Eduard Stehlík: K tomu, aby došlo k triumfu totalit, stačí, aby dobří lidé nedělali nic

28. leden 2015

Letošní připomínky osvětimských hrůz jsou jedny z posledních, kterých se účastní ještě pamětníci. V Česku totiž evidujeme už jen 970 válečných veteránů. Navíc jich je každý den méně.

„Absenci druhoválečných pamětníků, na kterou si musíme zvykat, musí nahradit vzdělávací instituce. Jejich odkaz musíme nést, a srozumitelným způsobem i předat, dál,“ říká vojenský historik Eduard Stehlík.

„Ale kromě veteránů máme ještě i dluh v pojmenování konkrétních viníků. Na světě totiž pořád žijí poslední váleční zločinci,“ připomíná.

I současný boj světa s terorismem bychom měli vnímatem v souvislosti se vzpomínkou na oběti koncentračních táborů. „Vždy to byl totalitní režim, který byl na základě vyšších idejí schopen vraždit. I Adolf Hitler začínal líbivými frázemi. Nabízel zaměstnanost, auto do každé rodiny, posílení vlivu Německa. A k tomu, aby došlo k jejich triumfu, stačí, aby dobří lidé nedělali nic.“

Čtěte také

Pomalu, krok za krokem. A pak se nestačíte divit

Většina totalitních režimů, mezi které je samozřejmě třeba počítat i komunismus s miliony mrtvých, jedná postupně. Nejprve potřebuje ovládnout obranné složky. Teprve poté postupuje dál. „Já ale stále věřím, že to lepší zvítězí,“ dodává historik.

 Pietní shromáždění k uctění památky obětí nacistického koncentračního tábora Osvětim u příležitosti 70. výročí jeho osvobození

Islámský stát chce vlastně opět totalitním režim. „To nebezpečí je opravdu velmi silné. Ještě před rokem a půl o nich nikdo nehovořil. A třeba i proto, že mají dobré, ale strašlivé PR.“

Opakování historie?

Jsou dnes Židé opět na okraji exodu, jak o tom hovořil prezident Evropského židovského kongresu Moše Kantor? „On nepřehání,“ tvrdí Eduard Stehlík. Stačí se prý podívat na počty lidí, kteří už odešli z Francie do Izraele.

„Nežijeme v jednoduché době a řada světových politiků si začíná uvědomovat, že na světě doutná či hoří místa, o kterých by to nikdo z nás ještě před nedávnem nikdy neřekl. Je ale otázka, jestli jednáme dost rychle,“ dodal.

Jak se dívá na popírače holocaustu? Jak vzpomíná na válečného veterána Jiřího Šamsu, který před nedávnem zemřel? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: lup , zis , Eduard Stehlík
Spustit audio