David Modrý: Keňa je krásná země, chci jí pomáhat

4. srpen 2014

Pomáhat a léčit. To je motto veterináře a parazitologa Davida Modrého. Je zvířecím doktorem bez hranic.

Kombinace veterinářství a cestování se u Davida Modrého zrodila už v dětství. „Už jako malý jsem byl nadšeným čtenářem knih a mým snem bylo podívat se do Afriky. Veterinární medicína byla jednou z cest,“ poodhaluje.

Poprvé se do Afriky podíval začátkem 90. let, kdy navštívil Egypt a Maroko. „To ale podle mě není ta pravá Afriky. Ta začíná až pod Saharou,“ říká. Do té pravé Afriky, do Keni a Ugandy, se ale dostal záhy po dostudování.

Do Keni ale český parazitolog jezdil nejprve pozorovat a poté studovat volně žijící zvířata. Především ta drobná jako plazy a hladovce. „Až z toho se zrodil nápad začít realizovat projekty týkající se nemoci tamních zvířat,“ říká.

Zvířecí doktor bez hranic i náčelník

David Modrý je také zakladatelem a prvním ředitelem společnosti Veterináři bez hranic ČR. „Chtěli jsme udělat v Keni něco, co pomůže hned. Poblíž etiopských hranic jsme začali očkovat psy proti vzteklině,“ popisuje Modrý jeden z cílů organizace.

„Stále se zde objevují u lidí smrtelné případy vztekliny. Těm jsme chtěli zabránit,“ dodal ještě český veterinář.

Čtěte také

Pomoc dobře přijali i místní obyvatelé. Především proto, že Modrý i se svým kolegou Petrem Nečasem měli vazby na členy tamní komunity, a dokonce byli členy rady starších v jedné osadě.

„V počátcích nám to velmi pomohlo, lidé k nám najednou byli otevření,“ popisuje Modrý své členství v radě starších. Dnes už to ale podle něj takovou roli nehraje. Projekt se totiž rozrostl do více obcí.

Umět svahilsky nestačí

V Keni přitom není obtížné se dorozumět. Veterináři mají na místě společníky, kteří hovoří plynně anglicky. Není jich málo. Země je bývalou britskou kolonií.

Druhým oficiálním jazykem v Keni je svahilština. Její základy se veterináři naučili. „Pravda, komunity, se kterými spolupracujeme, nakonec mluví sambursky nebo turkánsky, takže musíme mít tlumočníky,“ dodává.

Proč se rozhodl očkovat zrovna vzteklinu? Jaký je vztah Afričanů ke psům? Poslechněte si v iRadiu.

autoři: zis , jra
Spustit audio