživit jednotlivý klan. A když je té vody nedostatek, dochází mezi těmi etniky ke krvavým konfliktům. Na jejich konci jsou i lidské oběti.“

Čtěte také

Poměrně nedávno byly objeveny dvě nové obrovské zásobárny vody v podzemí. Bude ale trvat, než se najde způsob, jak z nich vodu získat.

Francouzi se zatím snaží budovat podzemní nádrže, které by měly zadržovat vodu v období dešťů . „Voda steče ze střechy a dostane pod jednotlivé chýše nebo domy. Měla by tak vzniknout zásoba na horší časy,“ vysvětluje Svatoš.

Fenomén mobilních telefonů

Zajímavé řešení testuje v jedné vesnici i africký mobilní operátor. Celá Afrika totiž v používání mobilních telefonů předčí i západní svět. „Mají v těch mobilech internet, takže jsou neustále on-line. I rangerové na severu Keni.“

Společnost Safaricom tedy přišla se systémem Empesa, což svahilsky znamená peníze. „Můžete si poslat esemesku a třeba natankovat benzín. Kdokoli vám může dobýt kredit a ten pak můžete využívat na nějaké mikroekonomikcé transakce. Jedna z nich je koupit si vodu za úplně minimální poplatek.“

Jaká je historie i tajemství jezera Turkana? A co česká stopa v Keni? Jaká očkování musí mít český cestovatel? Poslechněte si v iRadiu.

autoři: zis , rota
Spustit audio