Ivan Hoffman: Pokud Miloše Zemana znáte, tak víte, co z něj vypadne

29. září 2014

Proč je u nás rozdílná zahraniční politika vlády a Pražského hradu? A proč jsou prezidentovy výroky kladně přijímány hlavně v Rusku?

O víkendu oslavil 70. narozeniny prezident Miloš Zeman. Nekonaly se žádné velké ovace, popřálo mu jen zhruba 15 nejbližších.

„To, že má někdo narozeniny, není žádná zásluha. Možná, že si vybral komorní oslavy proto, že by se se svými předchůdci nemohl srovnávat,“ říká s ironií Ivan Hoffman.

Některé výroky prezidenta Miloše Zemana vzbudily nejedno pozdvižení, a to jak na domácí politické scéně, tak i ve světě. „Jeho výroky jsou obvykle přátelsky a kladně přijímány v Rusku. S jistou nervozitou pak ale doma a v Evropské unii. Nakonec je ale jeho postoj konzistentní a vyvážený. Pokud ho trochu znáte, tak se dá čekat, co z něj vypadne.“

Čtěte také

Jeho poslední výrok z Rhodosu, ve kterém kritizoval sankce proti Rusku, je podle komentátora odlišný od postoje české vlády. „Podle mě si moc neuvědomil, že tam není v roli soukromé osoby, ale prezidenta. A jeho rusky pronesený výrok tak bude vnímaný oficiálně.“

„Ostatně u nás se už pomalu stalo zvykem, že na zahraniční politiku má jiný pohled prezident a jiný premiér a ministerstvo zahraničí,“ dodává. Na druhou stranu má prý pravdu v tom, že dnešní Rusko opravdu není Sovětský svaz minulosti.

V roli prezidenta napáchá menší škody?

Miloš Zeman nastupoval na Hrad v situaci, kdy v zemi panovala skepse z jeho vítězství. „Čekalo se, že rozdělí ČSSD, parlament a celý Hrad. To se nestalo a nezavedl prezidentský ani polo-prezidentský systém.“

„Ukázalo se, že jako prezident působí menší škodu, než když byl premiérem. Větší škodu nadělají mladí politici. Ti starší už bývají klidnější. I když jsou samozřejmě výjimky.“

Ebola v Česku? Zatím nezájem

Zdravotnický personál Lékařů bez hranic poskytuje v izolační jednotce v Kampungu ve východním Kasaipéči péči pacientovi, který možná trpí horečkou Ebola. Lékaři bez hranic pracovali v oblasti, kde propukla epidemie Eboly od začátku září 2007.

Česká media se podle Ivana Hoffmana zatím spokojila s konstatováním, že v Česku zatím nikdo na ebolu nezemřel. Podle těch nejoptimističtějších předpokladů epidemiologů bude v budoucnu nakaženo nejméně milion lidí.

„To ale za předpokladu, že s tím něco uděláme, že se podaří šíření nemoci zastavit. Tady opravdu končí legrace!“

Lékaři zemřeli. Nebo utekli

Pokud vir zmutuje a začne se šířit vzduchem, už to prý jen tak nezvládneme. „V Africe navíc chybí lidé, kteří by s ebolou bojovali. Ti, kteří vir zkoumali, už jsou totiž mrtví. Nejsou tam ani další lékaři. Buď taky zemřeli, nebo utekli.“

Jsou tam uzavřené oblasti, kde měli místní pocit, že jsou nemocní jen kvůli tomu, že leží na izolaci v nemocnici. „Tak je osvobodili a nemocní teď umírají mezi dalšími ve vesnici. Musíme s tím vážně a rychle něco dělat,“ dodává Ivan Hoffman.

Ebola

Jak komentuje jmenování českého generála Petra Pavla do vysoké funkce NATO? Jak se dívá na svatého Václava? A jak ovlivní život v Česku novela zákona o nakládání s odpady? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: iho , lup , Miroslav Dittrich
Spustit audio