Fotografie jako vstupenka do domorodých afrických vesnic? Náčelník vás pustí jen s někým, koho sám zná!

28. srpen 2014

Jen málokomu se poštěstí navštívit původní domorodé kmeny rovníkové Afriky. Cestovatel Petr Peniška to štěstí měl. A změnilo mu to život.

Cílem cestovatele Petra Penišky jsou domorodé kmeny, které žijí v pralesech původním způsobem života. „Jsou velmi pokorní k přírodě a zároveň jsou soběstační. Dokážou se rozdělit o vše, co mají. A to nemají skoro nic,“ říká. „Nejdůležitější ale je, že čas tam utíká, jak chcete.“

Nejvíc ho to táhne do Kamerunu, kde se seznámil i se svou ženou. Podobně jako Zikmund a Hanzelka tam navštívil tam i kmen Pygmejů, trpaslíků pralesa.

Čtěte také

Než si v jejich vesnici mohl postavit stan, musel projít povolením šamana. Pustil ho až ve chvíli, kdy jejich pygmejský průvodce ukázal fotografii ženy, kterou znal.


Kamerun
Kamerun je běžně označován za malou Afriku. Je tam největší koncentrace různých národnostních skupin, které mluví 257 jazyky. Úředním jazykem je na většině území ale francouzština.

Nakonec ale ve vesnici moc dlouho nevydržel. „Nemohl jsem tam spát. Bylo to uprostřed pralesa a cítil jsem se jako v prádelně.“

Náčelník se neptá

„Jednoho dne za námi přišel náčelník s dopisem, který chtěl přečíst. Byl to úřední předvolání na schůzku. Ta ale měla proběhnout zrovna v čase, kdy nám dopis podal. Místo setkání bylo nejméně 40 km daleko.“

Na otázku, proč si ho nenechal přečíst dětmi, které chodí normálně do školy, odpověděl, že on je náčelník, který se ptát přece nemůže.

Pygmejové

Z filmu Pygmejové - děti džungle

Pygmejové byli vždycky známí svým stěhovavým způsobem života. Dnes už ale nemigrují. To hlavně kvůli těžařským společnostem, které jejich životní prostor stále zmenšují.

Jsou to lovci a sběrači. Všude si s sebou brali velký list, ze kterého si udělali kabelu. Do ní pak sbírali vše, co našli. A všechno taky dokázali nějak použít.

Sůl a mýdlo nad zlato

Zvířata loví Pygmejové hlavně v noci. „Nikdy jsem s nimi nelovil. Jsou opravdu malí vzrůstem a velký, nemotorný běloch by je jen zdržoval.“

Z přírody si berou jen to, co potřebují a snaží se s ní žít v souladu. Přírodu ctí a snaží se zachovat svébytnost. To, čeho si Pygmejové hodně váží a směňují s bělochy, je sůl a mýdlo.

Jaké další kmeny navštívil? A proč je šaman víc než zákon? Poslechněte si v iRadiu, v záznamu posledního cestovatelského pořadu letošního léta.

autoři: lup , zis
Spustit audio