V Mexiku je každý den fiesta. A důvod k oslavě se taky najde

2. červenec 2014

Mexiko je zemí barev, úsměvů, laskavostí lidí a ostrého jídla. A také množství karnevalů a oslav.

Fotografka a cestovatelka Líba Taylor byla v Mexiku nesčetněkrát. Poprvé to bylo v roce 1973. Tehdy se ještě jako studentka do země zamilovala.

Dnes fotografuje festivaly, svátky a třeba ekonomické akce. Na ty ji už ale vysílá zaměstnavatel. Konečně tak prý může zemi zkoumat do hloubky.

S nostalgií vzpomíná na dobu, kdy mohla vylézt na mexické pyramidy. „Tehdy se neplatilo ani vstupné. O správu se staralo pár místních.“ Dnes to je jedna z největších turistických atrakcí s množstvím hotelů a lidí. „A na pyramidy už nikdo vlastní nohou nevkročí.“

Mexiko je plné huby a tance. Kalendář oslav je prý nesrovnatelný s těmi evropskými. „Každý den je fiesta. A když není napsaná v kalendáři, tak si nějakou vymyslí,“ říká Líba Taylor.

Čtěte také

Slaví se všechny katolické svátky jako Vánoce a Velikonoce. Některé oslavy patří zvykům a náboženství původních kmenů. Každý den má svátek nějaký svatý, který je také často patronem nějakého města nebo vesnice.

Masky a kostýmy v hlavní roli

Velkou rolí oslav mají procesí, kostýmy a masky. Často jde o sběratelské kousky. Oslavy trvají několik dní. Vždy se hodně pije, jí a utrácí neskutečné peníze. A vždy až do rána. „Mexičané do toho dají vše a pak nemají několik týdnů co do úst. Fiesta ale být musí.“

Jedna z nejdůležitějších fiestas je carnaval. Příliš se neliší od našeho tradičního vesnického masopustu s maskami a kostýmy, akorát je o hodně hlučnější a bláznivější.

Mexické Dušičky

Pro Evropana se netradičně připomíná také památka zesnulých. Příbuzní s nimi totiž tráví celou noc. „Na hřbitov všichni přijdou večer a přinesou si s sebou jídlo, které zesnulý miloval. Na vyzdobených hrobech pak sedí a vzpomínají až do rána. Tento svátek berou velice vážně.“

Co nesmí chybět u žádného mexického jídla? Kde ženy vládnou mužům? Jak vypadají tradiční zásnubní oslavy? Poslechněte si v iRadiu.

autoři: lup , zis
Spustit audio