Přepis: Jak to vidí Vladimíra Dvořáková – 17. března

18. březen 2015

Hostem byla politoložka Vladimíra Dvořáková.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Začíná pořad Jak to vidí, ve kterém vítám profesorku Vladimíru Dvořákovou, politoložku, dobrý den.

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, politoložka
--------------------
Dobrý den.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Má sociální demokracie vizi, která přesáhne období voleb 2017. Umíme docenit význam místní politiky a jaký vůbec je, stojí zato se v ní angažovat? Proč je u nás pořád málo žen v rozhodovacích a řídících pozicích? Odpovědi nejen na tyto otázky si poslechněte právě teď. Bohuslavu Sobotkovi, který hladce obhájil post předsedy nejsilnější politické strany jako prvnímu šéfovi vůbec prošla celá sestava místopředsedů, kterou si přál. Odmítá výtky Jeronýma Tejce, že jde o tým přikyvovačů. Jak vy to vidíte, paní profesorko? Co ukázal sjezd sociální demokracie?

Čtěte také

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, politoložka
--------------------
Tak já si myslím, že pan Sobotka může být poměrně spokojen, protože se ukázalo, že ta jeho pozice v tuto chvíli ve straně je poměrně silná a že tedy dostává tým, se kterým chce spolupracovat. V jeho případě může se říct, že má tým přikyvovačů, že má lidi, se kterými chce pracovat a které si vybral a které mu tam tedy navolili. Kdyby tam navolili někoho jiného, tak se asi bude říkat, že tedy je na tom špatně, protože bude mít tam vevnitř nějaké lidi, kteří mu budou dělat podrazy. Ono popravdě řečeno, nikdy ten tým není zcela dokonalý nebo zcela přikyvovačů, protože, i když patří k tomu předsedovi, protože můžeme být v situaci, kdy někteří lidé umění svoje zaměření mění své partnery a v politické straně toto je poměrně běžné, takže v tuto chvíli ano, myslím si, že pan Sobotka má pocit, že má silný mandát a ten mandát opravdu silný má. Má svůj tým lidí a samozřejmě s tím má i také výraznou odpovědnost.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Milan Chovanec, ministr vnitra a první místopředseda strany, patřil mezi takzvané lánské pučisty. Jsou již nyní rehabilitování, proč si možná vybral Bohuslav Sobotka právě jeho na tuto pozici?

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, politoložka
--------------------
Pan Chovanec velmi rychle změnil to svoje postavení od toho lánského pučisty k někomu, kdo se vlastně potom přiklonil k panu Sobotkovi. Dodnes ta jeho role tam není nějak úplně jasná. Každopádně on tedy si v tomhle tom směru zachránil kariéru, kdybych to řekla tímto způsobem. Samozřejmě u člověka, který změnil jakýsi postoj velmi rychle, tak bych zrovna na prvního místopředsedu bych si nebyla úplně jistá, jestli bych si takového člověka přála. Ale to je otázka samozřejmě pana Sobotky, každopádně pan Chovanec je svým způsobem velmi vlivný politik, protože vezměme si, že kontroluje ministerstvo vnitra a ministerstvo vnitra je silový resort a je to resort, o kterém vždycky bývají spory a my víme, že s ministerstvem vnitra se vždycky objevovaly určité problémy potíže, vezměme Stanislava Grosse, vezměme Ivana Langra. Tam ta otázka vlastně ministrů vnitra vždycky byla vnímána jako silná mocenská pozice i s určitým vlivem na policii a teď si vezměme, že vlastně po přijetí služebního zákona i vlastně ten superúředník je náměstkem ministra vnitra, byť si řekněme, v neutrálnějším postavení a to celé to ministerstvo vnitra vlastně ještě jakoby řekla bych, zesiluje, takže pan Chovanec je opravdu super ministr a teď první místopředseda sociální demokracie.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Někteří sociální demokraté jsou přesvědčeni, že jeho vzestup nekončí právě jen tou funkcí prvního místopředsedy.

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, politoložka
--------------------
Víte, to je vždycky mnohem složitější, protože v každé politické straně musíme brát v úvahu různé mocenské skupiny a když budeme hovořit o těch lánských pučistech, tak možná toto může být zapomenuto jako jakýsi boj o moc, ale každopádně třeba regiony, kraje to vůbec nejsou bezvýznamné posty, tam ti lidé získávají určitou podporu a možná, že bude ještě silnější i s tím, jak se vlastně posiluje členské základny na volby kandidátek. Takže uvidíme, jak to bude a já bych zase u pana Chovance moc nepředpokládala jakési výraznější charisma, což sice nemá ani pan Sobotka, ale nakonec si myslím, že pan Sobotka získává podporu tím, že on je typem úředníka, který prostě si člověk řekne: Ano, tak on to prostě bude umět, zařídí, zorganizuje a moc nečeká nějaké velké oslovení nebo emoční hnutí. Ale nejsem si jista, jestli pan Chovanec nemá ani tu pozici toho úředníka nebo ten obrázek toho úředníka, takže nevím, samozřejmě záleží potom na voličích sociální demokracie a na členské základně, jak je kdo ovlivní, rozhodně mocenské postavení je to velké.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Nechybí vám, paní profesorko, v té sestavě nového vedení sociální demokracie zástupci třeba hejtmanů?

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, politoložka
--------------------
To je ta otázka, kterou jsme si říkali, oni prostě hejtmani se svým způsobem byli ztotožňování nebo více spojeni právě s těmi lánskými pučisty, takže je asi snaha to je trošku odstavovat od té konkrétní politiky. Také se vlastně dařilo, aby hejtmani opustili parlament. To znamená, jak byla proti souběhu těch funkcí, tak to vlastně také trochu dostalo od té celostátní politiky. Je otázka, jak dalece je snaha získat tu stranu i obecně pod kontrolu. My totiž víme, že vlastně slabá centra, slabí premiéři a vezměme třeba pana Nečase, bylo také díky tomu, že se vlastně na úrovni krajů vlastně vytvořily silné vazby těch místních politiků na řekněme i ty místní kmotry a svým způsobem se premiér dostal pod tlak lidí, kteří přicházeli z regionů a vlastně i jmenoval ministry na základě toho, koho mu kdo doporučil z regionu a to byla jedna z příčin velké slabosti vlastně Nečasovy vlády. Já si myslím, že pan Sobotka je si tohoto vědom a vlastně chce ten vliv těch regionů výrazněji omezovat.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Je třeba i v tomto bodu jiná současná koalice?

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, politoložka
--------------------
Ona je to otázka současné koalice a potom vnitrostranické situace a tady bych řekla, že tak jako jsme si říkali, pan Nečas slabý premiér, pan Sobotka bude slabý premiér, protože ta systémová situace je podobná. Tak bych teďka řekla, že pan Sobotka se vlastně snaží tímhle tím jako to svoje postavení posílit. Potom je otázka k těm dalším koaličním partnerům, to je vždycky samozřejmě složitější věc, ale aspoň tedy dovnitř strany, kde omezuje ten vliv těch regionů na centrální politiku.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Co říkáte, paní profesorko, tomu, že v předsednictvu vládní strany sociální demokracie jsou hned dvě ženy, ministryně práce a sociálních věcí pan Marksová Tominová a náměstkyně ministra zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová.

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, politoložka
--------------------
Tak je to samozřejmě překvapivé, i když jako překvapivé v našem prostředí, protože představme si, že bychom se tady bavili a říkali jsme: No, představte si, oni jsou tam dokonce dva muži.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
To možná nastane i taková doba.

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, politoložka
--------------------
Někdy třeba nastane takováhle situace, což je vlastně naprosto běžné v těch západních zemích, kde už ani v mnoha těchhle těch případech tam není otázka, jaká je reprezentace žen, ale je prostě zvykem nebo je běžné, že ty týmy jsou diverzifikované, protože je i odborně potvrzeno, že prostě nejlepší, nejefektivnější týmy jsou v momentě, kdy je tam diverzita. To znamená, nejsou jednopohlavní nebo jednověková struktura, ale prostě v momentě, kdy tam i jsou nejrůznější lidé, tak to prostě dostává řekněme určitou efektivitu a nachází to poměrně dobře určitá řešení, která jsou prostě pro společnost přijatelná. Takže já jsem ráda, že v sociální demokracii jsou ve vedení již dokonce dvě ženy. Mně to celé připadalo vždycky takové humorné. Nejlepší byla vláda Miloše Zemana, kde nebyla ani jedna žena, jako to tenkrát vím, že jsem byla zrovna ve Švédsku a mluvila jsem s nějakými poslanci. Oni nemohli pochopit, že máme vládu sociální demokracie, kde není jediná žena. Myslím si, že tenkrát tam nebyli samí géniové, že by se nedala najít nějaká žena, která by tam mohla být. Prostě je to otázka spíše u nás té kultury, pořád jsou věci, které jsou jinde běžné, tak jsou tady překvapivé. Ono to je především tím, že bych řekla, že ty strany sice občas se hlásí, jako už udělané kvóty a zajistíme tam nějakou účast, ale to, co se nedělá a to co je úplně to klíčové, je vytváření podmínek pro to, aby ty ženy mohly být nějakým způsobem nastoupeny od věcí běžných, to znamená všechny ty maminky tady mateřské školky, nemluvě o jeslích,to tady je víceméně už naprosto někde zmizelo, od možnosti flexibilní pracovní doby, ale i od toho, kdy se rozhoduje, kdy se dělají schůzky, jestli se bere ohled na to, že tedy je tam někde rodina, protože pro většinu žen jako není otázka, prostě nechtějí řešit problém, jestli mají mít čas na své děti a mají mít čas na práci. Ono to prostě skloubit jde, ale jen k tomu musí být jako určitá ochota a vytvořeny určité podmínky, u nás, když se o něčem hovoří, tak se mluví spíše o kvótách a jak to doplňovat, než to nechat víceméně přirozený vývoj, to znamená, vytvořit podmínky pro to, aby ty ženy mohly prostě ty práce dělat a zastávat tyto funkce a dbát na svůj řekněme, odborný růst a v tomto okamžiku potom nejsou potřeba příliš ani žádné kvóty.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Myslíte, že přispívají vůbec tyto debaty o postavení žen, o těch rozdílech v platech, v kariérním postupu a vůbec k tomu, aby se ty podmínky měnily? Najdeme i pozitivní příklady nebo nevím, jakou máte zkušenost ze školy?

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, politoložka
--------------------
Já si myslím, že ta debata není špatná, že to není špatné o tohle tom také hovořit a třeba i tím, že na mateřskou dovolenou, otcovskou dovolenou může jít otec, prostě jako možnost si myslím, že tohle je bezvadná věc. Nemyslím si, že to bude masově nějakým způsobem využíváno. Že by měl právo i na určitou dovolenou 14 dní, třeba s dítětem, když se narodí naprosto považuji za skvělý.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Aktuální debata právě, když jste se o tom zmínila, paní Dvořáková, otcovská dovolená, tuším 10 dní by to bylo možné, ale jsou země jako tuším Dánsko a jiné, kde mají vlastně snad 90 % platů muži, kteří mohou zůstat doma dva týdny, narození miminka, u nás to zatím ještě není.

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, politoložka
--------------------
U nás to není a já si myslím, tohle to je spíš dobrý pro rodinu, aby se dala dohromady, aby vlastně se navázal ten vztah k tomu malému dítěti hned vlastně po tom narození a to si myslím, že všechno je v pořádku a naopak velmi silně to doporučuji. Já si prostě myslím, že ta otázka je spíše, pokud řešíme problém těch žen, tak je to opravu spíše vytváření společenských podmínek. Já prostě si nemyslím, že může vyřešit jak ta rodina se postaví, dohodne, rozdělí si práci, to je také samozřejmě důležitý mezi partnery, ale především jsou to prostě společenské podmínky, které umožní, aby se žena vrátila do práce, aby se mohla přizpůsobit tomu času, protože na druhou stranu, já se přiznám, že moje obě děti šly do jeslí velmi brzy, ale zase zároveň já jsem si jako to mateřství užila v tom smyslu, že jako bych nikdy se nechtěla toho vzdát toho momentu, že jsem s těmi dětmi byla a dalo mi to hodně, ale zároveň protože v té době jsem se snažila něco číst a něco si dělat, když šly děti spát a prostě nějak se taky trošku starat o sebe.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Mimochodem podle data sociologického ústavu téměř třetina pracujících matek s dítětem do šesti let má jen termínovaný úvazek nebo pracuje načerno a právě poukazují na to i výsledky toho průzkumu, že rozdíl v zaměstnanosti bezdětných žen a matek žen s malými dětmi je obrovský, takže tady vidíme asi ten duch.

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, politoložka
--------------------
Je to určitě problém, ono už to začíná zase předtím, protože když půjde mladá žena v 28 třeba shánět práci, tak už jí také řeknou: Ale vy pak půjdete na mateřskou. Takže jako vlastně ty ženy často jsou už diskriminovány předtím, než se jim ty děti narodí a potom když mají s těmi dětmi jako jít do práce. Tak zase většinou je nechtějí, protože ví, že ty děti budou nemocné a podobně a tohle to je věc, která by se mohla nějakým způsobem řešit i zvýhodňovat zaměstnavatele, které zaměstnají na částečný úvazek a prostě vytvořit celý ten systém je poměrně dost běžný i na Západě.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Většinou sledujeme takzvanou velkou politiku, také jsme jí začali dnešní jak to vidí. Co ale ta malá, paní profesorko, politika zdola, komunální, jak ta se mění?

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, politoložka
--------------------
Já si myslím, že komunální politika je vlastně svým způsobem někdy důležitější než ta velká politika, i když ta velká, řekněme nasazuje nebo nastavuje základní podmínky, protože v tom místě my žijeme a v tom místě my můžeme ovlivňovat spoustu věcí, jak se nám bude žít nebo jak se bude žít v celém tom prostředí a samozřejmě od toho závisí potom koho zvolíme, kdo je mezi zastupiteli, jak je vytvořena vlastně ta rada a tam je velký prostor pro vlastně zlepšení každodenního života. Samozřejmě tam vidíme i problémy korupce, vidíme problémy třeba nezveřejňování smluv, spoustu věcí tohoto typu a teďkom před volbami vlastně, co byly na podzim, tak jsme viděli hodně aktivistů, kteří se snažili něco změnit. Mnozí z nich se dostali v tuto chvíli třeba na radnice a už se snaží něco měnit. Někteří se dostali a jsou teďkom v opozici, někteří se dostali a najednou jsou hrozně zklamaní, že s nimi se najednou nikdo nebaví a že to nedopadlo tak, jak si to představovali. Je to těžké a já strašně obdivuji lidi, kteří jdou do té komunální politiky a zároveň si myslím, že je potřeba jim trochu třeba i pomoci nebo poradit. A my teď děláme vlastně v sobotu a Vysoké škole ekonomické v Praze velkou konferenci, už druhou. Loni jsme trochu ty lidi připravovali, co je čeká, když půjdou do voleb před rokem přibližně. A teď máme takové setkání, kde si budeme říkat, na co vlastně se narazilo a jaké ty problémy ti lidé mají, když přišli na ty radnice.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Co možná vlastně s čím se nejvíce trápí nebo jaké jsou ty největší problémy v těch začátcích?

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, politoložka
--------------------
Ono jich je hodně. Už první vytvořit koalici, s kým udělat koalici. Teď si říkají: Támhle ti se nám nezdáli, ty byli napojeni předtím na jiní. Ale teďkom máte rozdané karty. Nějakým způsobem to musí být vytvořeno. Druhá věc, oni chtějí, my tomu říkáme otevírání radnice. Ta konference se jmenuje: Otevírejme radnice. A mají zveřejňovat smlouvy, teď jako jaké smlouvy mohou zveřejňovat, to je spousta samozřejmě se okamžitě ozve vždycky mnoho advokátů, kteří říkají: A tohle nesmíte zveřejnit a tohle nesmíte zveřejnit. Ochrana osobních údajů. A vlastně ti lidé najednou se dostali do situace a říkají si: Tak opravdu tohle, tak jako když nezveřejním toto, toto, toto, tak už tu smlouvu nemusím zveřejňovat vůbec. Takže i tyhle ty rady vlastně jak je to právně, jakým způsobem a jak mohou postupovat i jak si nastavit kontrolní mechanismy, protože když je chytrý politik a i na té místní úrovni, tak si skutečně nastaví mechanismy tak, aby opravdu byla kontrola nad ním, aby si to neobsadili svým lidmi, kteří budou přimhuřovat oči, protože když udělají maximálně transparentní pravidla, tak vlastně se zabrání tomu určitému pokušení a zabrání se třeba i tomu selhání jednotlivců. V každém týmu může být někdo, kdo prostě najednou něčemu podlehne, takže i třeba tohle to je hrozně důležitý, aby si nastavily pravidla, které je budou zároveň kontrolovat, a vlastně budou je držet v tom, že se musí chovat tak jako vlastně slibovali.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Myslíte, že se tedy liší ta takzvaně malá politika od velké?

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, politoložka
--------------------
Já si myslím, že hodně. Samozřejmě my jsme na různých úrovních, když potom budeme hovořit třeba o Praze, tak tam si řekneme, že už je to hodně velká politika. Když budeme hovořit o menší vesnici, tak tam se to liší hodně, i když se někdy tam může naopak stát a teď jsme viděli doplňovací volby, opakované volby, že prostě polovina lidí nemluví s druhou polovinou lidí a když se chcete pochopit, oč vlastně jde, tak je to dosti nevysvětlitelné. Sousedovic koza někdy tehdy sežrala někomu něco. Je to prostě opravdu spíše jako žabomyší války, ale někdy může jít o podstatné věci a přeci jen i ten rozpočet, který se dělá a za který třeba nejsou moc velké peníze, ale je to hodně důležitý. Budeme opravovat fotbalové hřiště, nebo opravíme někde támhle dětské hřiště, nebo co dáme na školu. To je prostě rozhodování, které je hodně důležité a má dopady na lidi.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Jsou tam ostatně problémy těch místních lidí, kteří tím žijí, pro které je třeba ta nová silnice nebo kanál naprosto důležitá záležitost. Myslíte tedy, že doceňujeme význam místní politiky, vidíte zájem vstupovat do ní?

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Já teď bych řekla, že vidíme větší zájem, než jsme viděli, že mnoho lidí to začalo vnímat i takový ten kontrolní mechanismus, že se jim najednou nelíbilo, že některé věci se dělají, řekněme, způsobem, který nebyl úplně transparentní nebo měl pocit, že někdo zneužívá vlastně těch pravomocí, ale ono to má ještě jeden rozměr a o je, že vlastně na té mstní politice mnoho věcí chápeme a chápeme, že třeba je rozdíl, jestli tedy opravit školku nebo opravit hřiště a že tam jsou různé zájmy. A my si málokdy uvědomujeme, že pak jsou takovéhle konflikty třeba i na velké politice, které už nám jsou vzdálenější, protože prostě ta problematika se týká támhle někde úplně jiného kraje, než kde já žiji. A přes tu místní politiku a aktivita lidí v té místní politice je obrovskou školou vlastně k tomu, jak se má rozhodovat, jak se má řešit, jak se mají vytvářet ty spojenectví a jak se nemají vytvářet. Protože ono se to vlastně v tom menším a jako jasnějším směru objeví už vlastně na té místní politice. Takže je to taková škola, myslím docela podstatná.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
A jaký je vztah nebo propojení té komunální, malé politiky právě s tou, řekněme, velkou, parlamentní, vládní?

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, politoložka
--------------------
Ono to moc není. My jsme si dělali iluze, že vlastně po roce 1990 ty lidi se dostávali do velké politiky, aniž by měli zkušenosti s malou. A my jsme si říkali: Dobře, bude to postupně vlastně ty lidi projdou někdy místní politikou, krajskou politikou, půjdou do velké politiky. Ono se tam spíš objevuje takový ty kumulace funkcí, že někdo byl starosta a zároveň tedy se okamžitě dostával do velké a do krajské politiky, protože se vytvořil mechanismus, kde řekl: Ano, on když bude v té veliké politice, tak on pro nás něco sežene.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
A nefunguje to tak.

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, politoložka
--------------------
Ono to tak bohužel funguje, ale není to to, co jsme si představovali jako ideální, že ty lidi tam přinesou jako ty problémy, že budou říkat, víte, ale takhle s tímhle se potýkají lidé na malých městech, než jako že my se spojíme s těmi a tyhle ty podpoříme a pak seženeme něco navíc proti ostatním. Takže to je zase spíš taková ta kultura, která není úplně ideální.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Stojí zato angažovat se tedy v místní politice?

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, politoložka
--------------------
Určitě stojí zato se angažovat a stojí zato neházet flintu do žita a vlastně ta konference, co budeme dělat, je vždycky trošku o tom, aby ti lidé, kteří do toho jdou naplno, tak aby také si vlastně našli trochu povzbuzení a možná trochu pochvaly, protože když se nepochválíte, nikdo vás nepochválí, to také samozřejmě platí, ale i třeba zkušenosti se tam říkají, co jsme v uvozovkách, zvorali, prostě jsou věci, který se nepovedly a nemáme zkušenost a je dobrý to říct, aby takovouhle chybu neudělal nikdo potom někdo jiný. Takže myslím si, že docela to můžou mít lidé odcházet potom trošku povzbuzeni a že v tom nejsou sami.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Mluvila jste třeba i na toto téma s britskou velvyslankyní, paní profesorko, se kterou jste se setkala možná v její netradiční roli.

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, politoložka
--------------------
Já jsem se setkala minulý týden s paní, myslím to bylo dvakrát a jednou to bylo setkání s ženami, ona pozvala na britskou ambasádu ženy z České republiky a spolupracovnice, a to bylo jak povídání o ženách a ona je velmi zajímavá žena sama, taková velmi energická a v pátek jsem jí potom viděla v Divadle Kolovrat, kde hrála ve Večeru Tříkrálovém. Hrála Olívii a byla naprosto úžasná. Takže je to takové netradiční se dívat na velvyslankyni, jak tady hraje divadlo a bylo to velice, velice příjemné. Musím se ale trochu přiznat, že přeci jen jsem podcenila, že tam někde byly, protože to bylo v angličtině, že tam byl i pan profesor Hilský. Byly tam titulky tahle, protože ta shakespearovská angličtina v originál provedení není úplně ideální na poslech, i když člověk anglicky umí, takže jsem tam trošku se zachraňovala přes ty titulky.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Napadá mě, jestli má Británie kvóty pro ženy, paní profesorko?

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, politoložka
--------------------
Já si myslím, že kvóty tam přímo nejsou, ale každopádně paní mi vykládala na tom, jak se vlastně měnilo během i jejího života a během jejích takových zkušeností a to co slyšela, tak se měnilo zastoupení žen vlastně v britském diplomatickém sboru. Je to obrovská cesta, kterou Británie prošla za poslední desetiletí. A já si myslím, že prostě na tuto cestu my se musíme vydat a je to cesta, která ale musí především vytvářet podmínky pro to, aby ženy mohly se realizovat a ne že se prostě někde někdo vybere a řekne se: Tak ty tady budeš za ženy. Protože ty ženy skutečně dokáží přinést mnoho nového a i řekla bych netradičního a třeba ten smysl pro humor, který jsem prostě sledovala na paní britské velvyslankyni i v tom divadle, vlastně je to její herectví bylo úžasný. Ona mimochodem má za sebou i BBC, takže jako je to člověk, který se těmhle věcem nějak blížil. Takže si myslím, že ženy dokáží jako opravdu hodně pozměnit ty týmy a možná jsou méně takové agresivní jak obývají muži, takž ty týmy dohromady vždycky mají smysl.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Otázka je, teď mě napadá, kolik žen máme právě, když jste se zmínila o britské velvyslankyni v našem diplomatické sboru, ale o tom třeba příště v Jak to vidí. Dnes vám děkuji, paní profesorko, Vladimíro Dvořáková za vaše názory a přeji hezký den.

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, politoložka
--------------------
Hezký den.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: zis
Spustit audio