David Mareček: Hrát Dvořáka v New Yorku je nepopsatelný zážitek

3. prosinec 2014

Česká filharmonie koncertuje po celém světě. Výročí sametové revoluce oslavila koncertem v největším městě Spojených států. Jaký je pocit hrát slavnou symfonii v místě jejího vzniku?

Novosvětská symfonie Antonína Dvořáka se vrátila domů. Česká filharmonie 16. listopadu vystupovala v newyorské Carnegie Hall. Právě tam měl Dvořákův opus v roce 1893 premiéru. Podle Davida Marečka to byl neuvěřitelně silný pocit.

„Samotného mě to překvapilo. Carnegie Hall je slavný sál a síla samotného místa vás přemůže,“ říká generální ředitel České filharmonie.

Čtěte také

Symfonii si v New Yorku přišlo poslechnout i několik lidí z České republiky. Politici, byznysmeni i krajané. „Jeden z Čechů říkal, že by si přál přivést sem tak sto mladých lidí, aby zažili národní hrdost. Na nás to dost zapůsobilo,“ říká.

Novosvětská v Novém světě

„Hrát v Americe oceňovanou Dvořákovu hudbu a sledovat lid, jak tu hudbu přímá, je nepopsatelný zážitek,“ dodává Mareček.

V Americe považují symfonii Z Nového světa za svou. V Čechách si na druhou stranu váží celé Dvořákovy tvorby. „To cítění je velmi podobné. Myslím, že Češi jej vnímají lépe. Pro Američany je zase o něco přelomovější,“ říká.

Do divadla v džínách

Diváci do Carnegie Hall chodí dost často v civilu. U nás je situace o poznání lepší. „Zažil jsem to už v Metropolitní opeře v New Yorku, kde člověk v běžném tmavém obleku byl skoro výjimkou. V tomto směru je naše Rudolfinum mnohem dál,“ tvrdí.

Česká filharmonie zkouší symfonii Z Nového světa

Takový je tedy trend. Otázkou je, jestli se jej mají pořadatelé akcí změnit. „Za sebe říká, že by se změnit měl. Když si člověk vezme oblek, vnímá svět jinak,“ myslí si.

„Na druhou stranu nechci zakazovat divadlo a koncerty lidem, kteří se převlíknout nestihli,“ dodává.

Kolik žen je v našich orchestrech? Držíme krok se světem? Jak se slavila revoluce v USA. Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: zis , David Mareček , jra
Spustit audio